Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka Amica 25C(G)2.334TaYDSr - wywala wyłacznik różnicowy

mare37 07 Jan 2017 18:23 1626 10
    mare37
    Level 10  
    Witam.
    Mam podłaczona kuchnie ceramiczną 380V i do tego piekarnik w zabudowie. Po godzinie grzania wywala bezpiecznik różnicowy. Czy to wina piekarnika czy podłączenia? Czy zwiększenie bezpiecznika coś da? Czy raczej szukać przyczyny w piekarniku? Z tego co pamiętam jest jakoś spinany z płytą ceramiczną. Piekarnik chyba 230V a kuchnia na pewno 380V.
    Dziwię się tylko, że wyłacza się dopiero po nagrzaniu i działaniu po godzinie. Próbowałem z samą górną grzałką jest to samo. Samej dolnej nie da się włączyć. Gdy odstoi kilka minut znów działa bez wybijania, ale potem to samo.

sp4olh
    Level 23  
    Weź tester izolacji i po nagrzaniu posprawdzaj grzałki w urządzeniu może któraś ma upływność obudowy urządzenia.
    mare37
    Level 10  
    To już taniej będzie wziąć elektryka :)
    motogajos
    Level 11  
    mare37 wrote:
    Witam.
    Mam podłaczona kuchnie ceramiczną 380V i do tego piekarnik w zabudowie. Po godzinie grzania wywala bezpiecznik różnicowy. Czy to wina piekarnika czy podłączenia? Czy zwiększenie bezpiecznika coś da? Czy raczej szukać przyczyny w piekarniku? Z tego co pamiętam jest jakoś spinany z płytą ceramiczną. Piekarnik chyba 230V a kuchnia na pewno 380V.
    Dziwię się tylko, że wyłacza się dopiero po nagrzaniu i działaniu po godzinie. Próbowałem z samą górną grzałką jest to samo. Samej dolnej nie da się włączyć. Gdy odstoi kilka minut znów działa bez wybijania, ale potem to samo.

Cześć,
    zacznę od pytania :
    czy ten piekarnik ma rożen??
    magir
    Level 29  
    Ja kilka lat temu przerobiłem podobny przypadek - zimna jest ok, po rozpoczęciu nagrzewania po 20 min wywala bezpiecznik. Po dokładnych oględzinach nowej (!!) kuchenki okazało się że jedno złącze konektorowe jest baaardzo blisko obudowy kuchenki i tutaj następowało zwarcie - po prostu przez zwykłe nagrzewanie rozszerza się o potem dotyka. Po dogięciu spokój do dziś. A więc albo izolacja gdzieś pada od temperatury albo takie czary jak u mnie. Zdjąć osłony po stronie zasilania grzałek i zobaczyć co i jak. Inaczej można tylko gdybać.
    mare37
    Level 10  
    Ma rożen. Z tym, że te wyłączenia zaczęły się po przełaczeniu z górnej grzałki plus grill na podwójną góra-dół i po godzinie zaczeło wywalać bezpiecznik. Potem próbowałem włączać i już się nie dało. Gdy piekarnik wystygł znów działa, ale znów wywala po ok 1 h. On jest złączony listwą z płytą grzejną i chyba bezpośrednio do gniazda nie idzie. A płyta grzejna zasilana 380V więc nie wiem jak to jest połączone.
    motogajos
    Level 11  
    mare37 wrote:
    Ma rożen.

Proponuję zdejmij tylą obudowę, odłącz silnik rożna i zaizoluj jego kable. -
    Miałem kiedyś taki przypadek po jakimś czasie grzania rozgrzany tłuszcz (bród, woda) zalewa silnik, który obraca rożnem i to powoduje przepięcie.
    Nie wiem czy tak jest u Ciebie, ale ja tak miałem więc warto spróbować.
    mare37
    Level 10  
    Dzwoniłem do elektryka, ale nikt sie tym nie zajmuje. Oni tylko elektryczne rzeczy. Powiedzial, ze jak wywala roznicowke to na 99procent jest upływność do masy i to wina piekarnika. Przy zwarciu od razu by wyłaczał a przy przeciążeniu to by bezpiecznik wywalało.
    tod.1977
    Level 23  
    Witam. Domowy sposób na sprawdzenie grzałek lub rożna to po kolei wypinać przewody zasilające od grzałki górnej potem dolnej i rożna. Przewód uziemienia zostawić podłączony, wypinamy tylko przewody zasilające. Radzę zachować dużą ostrożność by nie doszło do porażenia prądem. Pozdrawiam.
    motogajos
    Level 11  
    mare37 wrote:
    Dzwoniłem do elektryka, ale nikt sie tym nie zajmuje. Oni tylko elektryczne rzeczy. Powiedzial, ze jak wywala roznicowke to na 99procent jest upływność do masy i to wina piekarnika. Przy zwarciu od razu by wyłaczał a przy przeciążeniu to by bezpiecznik wywalało.

Nie rozumiem w jakim celu tutaj piszesz skoro nie chcesz samodzielnie posprawdzać tego urządzenia??
    Zamiast do elektryka zadzwoń do najbliższego serwisu AGD :)
    mare37
    Level 10  
    Pisałem, bo myślałem, że sobie z tym poradzę i nie wiedziałem czy to piekarnik czy jakaś awaria instalacji, bo piekarnika od nowości nie używałem to jest raptem 3 włączenie wobec powyższego dziwię, się, że w nowym piekarniku coś może się dziać z grzałką. Do końca nie jestem przekonany co do wadliwego piekarnika. Raczej coś z instalacją. Napisałem, bo być może ktoś miał podobny problem. Sam bym próbował naprawić ale w chwili obecnej się mocno rozchorowałem więc odpada.