Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skraplanie się wody nad okapem

kylowaty 07 Jan 2017 19:03 13041 3
    kylowaty
    Level 7  
    Witam
    Mam problem z cieknącą wodą, która się skrapla nad okapem kuchennym (Rys. 1). Kompletnie nie mam pomysłu jak temu zapobiec. W miejscu (1) wywierciłem mały otwór aby woda skapywała na zewnątrz, lecz przy takich mrozach ten otwór zamarza a woda gromadzi się w okapie. Boję się, że może dojść do zwarcia. W załączniku zdjęcie ze schematem prowadzenia rur. Skraplanie się wody nad okapem

Co polecacie, aby zniwelować ten efekt? zrobić układ z podwójną rurą? jedna wewnątrz drugiej ocieplona pianką?
    Tommy82
    Level 41  
    Może zamiast kolanka trójnik w dół i tam odprowadzanie skroplin. Jak w dół będzie kawałek rury to zadziała jak zbiornik retencyjny i nawet jak zamarznie to będzie ok bo kiedyś stopnieje i wypłynie pytanie o pojemność.
    kokapetyl
    Level 43  
    kylowaty wrote:
    jedna wewnątrz drugiej ocieplona pianką?

Też mi się wydaje, że to problem z różnicą temperatur i może wystarczy ocieplić ten komin ?
    Tommy82
    Level 41  
    To na pewno problem z zimnym kominem, ciepłe wilgotne powietrze na zewnątrz się ochładza poniżej punktu rosy i kondensuje potem zamarza.
    Albo zmagazynować w razie zamarznięcia i odprowadzić kondensat albo ocieplić komin tak by kondensowało poza nim.