Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Honda/CivicVII/2003 - Civic nie działa ośw. wew. i centralny zamek bez zapłonu

K.Maciej 11 Jan 2017 18:53 1602 12
    K.Maciej
    Level 9  
    Witam
    Jak w temacie.
    Po otworzeniu drzwi światło wewnętrzne się nie zapala ale wystarczy przekręcić kluczyk w stacyjce w pozycję zapłon i zaczyna się świecić.
    Ten sam objaw jest z centralnym zamkiem jak kluczyk jest na zapłon w stacyjce lub samochód odpalony to drugim kluczykiem mogę centralny z zewnątrz zamknąć oraz otworzyć i tak samo ryglem od środka a jak wyłączę zapon to nie działa ani zamek ani światło.
    Dodam jeszcze że jest pilot oryginalny Hondy ale on wogóle nie reaguje tylko dioda kontrolna się na nim zapala.
    Proszę o pomoc gdzie szukać przyczyny tych dziwnych zachowań.
    actin
    Level 34  
    Gdy otworzysz drugi drzwi światło tez się nie zapala?
    K.Maciej
    Level 9  
    Też się nie zapala.
    K.Maciej
    Level 9  
    Widzę ze ciężki przypadek mi się trafił i nikt nie może mi nic poradzić. Mam jeszcze takie pytanie czy to możliwe żeby 12V+ bez zapłonu było z jednego źródła dla oświetleni wewnętrznego, zamka centralnego i radia? Ponieważ podłączałem dziś radio i nie ma w całej kostce stałego plusa jest tylko ten pod zapłonem a czytałem ze kenwood bez drugiego plusa nie ruszy. Radio zakupiłem razem z samochodem tylko było nie podłączone.
  • Helpful post
    actin
    Level 34  
    Przejrzyj skrzynkę czy nie ma w niej jakiś zmian, ktoś czegoś nie mostkowal albo inne cuda.

Sprawdź też wszystie bezpieczniki w skrzynce.

Dalej, radio ma plusa na czerwonym czuli pewnie po stacyjnce i drugie zasilanie po żółtym do pamięci.
    Bez tego nie zapamięta Ci stacji ani ustawień
    K.Maciej
    Level 9  
    Witam
    Udało mi się dojść do przyczyny braku centralnego zamka, światła, radia. Wine miał bodajże bezpiecznik podtrzymania.
    A czy orientuje się ktoś którędy jest poprowadzona wiązka kabli do tylnej klapy ponieważ bezpieczniki są wszystkie ok a brak prądu na wycieraczce, trzecim stopie, ogrzewaniu szyby, oświetleniu tablicy i zamku.
    Proszę o jakieś wskazówki.
    K.Maciej
    Level 9  
    Witam
    A udało mi się dojść o co chodziło z tylnią klapą pod plastikowym boczkiem w bagażniku po stronie pasażera była rozłączona kostka.
    Ponownie mam pytanie? Czy można jakoś bez rozbierania drzwi sprawdzić czy nie ma na przewodzie impulsu? Chodzi mi o to ze z kluczyka zamek centralny działa bez zarzutu wszystko się otwiera i zamyka a z pilota wszystko oprócz drzwi kierowcy.
    Z góry dziękuję za podpowiedzi.
    Pozdrawiam
    actin
    Level 34  
    Tego raczej bez rozbiórki nie sprawdzisz. Musisz wpiąć się w przewod przy samym siłowniku.
    K.Maciej
    Level 9  
    Czyli nie ma gdzieś w bardziej dostępnym miejscu jakiejś centralki na której można najpierw to sprawdzić? A może to być wina siłownika czy bardziej instalacji?
    actin
    Level 34  
    Kwestia silownika czy instalacji jest ciężka do określenia. Możliwe uszkodzenie przewodu np. W kanale drzwi gdzie pracuje. Możliwe też uszkodzenie silownika który poprostu skończył swoje cykle.

Rozbiórka powinna być dość prosta.
    K.Maciej
    Level 9  
    A czy ktoœ wie który pin jest odpowiedzialny za sygnał z pilota albo wogóle w tych dwóch kostkach co jest za co odpowiedzialne 😊 . Z góry dziękuję
    actin
    Level 34  
    Spróbuj porobić pomiary.
    To pozwoli zidentyfikować połowę przewodów
    K.Maciej
    Level 9  
    Witam
    Zrobiłem pomiary:
    Kostka trzy pinowa góra +12Vstałe, środek masa, dół +12V stałe;
    Kostka dwu pinowa po podłączeniu Woltomierza do pinów nic nie wykazuje po zamknięciu pilotem 12V się pokazuje no i po otwarciu to samo 12V ta kostka chyba sygnałowa jest.
    Więc werdykt jest taki że muszę szukać zamka.
    Pozdrawiam