Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HONDA FRV 2009r - Podłaczeniem sterowania z kierownicy do radia 2 DIN

Tomasz Kowalski 54 05 Jan 2017 11:47 5865 9
NDN
    Tomasz Kowalski 54
    Level 7  
    Witam wszystkich.Mam problem z podłączeniem sterowania z kierownicy do radia 2 DIN.Problem polega na tym ze wszyscy twierdzili ze przęłanczanie jest pojemnościowe a wychodzi na to ze idzie po Can-e.Nigdzie nie mogę znalezć schematów elektrycznych od radia żeby się upewnić.Mam dwie wtyczki NIEBIESKA i mniejsza ZIELONA.Po odłączeniu zielonej kostki z radia przestało działać sterowanie z kierownicy więc wychodzi na to że to ta wtyczka.Pierwsze pięć przewodów żółty,niebieski,czerwony,brązowy,biały idzie do gniazda AUX wiec zostały mi 4 przewody jednak nigdzie nie widzę tam zmian rezystancyjnych badając miernikiem na różne sposoby.Wysyłałem zdjęcia w kilka miejsc jednak wszyscy odpowiadali że żaden interfejs nawet uniwersalny nie będzie pasował a raczej nie ma pewności czy będzie działało...ponoć takich uniwersalnych modeli jest 5.Czy ktoś może zna rozwiązanie jakie sprawdziło by się w tym modelu hondy? Poniżej zdjęcie niebieskiej kostki oraz zielonej.Jesli potrzeba mogę zrobic dokładniejsze zdjęcie. HONDA FRV 2009r - Podłaczeniem sterowania z kierownicy do radia 2 DIN HONDA FRV 2009r - Podłaczeniem sterowania z kierownicy do radia 2 DIN
  • NDN
    darens
    Level 22  
    Witam, sprawdź brązowy i pomarańczowy, dwa pierwsze piny w zielonej kości (na Twoim zdjęciu 2 pierwsze piny z prawej strony). Sterowanie rezystancją.
    Pozdrawiam.
    Tomasz Kowalski 54
    Level 7  
    Sprawdzaliśmy ale miernik nic tam nie pokazywał.Podłączyliśmy oryginalne radio i drogą prób i błędów przecięliśmy przed ostatni przewód pomarańczowo-szary ale nadal działało dopiero po przecięciu ostatniego tego brązowo-szarego przestało działać.Liczyliśmy że to ten przewód pomimo że żadnej rezystancji nie pokazywało ale po podłączeniu do radia 2 DIN i probie programowania NIC.Podobno w Hondzie koło 2009-2010 r zaczęto stosować rozwiązanie po CAN-ie ale pewności nie mam.Nie mogę znaleść ani schematów od instalacji nie wspominając o jakichkolwiek rozpiskach wtyczek oryginalnego radia.Nie posiadam oscyloskopu więc nie wiem jak dokładnie upewnić się czy jest tam sygnał CAN-owski, A możliwe że ten grubszy szary musi być też podłączony do radia?
  • NDN
    milejow
    Level 43  
    Tomasz Kowalski 54 wrote:
    przęłanczanie jest pojemnościowe a wychodzi na to ze idzie po Can-e.

Zwykłe sygnały o różnej rezystancji poprzez dwa przewody, żadne pojemnościowe ani CAN. Rozwiązanie identyczne jak w Accordzie VII, kolory kabli mogą być inne.
    Pod poduszką kierowcy masz złącze a w nim m.inn. kable z pilota.
    Tomasz Kowalski 54
    Level 7  
    przepraszam z ta pojemnością to ja pomyliłem chodziło mi o rezystancje.Miałem ustawiony miernik na omomierz i mierzyłem miedzy dwoma ostatnimi kablami i nic nie było.Próbowalismy zreszta na kilka sposobów miedzy różnymi przewodami...stad pomysł ze to po CAN-ie
    darens
    Level 22  
    Spróbuj sprawdzić rezystancję pomiędzy masą (minusem) samochodu a przewodem szaro/brązowym
    Bary1000
    Level 2  
    Podbijam temat . Czy ogarnął ktoś sterowanie radia 2 din z kierownicy w Hondzie FRV
    milejow
    Level 43  
    Co tam chcesz ogarniać, opis masz jak na dłoni? Sama wzmianka o radiu 2din nic nie mówi.
    Bary1000
    Level 2  
    Chciałbym do Hondy FRv włożyć radio Clarion NX706 zależny mi na sterowaniu z kierownicy . Niestety w moim mieście nie znalazłem nikogo kto by ogarnął temat adaptera sterowania z kierownicy . Jaki będzie pasował do tego auta i czy w ogóle jest potrzebny.