Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel Versa Plus - prośba

alhaz 09 Jan 2017 09:09 1728 15
Optex
    alhaz
    Level 10  
    Witam,

Niedawno wprowadziłem się do nowego domu i przyszedł czas abym zamówił centralę alarmowa i resztę zestawu. Dom nie jest specjalnie duży i poprowadziłem instalację na 8 czujek (w tym 4 w garażu + piwnica). Dobrałem już sobie zestaw oparty o Versa Plus i raczej nie będę inwestował w Integrę bo w moim wypadku to zdecydowany przerost formy nad treścią.

Mój zestaw:
    1 Płyta główna centrali alarmowej modułem komunikacyjnym i sygnalizatorem VERSA Plus
    1 Transformator 230V/18V AC do obudowy OPU3P/ OPU4 TR40VA
    1 Klawiatura obsługi systemu alarmowego, LCD, wersja M, biała obudowa, do systemu Versa, Satel VERSA-LCDM-WH
    1 Moduł rozbudowy centrali alarmowej, obsługi pilotów 433 MHz do sterowania systemem Versa INT-RX-S
    1 Ekspander 8 wejść GRADE 3 INT-E
    1 Akumulator żelowy AGM EP 7,2 - 12 Europower 12V 7,2Ah
    4 Czujka ruchu PIR cyfrowa z optyką lustrzaną IVORY
    4 Czujka ruchu dualna PIR+MW, cyfrowa, grade 2, soczewka Fresnela, antymasking, Satel SILVER

Mam jednak 3 problemy:

1) 4 czujki pójdą na dom i wybrałem czujki Ivory, w domu mam kominek (naczytałem się, że gorące powietrze może powodować fałszywe alarmy) i nie wiem czy czujki dualne nie będą lepsze? Żadnych zwierząt etc. w domu nie będzie. Naczytałem się, że czujki dualne ze względu na mikrofale są niezdrowe do domu?
    2) do piwnicy i garażu wybrałem czujki Silver bo niby zmiana tmp. etc. dlatego czujki dualne (też nie wiem czy dobrze, dlatego jestem otwarty na sugestie zakupu innych czujek)
    3) ostatnia rzecz i dla mnie najważniejsza to sterowanie bramami garażowymi (mam 2 szt, firma Wisniowski, silnik MIDO 600) - tutaj jestem kompletnym laikiem bo nie wiem jakie kable dociągnąć i jak to zrobić? Z tego co już zdążyłem się dowiedzieć potrzebny jest jakiś stycznik etc.? Od strony silnika mam takie coś -> https://obrazki.elektroda.pl/9607378000_1466423987.jpg

Czy ktoś z was mógłby zerknąć na mój dobór sprzętu i doradzić czujki(może lepsze od tego co wybrałem) i łopatologicznie wytłumaczyć co i jak z bramami garażowymi? Będę bardzo wdzięczny.
  • Optex
  • Helpful post
    Zdzicho
    Level 25  
    Nie bałbym się tak czujek dualnych ale jeśli nie chcesz to zamontuj czujnik tak by nie "widział" kominka. Bramy garażowe steruj poprzez przekaźniki podłączone do wyjść O3 i O4 i zwierające na chwile wejścia PB i GND w napędach bram garażowych. Wyjścia O3 i O4 typ 15.Sterowalne z czasem 1 s oraz wyzwalane z wejść jakie przypiszesz do odpowiednich przycisków pilota INT-RX-S
  • Optex
    alhaz
    Level 10  
    Zdzicho wrote:
    Nie bałbym się tak czujek dualnych ale jeśli nie chcesz to zamontuj czujnik tak by nie "widział" kominka. Bramy garażowe steruj poprzez przekaźniki podłączone do wyjść O3 i O4 i zwierające na chwile wejścia PB i GND w napędach bram garażowych. Wyjścia O3 i O4 typ 15.Sterowalne z czasem 1 s oraz wyzwalane z wejść jakie przypiszesz do odpowiednich przycisków pilota INT-RX-S

Ok, to chyba zdecyduje się na 8szt. dualnych. Czy te Silver to dobry model? Widziałem na innych forach, że instalatorzy często polecają czuji Bosch. Warto w nie inwestować? Możecie polecić jakiś model?

A co do bram garażowych, to jakie przekaźniki kupić? Mogę prosić o jakiś link? I jakie kable doprowadzić bo szczerze mówiąc, to tutaj jestem kompletnie zielony.
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

alhaz wrote:
    Niedawno wprowadziłem się do nowego domu i przyszedł czas abym zamówił centralę alarmowa i resztę zestawu.

Po pierwsze brakuje kontaktronów na drzwi wejściowe i garażowe. Po drugie: dlaczego tylko jeden manipulator? Po trzecie: Czy zastanawiałeś się co da Ci system oparty wyłącznie na czujkach PIR? Kompletnie nic. To będzie tylko uśpienie Twojej czujności. System wykryje intruza dopiero jak będzie już buszował po domu. Co z ochroną obwodową? Kontaktrony na okna, czujki inercyjne?

alhaz wrote:
    1 Moduł rozbudowy centrali alarmowej, obsługi pilotów 433 MHz do sterowania systemem Versa INT-RX-S.

