Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Head gitarowo basowy z końcówką unitry

JimHarper 08 Jan 2017 00:33 390 2
    JimHarper
    Level 1  
    Jako że to mój pierwszy post tutaj, witam wszystkich.
    Posiadam stary wzmacniacz hifi unitra trawiata ws301, na bazie którego chcę zrobić head basowy, w który chcę wpinać gitarę. Mam efekt chorus z możliwością podłączenia wyjścia w stereo, co umożliwiłoby mi wpięcie gitary w dwa wzmacniacze. Korektor heada, na którym gram na codzień ustawiłbym tak, żeby szła z niego góra i środek brzmienia, a head basowy tak, żeby szedł z niego dół. Z unitry wymontowałem przedwzmacniacz, zostawiłem zasilacz i końcówki, w których zamierzam tylko wymienić elektrolity (z racji ich wieku). Potrzebuję schemat jakiegoś w miarę prostego tranzystorowego preampu, problem polega na tym, że wszystko co znalazłem to przedwzmacniacze zasilane max. 18 voltami, a tutaj jest aż 43,5 volt. Pewnie możnaby zbić napięcie rezystorami, pytanie czy wyżej zasilany preamp nie będzie brzmiał lepiej, czy też miał jakichś innych zalet. A może cała koncepcja jest bez sensu i lepiej szukać czegoś stricte gitarowego z bardziej mięsistym dołem? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję ;)
    niewolno2
    Level 40  
    JimHarper wrote:
    problem polega na tym, że wszystko co znalazłem to przedwzmacniacze zasilane max. 18 voltami, a tutaj jest aż 43,5 volt. Pewnie możnaby zbić napięcie rezystorami

Pomysł całkowicie beznadziejny, wyjdzie z tego dość pokaźna grzałka :cry: .
    To że kondensatory są wiekowe wcale nie oznacza że należy je wymienić.
    Osobiście odpuściłbym sobie tą przeróbkę i zbudował coś dedykowanego pod bass.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    niewolno2 wrote:
    Pomysł całkowicie beznadziejny....
    To że kondensatory są wiekowe wcale nie oznacza że należy je wymienić.
    Osobiście odpuściłbym sobie tą przeróbkę i zbudował coś dedykowanego pod bass.

Popieram w całej rozciągłości. Wzmacniacz domowy nie sprawdzi się dobrze w tej roli.