Xantix wrote:palala wrote:Kalkulacja i tak naprawdę stwierdziłem, że mi się to nie opłaca. Jeżeli ktoś jest zainteresowany kalkulacją to mogę przedstawić.
Chętnie bym zobaczył taką kalkulację.
Przy okazji zamieść trochę info co tym ogrzewasz (jaki metraż, jakie docieplenie, okna, drzwi itd.)
Nie mam papierów na poprzedni sezon grzewczy (dla niedowiarków) - nic osobistego do Ciebie.
Ostatnie kilka lat - sezon grzewczy ponad 4 k w opale w postaci miał/groszek/orzech - drewna nie liczę, bo miałem darmowe. Instalacja standardowa z pompką, sterownik pieca z pełną regulacją, rury od 2,5" do 1,5". Niestety piec bez zaworu trójdrożnego (kto takie rzeczy stosował naście lat temu), instalacja bez zaworów termostatycznych gdzie i tak nie miałem wielkich różnic temperaturowych w pokojach.
Po zmianie - wymienione 80% grzejników na alu nawiewówki, dołożone do nich głowice, wymiana 90 % instalacji na pexa 25 do 16, sterownik w stabilnym temperaturowo pomieszczeniu ustawiony na 20 stopni. 8 okien (około) 1400x1700 na piętrze, 5 okien 1000x700 na parterze dodatkowo drzwi zarówno na parterze jak i prowadzące do domu drzwi (osobne wejścia) kiepsko zaizolowane. Temperatury minimalna (salon, niestety otwarty na wprost schodów) - ponad 20 stopni, pozostałe pokoje od 22 - 24 stopni, parter (niecała połowa) 18-19 stopni. Usytuowanie okien - wschód i południe. Powierzchnia ogrzewana - niecałe 280 m2 wysokość 2,75, budynek wybudowany w latach 90-tych, ocieplony 4 lata temu, styro 10 + e;ewacja. Mur - od wewnątrz - siporex, zewnętrzny hadykówka max. Specjalnie poszedłem zobaczyć podlicznik (przydaje się przy ustawianiu) - od 5 grudnia 2016 - 390 m3 co zawyżając cenę (1,8 brutto/m3 daje niewiele ponad 700 zł) przy obecnych mrozach naprawdę wychodzi mnie taniej. Specjalnie pominąłem kwestie abonamentu, dlatego, że każdy jak chce to może dodać to niecałe 500 zł/rok do bilansu.
Pozdrawiam
P.S.
Nie dogrzewam kominkiem, mam dziecko dwuletnie i wole wydać na opał jak na leki.