Zamiast tego modułu lepiej kupić moduł MCU, poczytaj o różnicach. Mam nadzieje, że piloty tylko do sterowania bramami, a nie czuwaniem systemu?

Co z sygnalizatorami: wewnętrznym (mi), zewnętrznym (mi). Nie widzę ich w zestawieniu.

alhaz wrote:
    Ok, to chyba zdecyduje się na 8szt. dualnych.

Bez przesady. Ivory to dobre czujki. Dualne tylko tam gdzie kominek i ewentualnie w garażu, ale niekoniecznie.

alhaz wrote:
    jestem kompletnie zielony.

Skąd masz pewność, że przewody pod czujki PIR są wyprowadzone w odpowiednich miejscach?
    Może zamieścisz rzuty kondygnacji domu z zaznaczeniem miejsc na czujki abyśmy mogli wszystko zweryfikować.

Pozdrawiam.
    alhaz
    Level 10  
    bhtom wrote:
    Po pierwsze brakuje kontaktronów na drzwi wejściowe i garażowe. Po drugie: dlaczego tylko jeden manipulator? Po trzecie: Czy zastanawiałeś się co da Ci system oparty wyłącznie na czujkach PIR? Kompletnie nic. To będzie tylko uśpienie Twojej czujności. System wykryje intruza dopiero jak będzie już buszował po domu. Co z ochroną obwodową? Kontaktrony na okna, czujki inercyjne?

Nie chce żadnych kontaktronów (ten alarm to i tak ma być tylko dodatek) etc. bo ja pracuje zdalnie i zawsze jestem w domu (ew. wyjazdy na zakupy, wtedy zostaje żona). Jeden manipulator(chciałem całkowicie zrezygnować) bo na na całej działce (3ha powierzchni) mam wifi (zboczenie zawodowe :D ) i alarm będzie sterowany za pomocą smartfonów. Mi dokładnie chodzi tylko o wykrycie włamywacza, jeśli będzie wewnątrz domu, czujki inercyjne to przerost formy nad treścią w moim wypadku. Nie rozumiem sugestii, że system na czujkach PIR nic nie da, możesz rozwinąć?

bhtom wrote:
    Zamiast tego modułu lepiej kupić moduł MCU, poczytaj o różnicach. Mam nadzieje, że piloty tylko do sterowania bramami, a nie czuwaniem systemu?
    Co z sygnalizatorami: wewnętrznym (mi), zewnętrznym (mi). Nie widzę ich w zestawieniu.

Nie chce żadnych sygnalizatorów (specyficzne ukształtowanie działki, chce mieć tylko powiadomienie SMS + internet), piloty mają być do bram i awaryjnie do załączenia alarmu (nie rozumiem, dlaczego to zły pomysł?) Moduł MCU, muszę obadać.

bhtom wrote:
    Bez przesady. Ivory to dobre czujki. Dualne tylko tam gdzie kominek i ewentualnie w garażu, ale niekoniecznie.

Dobrze, że chociaż gdzieś się zgadzamy :) Czyli zostawię 4 PIR i 4 dualne, a jak będzie coś nie pasować to dokupię.

bhtom wrote:
    Skąd masz pewność, że przewody pod czujki PIR są wyprowadzone w odpowiednich miejscach?

Może zamieścisz rzuty kondygnacji domu z zaznaczeniem miejsc na czujki abyśmy mogli wszystko zweryfikować.

Czujki rozplanował mi znajomy instalator, było to pół roku temu i niestety miał wypadek i nie ma mi tego kto dokończyć bo kolega nie żyje. Jestem kompletnie zielony w przypadku sterowania bramami, ze skonfigurowaniem alarmu to sobie raczej poradzę. Co do kabli to wszędzie jest skrętka 5e więc spokojnie wystarczy.

PS. czy czujki dualne jeśli nie są uzbrojone to również "sieją" mikrofalami?

Pozdrawiam i dziękuję za sugestie
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    Zdzicho
    Level 25  
    Czujnik nic "nie wie" o uzbrojeniu systemu, pracuje cały czas.
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

alhaz wrote:
    Nie rozumiem sugestii, że system na czujkach PIR nic nie da, możesz rozwinąć?

Prawidłowo zaprojektowany, zamontowany i zaprogramowany system powinien wykryć intruza zanim wejdzie do chronionego obiektu, a nie jak już w nim będzie.

alhaz wrote:
    Nie chce żadnych kontaktronów (ten alarm to i tak ma być tylko dodatek)

alhaz wrote:
    Jeden manipulator(chciałem całkowicie zrezygnować)

alhaz wrote:
    Nie chce żadnych sygnalizatorów

alhaz wrote:
    alarm będzie sterowany za pomocą smartfonów.

alhaz wrote:
    piloty mają być do bram i awaryjnie do załączenia alarmu (nie rozumiem, dlaczego to zły pomysł?)

