Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Który telewizor kupić? Który lepszy?

Mateo89 08 Jan 2017 16:10 1740 15
    Mateo89
    Level 4  
    Witam, chciałbym się dowiedzieć od Was który telewizor z podanych będzie lepszym wyborem. Chce by miał HDR przynajmniej 1000 nitów i żeby był jak najlepiej wykonany i system w nim sprawnie chodził czyli jak najmniej się zacinał. Głównie będę korzystał z niego do Play Station 4 Pro i do oglądania filmów w najwyższej rozdzielczości a co do konsoli to zależy mi by miał jak najmniejszy Imput Lag nie większy niż 40 ms i tu zaczyna się problem bo czytałem gdzieś na jakimś forum że te telewizory mają duży Input Lag i nie nadają się do nowej konsoli PS 4, prócz tej informacji czytałem że Philips gorzej radzi sobie z jasnością przy treściach HDR. Najbardziej odczuwalny jest jednak występujący clouding, czyli nierównomierne podświetlanie ekranu objawiające się jaśniejszymi plamami na ciemnym tle a Samsung niby ma bardzo duży Input Lag i jest zrobiony z bardzo kiepskich materiałów. Proszę o opinie osób które je posiadają i mogą coś więcej powiedzieć na ten temat bo stoję przed zakupem i nie wiem z którego będę bardziej zadowolony a szukam propozycji najlepszej do kwoty 5000 zł a Philips bardzo mnie przekonuje i mi się podoba przez 3x Ambie light . Dodam też że chciałbym by matryca miała 100 Hz ale nie wiem czy któryś z nich taką posiada. Z góry dziękuje za odpowiedz

Pokój 25m
    telewizor na ścianie
    tylko do gier i filmów
    będę siedział na wprost

Philips 55PUS7181/12

Samsung UE55KS7000
    Anonymous
    Level 1  
    Mateo89
    Level 4  
    Dziękuje za pomoc już wszystko wiem.
    Mateo89
    Level 4  
    Koledzy moje pytanie brzmi który jest lepszy i godniejszy uwagi ,jakie są różnice których producent nie podaje w specyfikacji ? Chciałbym też wiedzieć czy rożnią się rokiem produkcji ? Proszę o szczegółową odpowiedz bo telewizory różnią się z tego co widzę tylko minimalnie ceną. Pozdrawiam.

Philips 55PUS7181

Philips 55PUS7101
    Anonymous
    Level 1  
    Mateo89
    Level 4  
    robertrobo wrote:
    LOCOLOCO wrote:
    Różnią się tylko wyposażeniem w głośnik.

i input lag mniejszy o 1ms :)

ale ktory ma mniejszy ?
    robertrobo
    Level 11  
    Mateo89 wrote:
    robertrobo wrote:
    LOCOLOCO wrote:
    Różnią się tylko wyposażeniem w głośnik.

i input lag mniejszy o 1ms :)

ale ktory ma mniejszy ?

droższy
    Skeletor 77
    Level 1  
    Przymierzam się do kupna, zainteresował mnie ten PUS7101 - skąd wiadomo, że ma 700 nit? W sieci znalazłem test na hdtvpolska.com, gdzie podano, iż ten tv ma około 300-380 nitów.
    Anonymous
    Level 1  
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    Skeletor 77 wrote:
    Przymierzam się do kupna, zainteresował mnie ten PUS7101 - skąd wiadomo, że ma 700 nit? W sieci znalazłem test na hdtvpolska.com, gdzie podano, iż ten tv ma około 300-380 nitów

Pus7101 szczytowo osiaga 270 nitow w HDR. Czyli HDR jest taki jak na dowolnym innym telewizorze bez funkcji HDR czyli go nie ma :) Po prostu czysty marketing.
    Kontrast to 1050:1, natomiast po kalibracji oczywiscie spada do ok 980:1. Taka natura rzeczy w matrycy IPS. Słabość.
    Inpu lag ma dobry w FHD, bo ok 36ms, w 4k i HDR juz jest 2 razy tyle...
    Moim zdaniem słaby model.
    Fallen89
    Level 11  
    Szkoda, że nadal LOCOLOCO (Kiki) umyślnie wprowadza potencjalnych nabywców telewizorów w błąd w kwestii input laga.

Autor tematu napisał, że potrzebny mu jest TV pod PS4 Pro, a więc sygnał 3840x2160, bo skalowanie ma miejsce, a Philips 7101 dla 4K ma input laga na poziomie 59ms, a w 4K HDR na poziomie 62ms.

Autorowi zależało na input lagu mniejszym niż 40ms, że taki jest tylko dla 1080p oczywiście ani słowa ze strony LOCOLOCO (Kiki) , a jako, że TV pod PS4 Pro, to właśnie na input lagu pod 4K autorowi zależy.

