Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Deimic Smart Home
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tefal GV9461 generator pary - dziala tylko pierwsze pare minut

REMS2005 08 Sty 2017 13:28 1239 11
  • #1 08 Sty 2017 13:28
    REMS2005
    Poziom 9  

    Witam serdecznie, niestety moje zelazko odmawia wspolpracy. Opisze problem w punktach.
    1.Startuje normalnie podaje pare przez kilka minut mozna normalnie cieszyc sie prasowaniem.
    2. Elektrozawor slychac.
    3. Pompa dziala bo slychac, przy zdjeciu pojemnika wody woda chlupie z jednej chyba dziurki.
    4. Odkalkowanie bylo wyszlo duzo kamienia niestety nie pomoglo na wymieniany problem.
    5. Po odczekaniu znowu dziala kilka minut.
    6. Zelazko bylo juz w serwisie poniewaz przez zawor bezpieczenstwa wydobywala sie woda.

    Dodatkowo zapytam czy w bojlerze ma byc woda czy sam pobiera? Moze przy wyplukiwaniu bojlera zostaje woda w srodku i dlatego dziala tak krótko, a potem mimo ze pompe slychac nie podaje wody?
    Prosze o pomoc bo juz niewiem co z tymi tefalami. Prosze o wszelkie podpowiedzi dla laika moze uda sie chociaz stwiedzic co nawalilo i zastanowic sie nad wymiana.

    0 11
  • Deimic Smart Home
  • #2 08 Sty 2017 14:30
    nioop

    Specjalista AGD

    Rozumiem ze po tych kilku minutach jest brak reakcji na przycisk ? Tj nie słychać pracy elektrozawory?
    Jeżeli tak to proszę wymienić cewke elektrozaworu

    0
  • Deimic Smart Home
  • #3 10 Sty 2017 14:19
    REMS2005
    Poziom 9  

    Elektrozawór przy naciskaniu słychać tylko niema pary. Elektrozawór tez milknie, ale po którymś tam razie.

    0
  • #4 10 Sty 2017 20:45
    nioop

    Specjalista AGD

    A to zmienia postać rzeczy..
    Proszę sprawdzić wejście wody na boilerze, jest tam taki króciec , który często zarasta kamieniem.

    0
  • #5 10 Sty 2017 20:58
    REMS2005
    Poziom 9  

    Ok dzieki za podpowiedz tylko zastanawia mnie dlaczego przez pare minut czyzby dlatego ze za kazdym razem zostaje woda w bojlerze ? czy mozna w jakis inny sposob sprawdzic ten kruciec? czy np wlewajac wode bezposrednio do bojlera czy cos takiego?

    0
  • #6 10 Sty 2017 21:14
    nioop

    Specjalista AGD

    Tzn. bez fizycznych oględzin, tj zdjęcie z niego wężyka wszelkie inne sposoby raczej odpadają..

    Czym był odkamieniany boiler ?

    0
  • #7 10 Sty 2017 23:27
    REMS2005
    Poziom 9  

    Nie mam bladego pojęcia co było tam wlane nikt z domowników się nie przyznaje fakt jest taki, ze szpatułka, która się tam wkłada lśni :) Wszystko drożne jedyne co mi chodzi po głowie to ten czujnik w bojlerze NTC czy jakoś tak. Podejrzewam ze córka odkalkowała je płynem którego używam do expresu. Jedna rzecz mnie zaciekawiła ten kamień brązowy z drugiej strony nie tam gdzie jest collector (szpatułka od kamienia).
    Tefal GV9461 generator pary - dziala tylko pierwsze pare minut Tefal GV9461 generator pary - dziala tylko pierwsze pare minut Tefal GV9461 generator pary - dziala tylko pierwsze pare minut
    Nastąpiło kolejne zjawisko, a mianowicie żelazko prasuje normalnie ok paru minut lampka zielona od pary dalej się pali, ale już pary nie podaje następnie musi ostygnąć żeby wróciło do normy i wtedy znowu podaje pare. Po szybkim ponownym włączeniu lampka os pary ciągle miga.
    ..

    0
  • #8 11 Sty 2017 00:04
    nioop

    Specjalista AGD

    REMS2005 napisał:
    ... Nastapilo kolejne zjawisko a mianowicie zelazko prasuje normalnie ok paru minut lampka zielona od pary dalej sie pali ale juz pary nie podaje nastepnie musi ostygnac zeby wrocilo do normy i wtedy znowu podaje pare. Po szybkim ponownym wlaczeniu lampka os pary ciagle miga
    ..



    Natomiast ta usterka wskazuje na niedogrzewanie się boilera.

    Tutaj obstawiał bym uszkodzony przekaźnik na płytce elektronicznej.

    Jednak po zdjęciach sugerował bym wymianę elektrozaworu oraz nie wiem czy dobrze widzę - zacieki na łączeniu boilera ?

    0
  • #9 11 Sty 2017 20:01
    REMS2005
    Poziom 9  

    Przyjdę do domu to zaraz sie temu przyjrzę? Sprawdzę ten elektro zawór chyba najlepiej na krótko czy są lepsze możliwości? Przeczesałam forum i znalazłam w 100 % mój problem tylko w innym żelazku pozwolę sobie skopiować fragment postu.

    Cytat:
    Zaraz po włączeniu generuje parę, bojler i pompa działają. Jak się już nagrzeje to po włączeniu przyciskiem na żelazku, żelazko ładnie daje parę do momentu skończenia się pary wygenerowanej zaraz po włączeniu. Potem już tylko słychać pstrykanie
    elektrozaworu za każdym razem kiedy włączam przycisk pary na żelazku.
    Teoretycznie można by było pomyśleć, że elektrozawór jest sprawny, bo pstryka. Jednak zastanawiam się, czy to właśnie nie jego wina, bo jak jest generator uruchamiany automatycznie zaraz po włączeniu to działa. Natomiast potem z przycisku (jak już się para skończy) już się nie załącza, tylko pstryka na elektrozaworze.
    Proszę o porady co mogę sprawdzić.

    0
  • #10 12 Sty 2017 14:54
    REMS2005
    Poziom 9  

    Po wykreceniu elektrozaworu ciagle z niego cos sie sypie jakby kamien skruszony albo cos podobnego mysle ze to jest ta usterka . Na 100 % bede wiedziec gdy go sprawdze .

    0
  • #11 22 Sty 2017 20:46
    REMS2005
    Poziom 9  

    Elektrozawor dziala :)

    1
  • #12 15 Lis 2017 18:11
    lobiba
    Poziom 2  

    Witam,
    Mam ten sam problem. Generator pary Tefal GV8962. Pompa wody działa, elektrozawór pyka, więc działa, odkamieniony zwykłym kamykiem i nie żelazko działa.
    Po rozkręcenie odczepiam złączkę wychodzącą z elektrozaworu i włącza się pompa. Pompuje chwilę, potem znowu pompuje i przestaje. Żelazko tylko jeden raz buchnie parą i koniec.
    Znowu obracam stację, odpinam złączkę, pompa zaczyna pracować, szybko podłączam złączkę, obracam, montuje zbiornik z wodą i czekam. Żelazko tylko raz buchnie ostro parą i znowu koniec. Co zrobić, aby to normalnie działało?

    2