Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka i suszarka do domu

ParanoiK 09 Jan 2017 12:49 1677 10
SterControl
    ParanoiK
    Level 12  
    Jaka pralka i suszarka do domu? Generalnie zależy mi żeby sprzęt jak najdłużej pochodził, więc dodatkowe gwarancje są jednym z najważniejszych punktów.

Co do parametrów pralki:
    - ładowana od przodu
    - 8kg+
    - może siorbać wodę na potęgę (nawet wskazane)
    - najlepiej rozbieralna, wymienne łożyska, etc.
    - fajnie byłoby mieć parę do odświeżania
    - cena, myślę, że górna granica to ~2000-2500 zł. Jestem skłonny więcej wydać jeśli będę miał gwarancję do 5 lat.

Czy Bosch'e z serii WAN mają wymienne łożyska? Bo różne opinie widziałem.

Jak się sprawuje Bosch WAN2826EPL?

Jak się spisują te silniki DirectDrive od LG? Pani w sklepie zachwalała bardzo.

Suszarka zwykła, kondensacyjna. Cena max 2000 zł. Przewija mi się bosch WTG86400PL... Co sądzicie?
  • SterControl
    r103
    Level 33  
    Hmmm... Trza by się cofnąć w czasie o minimum 15 lat, wtedy twoje życzenia by się spełniły :-)
  • SterControl
    ParanoiK
    Level 12  
    Ech... pewnie tak... jednak trzeba coś wybrać ;-)
    tod.1977
    Level 23  
    Witam. Moim zdaniem nie tyle marka jest istotna przy wyborze pralki choć nie do końca, ale ważniejsze jest to by pralka miała rozbieralny zespół piorący bo w przeciwnym wypadku staje się jednorazówka którą się wyrzuca po skończonej gwarancji. Co prawda są zakłady które wyspecjalizowały się w naprawie takich pralek, ale jeśli uszkodzeniu uległ krzyżak to koszta są duże bo trzeba go dorabiać gdyż nie występuje jako część zamienna w pralce ze spawanym zbiornikiem. W pralce która ma opcje wymiany łożysk krzyżak jest częścią zamienną i można go zakupić w razie potrzeby. Co do suszarek się wstrzymam z komentarzem. Pozdrawiam.
    ParanoiK
    Level 12  
    Rację oczywiście masz - tylko kwestia które pralki dzisiaj mają wymienne łożyska? Z Boscha wiem, że seria WAE, WAN różne opinie krążą. LG w DirectDrive'ach ponoć ma łożyska zintegrowane z silnikiem (przynajmniej tak pani próbująca mi sprzedać pralkę tłumaczyła) i są na gwarancji.

Generalnie przydałaby się jakaś lista aktualna pralek "naprawialnych".
    tod.1977
    Level 23  
    Ty jako klient masz prawo o to pytać czy pralka ma rozbieralny zespół piorący a sklep ma obowiązek udzielić rzetelnej informacji. Ja bym unikał wielkich sklepów sieciowych bo tam liczy się sprzedaż za wszelką cenę a mały sklep będzie robił wszystko by klient powrócił po następne urządzenie. Gdybym był ładną Panią i pracował w sklepie AGD też bym zachwalał pralkę z silnikiem inwertorowym bo z tego ta Pani ma pensje a jak sprzeda to i pewnie premie. Ja bym wolał pralkę z tradycyjnym silnikiem szczotkowym bo to sprawdzona technologia i nawet w razie awarii silnika po gwarancji naprawa będzie nadal opłacalna. Odradzam sprzęt AGD koreańskich marek jak i włoskich producentów, ale kolega zrobi jak uważa.
    ParanoiK
    Level 12  
    Ależ oczywiście pytam - tylko to wygląda tak - idę do sklepu, pytam, odpowiedź jest typu "zaraz sprawdzę", mija 10 minut, nie, nie jest rozbieralna. Znajdź inną pralkę i powtórz procedurę ;-)

Dlatego chcąc uniknąć godzin spędzonych w sklepie staram się zrobić reasearch tutaj wśród posiadaczy różnej maści sprzętu.
    tod.1977
    Level 23  
    To co kolega opisuje pewnie i będzie mieć miejsce w jakimś molochu handlowym, ale w małym renomowanym sklepie AGD to nie sądzę. Koleżanka żony pracuje w takim sklepie i tam klient jest zawsze rzetelnie informowany o produkcie. Moja żona była świadkiem jak klient chciał wiedzieć czy pralka ma wymienne łożyska to szefowa sklepu dzwoniła do serwisu danej marki by się tego dowiedzieć i by klient wiedział co kupuje i zapamiętał sobie że do tego sklepu warto wrócić. Takie sklepy dbają o swoją renomę bo pracowały na dobrą opinię lata i wiedzą że by klient wrócił to trzeba o to zadbać.
    ParanoiK
    Level 12  
    hessto:
    Może jakieś uzasadnienie, czemu? Samsunga już jednego miałem, poległ po 2,5 roku. Co do suszarki to ta jest z pompą ciepła i trochę przekracza cenowo założony budżet ;-)
    r103
    Level 33  
    [quote="hessto"]
    ParanoiK wrote:
    hessto:
    Pralki bosch/siemens, electrolux/zanussi/aeg troche bieda nic nowego programy i technologi słabo pierze... :(
    Cos nowego technologi np Eco Bubble, TurboWash to świetnie pierze i zapach dobra.
    Kazda pralki to sam spalony moduł sterowniki albo uszkodzi łożysko co po 3-10lat a to również np samochodzie wymiana akumulatora i rozrządu po 6lat cena taka sama jak to nowa pralka. heh

O - Trurl znowu uruchomił maszynę do pisania postów :-)