Tych bzdur nt. 700 nitów w 7101 to szkoda komentować.
    Nawet na Displayspecifications, na które się Kiki powołuje w kwestii specyfikacji jest mowa o 400 cd/m2, a recenzja, którą sam Kiki tu przywołuje z AVForums wskazuje na szczytową jasność na planszy testowej 400 cd/m2 (podobnie jak na HDTVPolska, tam 389 cd/m2), tylko w scenach filmowych jak wiadomo jest dużo gorzej.

Już któryś raz LOCOLOCO podaje input lag dla 1080p jedynie. nie informując jednak osoby szukającej TV, że dla 4K input lag jest 2x większy na tych TV. Nie wierzę, że nieumyślnie, bo Ludwik, ale i ktoś inny też już na to mu uwagę zwracał.

--

Warto również by było uprzedzać jakie jest stanowisko ze strony Philipsa w kwestii zakurzonych od środka matryc. Na Twoim forum temat stoi i już 3 różne osoby umieściły zdjęcia jak to wygląda. A Philips tłumaczy to w ten sposób i oferuje jedno darmowe czyszczenie, później +400 zł za każdym razem przez okres trwania gwarancji:
    "Zanieczyszczenie matrycy w większości przypadków jest spowodowane smogiem, który w ubiegłym roku osiągnął w naszym kraju rekordowy poziom na tle innych państw europejskich. Z technicznego punktu widzenia nie jest możliwe zabezpieczenie urządzeń elektronicznych przed wpływem tego typu zanieczyszczeń, ponieważ układy elektroniczne pracujące w tych urządzeniach (w tym szczególnie diody LED - podświetlenia matrycy LCD) wymagają odpowiedniego chłodzenia, a co za tym idzie, wymagana jest odpowiednia cyrkulacja powietrza. Zapewniamy, że problem ten dotyka wszystkich producentów telewizorów. Mimo to, staramy się wyjść naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów i w większości uzasadnionych sytuacji pierwsze czyszczenie matrycy oferujemy bezpłatnie.
    Aby w przyszłości zminimalizować wpływ smogu na urządzenia elektroniczne (i przede wszystkim nasze zdrowie), warto stosować nawilżacze powietrza, jonizatory, lub urządzenia filtrujące powietrze. Pozdrawiamy."
    Anonymous
    Level 1  
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    LOCOLOCO - Po prostu pisz w jakim trybie robisz pomiar czyli FHD, 4k, HDR i nie bedzie niedomówień.
    Inaczej sprzedajesz półprawdę. Postaw sie czasem w skórze kupującego sprzet, a nie wystepuj zawsze w roli agresywnego sprzedawcy.
    Anonymous
    Level 1  
    Fallen89
    Level 11  
    Nie wiem czy nadal nie rozumiesz czy tylko udajesz, więc jeszcze raz krótko:

Autor chciał TV pod PS4 Pro, a więc pod sygnał z konsoli 3840x2160, a więc ważny dla niego jest input lag dla 4K. Jeśli nie korzysta z innych konsol czy PC w 1920x1080, to nawet można powiedzieć, że ważny jest dla niego WYŁĄĆZNIE input lag pod 4K.

Przecież wiesz, że na Philipsach 6561/6501 i 7101 input lag dla 4K jest znacznie wyższy, bo już Ci zwracano nie jeden raz na to uwagę, a mimo to słowem nie wspominasz, że Philips podany nie spełnia oczekiwań szukającego telewizora w żaden sposób, bo chciał poniżej 40ms.

No ale teraz już się nawet odezwałeś na te zarzuty, wiesz, że input lag dla 4K w Philipsach jest inny, więc na pewno nie pojawi się już wpis mylący. Prawda? :)

LOCOLOCO wrote:
    Input Lag jest wyraźnie podany i określony.
    PUS7101 ma input lag 36 ms i taki dokładnie podaję . I wypraszam sobie że podaję inny - bo nie podaję. Podaję 36ms bo taki w teście zmierzyłem.

Input lag wynosi 36ms w FHD, w 4K wynosi między 59, a nawet 62 ms.
    Sam linkujesz recenzje z AVForums (gdzie mowa o szczytowej jasności 400 cd/m2, a podajesz 700) oraz do HDTVPolska gdzie mierzono input lag zarówno dla FHD jak i osobno dla 4K oraz dla 4K HDR, odpowiednio na 59 i 62ms, więc wiesz ile wynosi input lag w 4K, bo skoro ten test linkujesz, to musiałeś go przeczytać i mu zaufać.