Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bambino 2 wg262 - Brak głosu

limanxp 04 Jan 2017 22:04 2010 13
  • #1
    limanxp
    Level 10  
    Podłączyłem wzmacniacz z Bambino 2 na lampie ecl86 bezpośrednio do sygnału dźwięku zewnętrzego.
    Napięcie na wyjściu z prostownika napięcia ok 300VDC (zmierzone miernikiem cyfrowym)
    Lampka ładnie się żarzy.
    Wszystkie potencjometry w połowie.
    W efekcie brak głosu, a na wejscie trafo głośnikowego 0 V.
    Proszę o pomoc
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • Helpful post
    #3
    _PREDATOR_

    VIP Meritorious for electroda.pl
    limanxp wrote:
    na wejscie trafo głośnikowego 0 V.

    Rozwiń!
    Zmierz napięcie na nóżce 3 i 6 lampy ECL86?
    Bambino 2 wg262 - Brak głosu
  • #4
    limanxp
    Level 10  
    Głosnik całkiem milczy choć jest sprany w 100%. Przy wyłączonym wzmacniaczu i dotykaniu niektórych nóżek czasami słychać jakieś odgłosy w głośniku.
    Dodano po 2 [minuty]:

    Dodano po 11 [minuty]:
    Wzmacniacz ten jest zgodny z tym schematem.
    http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ksiazki/bambino3.htm
    Bezpośrednio na lampie z ECL na 3i6 jest 3V
  • Helpful post
    #5
    Adam-T
    Level 39  
    limanxp wrote:
    Głosnik całkiem milczy choć jest sprany w 100%

    Po cholerę ktoś wyprał głośnik? ;)
    limanxp wrote:
    Bezpośrednio na lampie z ECL na 3i6 jest 3V

    Zmierz napięcie na podwójnym C4 - z jednej i drugiej strony R9. Zmierz R9 prawdopodobnie uszkodzony.
  • #6
    limanxp
    Level 10  
    Na podwójnym C4 napięcia 2x225V do masy. Rezystor R9 po wylutowaniu jednej nóżki ma 3,3k jak na schemacie.
    Czy jest możliwość że któryś element lampy jest niesprawny?
    U podstawy żarzą sie 2 elementy oraz na wierzchu 1 element.
    Sygnału z głośnika brak
  • Helpful post
    #7
    Adam-T
    Level 39  
    limanxp wrote:
    Bezpośrednio na lampie z ECL na 3i6 jest 3V

    limanxp wrote:
    Na podwójnym C4 napięcia 2x225V do masy.

    No to coś masz z połączeniem między C4 ( z lewej na schemacie ) a 3 nóżką lampy a to jest ten sam punkt.
    To też mi nie pasuje:
    limanxp wrote:
    Napięcie na wyjściu z prostownika napięcia ok 300VDC
    Przecież to jest to samo napięcie co na C4 ( z prawej na schemacie który dałeś 275V).
  • #9
    limanxp
    Level 10  
    Więc tak.
    Napięcia mierzone wzgledem masy:
    2- 1,13V
    3- 321V
    6- 323V
    7- 0 V
    9 - 158V

    Po tych pomiarach nie rozumiem jednej rzeczy. Dlaczego na punktach 1 i 4 trafo głośnikowego mam ten sam potencjał względem masy czyli 323 V.
  • Helpful post
    #10
    Adamcyn
    Level 38  
    limanxp wrote:
    Dlaczego na punktach 1 i 4 trafo głośnikowego mam ten sam potencjał względem masy czyli 323 V.

    Ponieważ przez pentodę nie płynie prąd.
    Przed wymianą lampy sprawdź jeszcze R7 i C2 w katodzie (7) - powinno tam być kilka woltów, a masz zero.
  • #11
    limanxp
    Level 10  
    A w które miejsce najlepiej wpiąc się sygnałem wejściowym aby pominąć regulacje głosu i barwy?
    Może tu jest problem?
  • Helpful post
    #12
    diantus
    Level 31  
    Adamcyn wrote:
    Ponieważ przez pentodę nie płynie prąd.
    Przed wymianą lampy sprawdź jeszcze R7 i C2 w katodzie (7) - powinno tam być kilka woltów, a masz zero.

    Brak napięcia na R7 wynika z tego samego, że przez pentodę nie płynie prąd. Nie ma potrzeby sprawdzać - lampa do wymiany.
  • #14
    limanxp
    Level 10  
    Zamykam Temat.
    Kolega Diantus się nie mylił ale dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
    Lampa mimo ładnego żarzenia niestety uwalona. Po podmianie lampy zaczęło hulać jak trzeba i dźwięk bardzo ładny