Twój "system" to raczej ma być dobry gadżet, a nie porządny alarm.

Pozdrawiam.
    alhaz
    Level 10  
    sharp wrote:
    Tak bywa. Czy ten dom jest jeszcze "do wykończenia", bo ochrona obwodowa byłaby wskazana i jeśli jest możliwość dołożenia kontaktronów to warto byłoby to zrobić.
    Skąd jesteś?

Jestem z okolic Wągrowca (ok 40km), ale dom jest już wykończony w środku a robienie ochrony obwodowej na 3ha działce mija się z celem u mnie (mam tylko siatkę leśną). Jak przyjdzie czas na zrobienie porządnego płotu to wtedy będę myślał, ale generalnie to jest duży przerost formy nad treścią, ze względu na specyficzne ukształtowanie terenu (wzgórze 100m n.p.m. zasłonięte lasem z 3 stron). Tak jak napisałem wcześniej to nie jest "podstawowy" alarm, zależy mi tylko na powiadamianiu SMS/Internet i czujkach w domu.

Czytałem o tych czujkach dualnych i niby istnieją takie, które mikrofale załączają dopiero podczas uzbrajania systemu. Znacie może takie modele?
    Dodano po 5 [minuty]:
    bhtom wrote:
    Twój "system" to raczej ma być dobry gadżet, a nie porządny alarm.

Przecież wyraźnie napisałem czego oczekuje. Jakbym chciał "prawdziwy" system alarmowy z wszystkim to bym spokojnie wziął firmę jako podwykonawcę i niech projektują i robią.
    Moje oczekiwania są takie a nie inne i proszę nie komentuj bez sensu jak nie znasz całej sytuacji.

Bardzo chętnie natomiast poczytałbym odpowiedź dlaczego wg Ciebie zle jest używanie pilota jako dodatku żeby uzbroić system?
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    alhaz wrote:
    Bardzo chętnie natomiast poczytałbym odpowiedź dlaczego wg Ciebie zle jest używanie pilota jako dodatku żeby uzbroić system?

No to w czym problem? Na forum było to omawiane nie raz, wystarczy trochę poszukać.
    alhaz wrote:
    a robienie ochrony obwodowej na 3ha działce mija się z celem u mnie

Myli chyba kolega ochronę obwodową z "terytorialną" :) Koledzy raczej wskazywali na ochronę okien i drzwi. Mówili też o kontaktronie na drzwi i bramę garażową. I to ma sens nie tylko ze względu na ochronę, ale również na funkcjonalność ( skracanie czasu na wyjście, informacja o zamknięciu się drzwi garażowych)
    alhaz wrote:
    Czujki rozplanował mi znajomy instalator,

I o to rozplanowanie chodziło pod kątem doboru czujek.
    To tyle słowem wyjaśnienia
    pozdrawiam
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    alhaz wrote:
    Nie chce żadnych kontaktronów (ten alarm to i tak ma być tylko dodatek) etc. bo ja pracuje zdalnie i zawsze jestem w domu (ew. wyjazdy na zakupy, wtedy zostaje żona).

Rozumiem, że zakupów nigdy nie robisz z żoną... :D Jeśli zawsze ktos jest w domu i to jest "zabezpieczeniem", to po co alarm?
    Będąc w domu w nocy nie masz żadnego zabezpieczenia, brak podziału na strefy, więc nasuwa się pytanie : Po co w ogóle montujesz w jakieś wersji uznawanej przez Ciebie jako podstawowa? Najczęstsze włamania są przez drzwi balkonowe, okna parteru/piwnicy, kotłowni.
    Teren zalesiony odległy od zabudowań, brak sygnalizatora, zachęca do włamań.
    Zastanawiasz się na rodzajem zastosowanych czujek, obawiasz się czujek MW, a siejesz siecią wi-fi na setki metrów, nie obawiasz się ciągłego obcowania z GSM, a zignorowałeś zasadnicze założenia i zasady.
    No cóż , to Twoje pieniądze i tak zrobisz jak chcesz, ale jak robić to z sensem, albo wcale.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Kolego, to jest forum techniczne i do zasad i priorytetów SSWiN nie ma nic ukształtowanie terenu.
    To Ty tu pytasz i musisz być świadomy, że nie każda odpowiedź będzie dla ciebie miła i zgodna z twoją wizją. Ponadto jesteś niegrzeczny, wypraszam sobie tego typu uwagi i roszczeniowy ton. Jako "typowy "user pomogłem już "kilku" osobom, a jak na razie zjadłeś wszystkie rozumy , tylko nie wiem po co w ogóle pytasz?

Moderated By jimasek:

Naprawdę wystarczy tylko raport do moderacji. Nie ma co się wdawać w zbędne dyskusje.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

Anonymous
    Level 1  
    alhaz
    Level 10  
    No to zamykam. Dzięki za podanie modelu czujek i porady. A tym co pisali niepotrzebne posty - jak będę potrzebował projektu prawdziwego systemu alarmowego to napewno sam nie będę go robił.