Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

GF8800 GTS - karta graficzna , czarny ekran

05 Sty 2017 15:37 600 18
  • Poziom 11  
    Witam, podpinam się pod temat bo mam podobny problem z grafiką NV GF 8800GTS 512MB i nie mam brata w serwisie :D
    Kupiłem ją od gościa który widać dużo grał z dziećmi, brakowało jednej śrubki od gniazda DVI i jedno z nich to z numerem 1 jest bardziej zużyte.
    Karta była podpina pod taki zestaw oczywiście z dodatkowym zasilaniem bo bez strasznie piszczy:
    - płytą główną MSI K9NGM3 (wbudowany port D- SUB i HDMI)
    - procesor AMD Athlon 64X2 Dual Core Procesor 4200+
    - pamięć RAM 2x512Mb Kingston KVR 667MHz
    - zasilacz LC POWER 6460 GP3
    - HDD Seagate 80 GB
    - DVD
    Był robiony reset BIOSU i zmieniane ustawienia z której grafiki ma startować.
    Podłączałem ją jednym kablem DVI - D (Single Link) bezpośrednio do dwóch i sprawnych monitorów przez oba wyjścia karty i nic. Po uruchomieniu PC wentylator na grafice działa głośno (chyba na pełnych obrotach) migają wszystkie lampki na klawiaturze i monitor przechodzi w "Cyfrowy tryb oszczędny". Później już klawiatura nie działa i można tylko zrobić reset i od nowa to samo.
    Próbowałem też w tym czasie podłączać przez kabel D - SUB (14 i 15 pin) wbudowaną grafikę do innego lub tego samego monitora (już nie pamiętam) i nie działała. To chyba dobry znak?
    Dodam że komputer działa bez tej grafiki i z inną na PCI-E x16 też na tym samym kablu. Ktoś coś?

    Moderowany przez dt1:

    Proszę nie podpinać się pod cudze tematy ze swoim problemem. Posty takie mają spore szanse wylądować w koszu. W czyimś temacie dopisuje się odpowiedzi związane z problemem Autora. Post wraz z odpowiedziami wydzielam do osobnego wątku.

  • Poziom 31  
    DD81 napisał:
    i nie działała.

    DD81 napisał:
    To chyba dobry znak?

    Obawiam się, że nie. Skoro karta obrazu nie daje na żadnym z wyjść, to jest uszkodzona i czekają ją elektrośmieci. Możesz jeszcze spróbować na innym zestawie, w celu potwierdzenia jej śmierci.
  • Poziom 11  
    Aseri15 napisał:

    DD81 napisał:
    To chyba dobry znak?

    Obawiam się, że nie. Skoro karta obrazu nie daje na żadnym z wyjść, to jest uszkodzona i czekają ją elektrośmieci. Możesz jeszcze spróbować na innym zestawie, w celu potwierdzenia jej śmierci.

    Nie rozumie dlaczego ten fragment zacytowałeś, bo z tego co wiem jak płyta ze zintegrowaną grafiką wykrywa kartę grafiki to wyłącza wbudowaną.
    Może zasilacz był do niej za słaby (nie markowy) i nie dawał wystarczająco mocy, jakiej powinien być ?? Mam dostęp do podobnej płyty firmy ECS z procesorem AMD Athlon 64X2 Dual Core Procesor 4600+ i 2GB RAMu tylko niestety zasilacz też dziadowski...
  • Poziom 43  
    Objawy sugerują uszkodzenie karty.
  • Poziom 11  
    310artur napisał:
    Karta wymaga zdaje się dodatkowego zasilania - podpinasz je? Słyszysz jakieś piknięcia biosu?

    Kolega wie jakiej mocy ma być zasilacz do tej karty i jakie ma być to piknięcie BIOSU??


    Kasek21 napisał:
    Objawy sugerują uszkodzenie karty.

    Jeśli Twoja diagnoza się potwierdzi to co będzie uszkodzone, może da się to naprawić?
  • Poziom 43  
    Karta warta grosze - naprawa nieopłacalna.

    Ten LCPower to nie jest zły zasilacz.
  • Poziom 43  
    DD81 napisał:
    Kolega wie jakiej mocy ma być zasilacz do tej karty i jakie ma być to piknięcie BIOSU?


    Mocy starczy w zasilaczu a piknięcia przede wszystkim mają być. Najlepiej jedno sugerujące start systemu.
  • Poziom 9  
    Karta nie koniecznie może być uszkodzona, spróbuj sprawdzić w innym komputerze,. Czy miałeś wcześniej jakąś kartę graficzną w tym kopie? może sterowniki się gryzą
  • Poziom 11  
    Kasek21 napisał:
    Karta warta grosze - naprawa nieopłacalna.
    Gaz do piekarnika nie jest taki drogi, tylko czy to coś pomorze? :)
    Kasek21 napisał:
    Ten LCPower to nie jest zły zasilacz.
    Jest zły bo mi właśnie się spalił co potwierdza https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6014195#6014195

    Obecnie testuje na:
    - płytą główną MSI K9NGM3 (wbudowany port D- SUB i HDMI)
    - procesor AMD Athlon 64X2 Dual Core Procesor 4200+
    - pamięć RAM 2x2GB SAMSUNG 800MHz
    - zasilacz HEDY 400ATX (szrot!)
    - HDD Seagate 80GB (odpięty)
    - Czytnik kart pamięci

    310artur napisał:

