Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ELEMIS 6330tms- nie chce się załączyć

Roburr 17 Jul 2005 21:33 2013 17
    Roburr
    Level 21  
    Wiem że temat jest banalny i wiadomo co jest przyczyną. Problem w tym co najlepiej go rozwiąże... Mainowicie po 5 minutach pracy TV słychać dokuczliwy terkot z cewek odchylajacych. Magnesy korygujące są ok i one raczej nie są przyczyną warkotu. Pytanie brzmi czy URETHAN71 rozwiąże ten problem najlepiej i czy są może jakieś lepsze sposoby na pozbycie się tego hałasu. Pytam się dlatego gdyż nie chcę wydawać pieniędzy w ciemno. Prosze o radę.
    nadawca
    Level 28  
    może taniej wymiana cewek / tylko aby nie na gorsze/
    Roburr
    Level 21  
    Hmm no ok, spróbuję zalać całe cewki, mam nadzieje że to pomoże. Przed tą opreacją zdjąć cewki z szyjki kineskopu czy w ogóle ich nie ruszać??
    Aleksander Borodin
    Level 22  
    Pamiętaj tylko że to terkoczą blaszki na tych cewkach, szczególnie je zalewaj i unieruchamiaj.
    Roburr
    Level 21  
    Te ekrany na obrzerzach cewki?? Jeśli o te chodzi to raczej nie, bo je całkowicie ściagałem i warkot był taki sam..
    Karol 1
    Level 25  
    Jak chcesz spróbować ściągnąć cewki z kineskopu to możesz to zrobić i nawet możesz włączyć wtedy TV... znajdziesz w cewkach miejsce które powoduje hałas... ale musisz wcześniej odłączyć żarzenie kineskopu, bo potem będziesz miał problem w wytłumaczeniu klientowi skąd się wzieła w środku "mucha".... ( emisja elektronów dość skutecznie wypala luminofor...)
    Do zlikwidowania tego efektu stosuje lakier izolujący.
    Roburr
    Level 21  
    Spryskałem urhetanem i pomogło ale jeszcze było słychać terkot, wiec postanowiłem odpiąć odchylanie pionowe. Po ponownym właczeniu TV nie dało sie go właczyć. Po zlutowaniu cewki V nie można w ogóle uruchomic TV :(. Po włożeniu wtyczki do Dioda Stand-by sieci świeci się na czerwono a po próbie właczenia Miga na zielono ... Sprawdziłem już diody, HOTa, Tyrystor i wszystko niby sprawne. Co mogło paść przy takim zabiegu.. Proszę o pomoc bo nie daje już z nim rady...
    Roburr
    Level 21  
    Cały czas siedze i dłubie w tym TV. Przejrzałem wszystkie diody i kondensatory i rezystory większej mocy w okolicy trafopowielacza i jest ok. Doszedłem do tego że po włożeniu wtyczki(w stanie czuwania) z cewkami odchylajacymi napięcie w punkcie C spada z 16V do 7,5V i grzeje sie bardzo mocnao L815(którym tak naprawde jest rezystor 10ohm). Pozostałe napięcia w miarę dobre tzn. 23,5V 160V, 8.21V(przed stabilizatorem 7805)Rozkładam ręce nie wim czo czynić, proszę o pomoc.
    Darserw
    Level 26  
    Jesteście dobrzy ,ale czy ktoś zastanowił się z jaką częstotliwościż pracują cewki (50hz , rozumię) co jeszcze usłyszymy ?16 KHz dobrze,ale może zasilacz ???. Do tego pamięć, wyczyść albo nowa. Przetrenowałem te telew.To i tak elki w zasilaniu , np 47µ/250 V ?, Po wymianie ,napisz. No i oczywiście trafo H , po opisie , to chyba przywiera, po sprawdzeniu, będziesz wiedział.
    Roburr
    Level 21  
    +150V obciażone żarówką 60W nie siada i jest wszystko jak należy. Jeżeli odłaczę tafopowielacz i w obwód kolektora HOTA i +150V właczę zarówkę to TV się uruchamia i słychać w głośniki sygnał odebranej stacji. Mierząc napięcię na kolektorze przy podłaczonej żarówce otrzmałem takie dodatnie impulsy prawie jak połówka sinusa tylko z dużą przerwą między kolejnymi(co około 60us) Czyli niby ok. Jednak kiedy podłaczę trafopowielacz(samo uzwojenie pierwotne) TV nie chce się właczyć i dzieje się to co wyżej(siadają napięcia i mignie dioda zielona po czym zgaśnie). Czyżby trafopowilacz siadł?? Aaaa dodam że na n.4 układu TEA2029 nie pojawiają sie impulsy odchylania poziomego ale nie jestem pewien czy powinny pojawić się one dopiero gdzy trafopowielacz jest sprawny i w czasie normalnej pracy. Proszę o radę gdyżnie hce kupować trafopowielacza niepotrzebnie...
    Roburr
    Level 21  
    Aha no i elki oczywiście podmieniałem. Cały zasilacz jest sprawny. Wszystkie: Diody, Rezystory bezpiecznikowe i te wiekszej mocy, Kondensatory, przejrzałem. Proszę o pomoc.
    Roburr
    Level 21  
    Nie ale sprawdzałem przy napieciu sieciowym i nie ma przebicia. Pojemność ok. Z resztą całość napięcia siada przy odłaczonych cewkach H i V.
    Roburr
    Level 21  
    Poświęciłem się i kupiłem HR8559 zamiast ASF271. Okazało się także że HOT miał upływ dla wysokich napięć. Jednak martwi mnie fakt że mimo praidłowego zasilania układu TDA4680 brak treści obrazu na ekranie. Obraz(a raczej poświata) jest też zwężony po około 10cm z lewej i z prawej strony a napięcie zasilajace wzmacniacze wizji wynosi +256V a nie 200V. Czyżby ten trafopowielacz był niewłaściwy?? Czy układ RGB szlag trafił? Brak też obrazów OSD. Czasem przeskoczy iskra pewnie w iskierniku w podstawce kineskopu. Bardzo proszę o pomoc.