Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ASUS N12E - router nie wykrywa linii adsl.

mcl0279 07 Sty 2017 17:13 1536 23
  • #1 07 Sty 2017 17:13
    mcl0279
    Poziom 4  

    Witam.
    Po uszkodzeniu starego routera TP Link W8951ND (chwilę nie było prądu, router przestał działać) kupiłem router Asusa, jednak po podłączeniu go nie wykrywa zupełnie kabla ADSL, przez co nie mogę go skonfigurować. Wymieniłem router w sklepie na ten sam model i jest to samo. Próbowałem resetować, nic to nie daje. W czym może być problem?
    Dodam, że podłączam kabel pod mezozoiczny modem Siemens A100 i internet śmiga normalnie.
    Dostarczycielem internetu jest Neostrada, prędkość łącza 10 Mb/s.
    Z góry dziękuję za pomoc.

    0 23
  • #2 07 Sty 2017 17:15
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Asus ma oznaczenie DSL czy RT?

    0
  • #3 07 Sty 2017 17:20
    mcl0279
    Poziom 4  

    Oznaczenie DSL

    0
  • #4 07 Sty 2017 17:24
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Modem w Asusie nawiązuje synchronizację? Login i hasło wpisujesz poprawnie?

    0
  • #5 07 Sty 2017 17:25
    mcl0279
    Poziom 4  

    Nie nawiązuje. Diody ADSL i Internet nawet nie migają.

    0
  • #6 07 Sty 2017 17:28
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Co masz ustawione w konfiguracji linii na Asus-ie? Pokaż jakieś obrazki.

    0
  • #8 07 Sty 2017 17:57
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Linia telefoniczna w danej chwili jest podpięta tylko co ASUSa? Numer telefonu jest aktywny? Masz jakieś aparaty telefoniczne w mieszkaniu?

    0
  • #9 07 Sty 2017 18:05
    mcl0279
    Poziom 4  

    Numer telefonu jest aktywny. Telefon działa. Linia podpięta jest tylko do ASUSa.

    0
  • #10 07 Sty 2017 18:10
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Testowo odepnij wszystkie aparaty telefoniczne (razem z filtrami) od linii w mieszkaniu i wtedy sprawdź czy modem w Asusie złapie synchronizację.

    0
  • #11 07 Sty 2017 18:25
    mcl0279
    Poziom 4  

    Bez zmian. Linia telefoniczna działa, gdyż stary modem Siemensa łączy się z Internetem.

    0
  • #12 07 Sty 2017 18:27
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    mcl0279 napisał:
    Bez zmian. Linia telefoniczna działa,

    Czasami stare modemy potrafią działać z bardzo zaszumioną linią więc to żadne porównanie. Podłączając w miejsce modemu aparat telefoniczny masz sygnał telefonu?

    0
  • #13 07 Sty 2017 18:37
    mcl0279
    Poziom 4  

    Tak. Jest sygnał.

    0
  • #14 07 Sty 2017 18:44
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Ten stary TP-Link był z oznaczeniem ND czy NB?

    0
  • #16 07 Sty 2017 18:47
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Asusa konfigurowałeś przez Quick Setup? Spróbuj resetu do ustawień fabrycznych i ponownie skonfiguruj.

    0
  • #17 07 Sty 2017 18:50
    mcl0279
    Poziom 4  

    Tak, przez Quick Setup. Router resetowałem już wielokrotnie.

    0
  • #18 07 Sty 2017 18:54
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    No to ja nie mam więcej pomysłów na tego Asusa. Może któryś z kolegów wypowie się jeszcze w temacie.

    0
  • #19 07 Sty 2017 19:00
    mcl0279
    Poziom 4  

    Dzięki za próbę pomocy.
    Jeszcze się zapytam. Czy jakikolwiek związek z tym, że nie widzi linii może mieć karta sieciowa ?

    0
  • #20 07 Sty 2017 19:01
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Karta sieciowa w komputerze komunikuje się z routerem i nie ma to nic wspólnego z modemem ADSL.

    0
  • #21 07 Sty 2017 20:13
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Czy możesz przetestować router na innej lini ? znajomy/kolega/sąsiad ?
    Tylko sprawdź czy łapie synchronizację ADSL.

    0
  • #22 25 Kwi 2018 14:46
    nonamed
    Poziom 2  

    Czy koledze udało się rozwiązać problem?
    To samo jest u mnie Router ASUS DSL-N12E . Dioda ADSL nie świeci się. Kombinowałem z różnymi ustawieniami i nic.
    Wymieniłem w sklepie router na nowy - również ten sam problem. U znajomego dwa domy dalej, również po wpięciu Asusa do linii telefonicznej dioda ADSL jest martwa.

    Nie muszę dodawać, że podobnie jak u kolegi na routerze z Orange internet działa, linie telefoniczną wykrywa.
    Próbowałem aktualizować też firmware ale również bez zmian.... Nie wiem czy to kwestia jakości linii telefonicznej czy ten router po prostu nie współpracuje z neo.

    0
  • #23 25 Kwi 2018 15:58
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet

    nonamed napisał:
    Nie muszę dodawać, że podobnie jak u kolegi na routerze z Orange internet działa, linie telefoniczną wykrywa.


    Co to za router?

    Pokaż jak ustawiasz połączenie ADSL.

    0
  • #24 19 Maj 2018 14:49
    heverag
    Poziom 1  

    Witam, czy komuś udało się rozwiązać ten problem?
    Próbowałem aktualizacji firmware'u urządzenia, w tym momencie jest zainstalowany najnowszy.
    Dostawcą internetu jest netia. Poprzedni router to ASMAX AR 1004g-V2 (wrzucę tutaj również jego konfigurację).
    Dioda ADSL na Asusie zapala się tylko przy uruchomieniu, próbowałem już różnych konfiguracji połączenia WAN, nic to nie zmieniło. Login i hasło logowania do netii na 100% jest dobre, sprawdzane już 5 razy. Już nie mam siły do tego routera. Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego nie może się połączyć?
    ASMAX łączy się z DSL momentalnie (max 30sek) - zmieniam go dlatego, że dość często rozłącza Wi-Fi.
    Poniżej załączam screeny:
    stara konfiguracja - router asmax
    ASUS N12E - router nie wykrywa linii adsl.

    asus
    ASUS N12E - router nie wykrywa linii adsl.

    0