    Mocy starczy w zasilaczu a piknięcia przede wszystkim mają być. Najlepiej jedno sugerujące start systemu.
    Po włożeniu grafiki i podłączeniu kablem DVI - D (Single Link) do cyfrowego monitora uruchamiam kompa i jest normalny błysk klawiatury jedno cichsze piknięcie drugi błysk i po chwili drugie głośniejsze pik jak zapala się lampka NumLock

    boosik napisał:
    Karta nie koniecznie może być uszkodzona, spróbuj sprawdzić w innym komputerze,.
    sprawdzałem na płycie głównej ECS o podobnej konfiguracji i to samo.
    boosik napisał:
    Czy miałeś wcześniej jakąś kartę graficzną w tym kopie? może sterowniki się gryzą
    Nie rozumie co mają do tego sterowniki systemu jak karta nie wyświetla ekranu startowego ani BIOS.
  • Poziom 43  
    Z kartą zrobisz co zechcesz. Ale wygrzewanie całości nie pomaga. To miejska legenda. Jak nią rniesz o kant stołu też może się poprawić na tej samej zasadzie ;). Jeśli już ją w ogóle grzać jakimś hotairem to też z głową nie wszystko... Kondensatory nie lubią się gotować - powyżej 105 stopni umierają. Trzeba je wymontować nawet na bardziej cywilizowane metody niż piekarniki opalarki czy palniki jubilerskie bo można je łatwo przegrzać.

    Możesz sprawdzić jeszcze na analogowym monitorze i Dsub ale nie wróżę sukcesu. Wygląda na to że karta to trup. BIOS robi jakiś dziwny manewr - przechodzi POST i się resetuje przechodzi POST znów i rusza na zintegrowanej. Masz obraz z karty zintegrowanej gdy GTS jest w PCI-E? Rusza w ten sposób w ogóle? Bo jeśli nie to kartę lepiej wyrzuć szkoda ryzykować. Szanse marne a jak ci zakalec wyjdzie to jeszcze płytę uwalisz.
  • Poziom 11  
    310artur napisał:
    Z kartą zrobisz co zechcesz. Ale wygrzewanie całości nie pomaga. To miejska legenda. Jak nią rniesz o kant stołu też może się poprawić na tej samej zasadzie . Jeśli już ją w ogóle grzać jakimś hotairem to też z głową nie wszystko... Kondensatory nie lubią się gotować - powyżej 105 stopni umierają. Trzeba je wymontować nawet na bardziej cywilizowane metody niż piekarniki opalarki czy palniki jubilerskie bo można je łatwo przegrzać.

    Karta pójdzie na części jak będę pewny że nic z niej nie będzie, szkoda by było stołu :)

    310artur napisał:
    Możesz sprawdzić jeszcze na analogowym monitorze i Dsub ale nie wróżę sukcesu. Wygląda na to że karta to trup. BIOS robi jakiś dziwny manewr - przechodzi POST i się resetuje przechodzi POST znów i rusza na zintegrowanej. Masz obraz z karty zintegrowanej gdy GTS jest w PCI-E? Rusza w ten sposób w ogóle? Bo jeśli nie to kartę lepiej wyrzuć szkoda ryzykować. Szanse marne a jak ci zakalec wyjdzie to jeszcze płytę uwalisz.
    Też mi się wydaje że jak cyfra nie działa to i analog...Podłączyłem na zmianę raz jedno później drugie wyjście DVI do jednego monitora z grafiką zintegrowaną po analogu i ruszył nawet Windows 7. W Menadżerze urządzeń widać tylko zintegrowaną. Wentylator w GTS chodzi na pełnych obrotach i chyba przez to się nie grzeje.
    Podłączać trzeba 2 molex-y do dodatkowego zasilania i do czego są te 2 piny obok głośniczka karty??
  • Poziom 43  
    DD81 napisał:
    do czego są te 2 piny obok głośniczka karty?

    Daj zdjęcie.
  • Poziom 43  
    Wygląda na wejście cyfrowego dźwięku.
  • Poziom 11  
    Kasek21 napisał:
    Wygląda na wejście cyfrowego dźwięku.

    Wejście, po co? Słyszałem że dźwięk do cyfrowego monitora idzie tylko po kablu HDMI a nie DVI.
  • Poziom 43  
    Oczywiście, że da się przesłać dźwięk cyfrowy przez DVI - używajac np.: kabla DVI-HDMI czy przejściówki DVI-HDMI i kabla HDMI - karta musi zapewniać odpowiednie wejście.
  • Poziom 11  
    Kasek21 napisał:
    Oczywiście, że da się przesłać dźwięk cyfrowy przez DVI - używajac np.: kabla DVI-HDMI czy przejściówki DVI-HDMI i kabla HDMI - karta musi zapewniać odpowiednie wejście.
    Póki co nie mam monitora z wejściem HDMI więc bardziej mnie interesuje czy karta się przyda do wyświetlania obrazu? Może w trybie SLI z drugim takim sprawnym modelem??
  • Poziom 43  
    DD81 napisał:
    bardziej mnie interesuje czy karta się przyda do wyświetlania obrazu?

    Wygląda, że karta uszkodzona.

    DD81 napisał:
    że w trybie SLI z drugim takim sprawnym modelem?

    Bez sensu ale:

    W jaki sposób na tej płycie głównej?
    W jaki sposób przy tym pseudozasilaczu?
  • Poziom 11  
    Kasek21 napisał:
    Wygląda, że karta uszkodzona.

    Może ktoś potrzebuje chłodzenie od niej, jest bardzo wydajne? Wiadomość na meila. lub pw.

    Kasek21 napisał:
    W jaki sposób na tej płycie głównej?
    W jaki sposób przy tym pseudozasilaczu?
    Oczywiście że nie na tej płycie i nie z tym zasilaczem :D Jak kolega chce zabłysnąć a nie pytać o rzeczy oczywiste to niech powie jaki zasilacz pod tą grafikę? Jeśli nie zadziała to na razie wezmę mocniejszy procesor: AMD Phenom X4 9850 lub 9600 czym zasilić?