Podest grzewczy służy do podgrzewania kawałka powierzchni podłogi.
Jeśli mamy w domu zimną podłogę, to można na nim ogrzać stopy, np. siedząc przy komputerze

Dostępne w handlu podesty, dywaniki lub maty grzewcze są dość drogie. Pokażę jak można samemu tanim kosztem wykonać niewielki podest grzewczy.
Potrzebna jest zwykła płytka ceramiczna, taka do montażu na posadzkę o wymiarach jakie nam pasują - 1szt. Ma ona dobrą przewodność cieplną, więc dobrze nadaje się na taki podest grzewczy.
Potrzebne są rezystory o mocy 1W lub 2W - od 20szt. lub więcej, zależy od wielkości płytki.
Potrzebny jest klej do przyklejenia rezystorów do płytki ceramicznej. Ja zastosowałem CX-80 KWIK - 2-składnikowy, szybkoschnący i szybko utwardzający się, wytrzymuje temperaturę do +150°C.
Do tego trochę kabelków i jakieś obramowanie, na którym będzie zamocowana płytka ceramiczna tworząc cały podest.
Ja w swoim prototypie podestu wykonałem obramowanie z listew drewnianych. Płytkę do ramy przykleiłem klejem do ceramiki.
Wymiary mojej płytki ceramicznej to kwadrat o boku ok. 33cm.
Najpierw trzeba dobrać ilość, wartość i moc rezystorów do powierzchni płytki. Z doświadczeń wyszło mi, że trzeba umieścić rezystory co najwyżej 7cm od siebie nawzajem, aby rozkład temperatury na płytce ceramicznej był równomierny.
Rezystory należy przykleić do płytki ceramicznej od spodu. Klej CX-80 podczas nakładania go oblewa cały rezystor i dobrze trzyma się płytki tworząc dobre termiczne połączenie rezystora z płytką.
Rezystory należy połączyć ze sobą elektrycznie tak, aby na każdym z nich wydzielała się taka sama ilość ciepła i mniejsza od dopuszczalnej mocy rezystora. Ja połączyłem szeregowo 25 rezystorów 120Ω / 2W (takie akurat miałem w swoich zapasach). W sumie jest to grzejnik o rezystancji 3000Ω / max 50W. Podłączyłem je pod 230V, co daje niecałe 20W ciepła.
Podest po ok. 20min rozgrzewania się jest lekko ciepły.
Można dać inne rezystory uzyskując większą moc grzania podestu. 20W na powierzchnię 33x33cm to moim zdaniem minimum.
Podest można od spodu zamknąć - zaizolować jakimś materiałem elektro i termoizolacyjnym.
Koszty:
- płytka ceramiczna - kilka zł. lub z pozostałości po remoncie
- rezystory - grosze lub z niepotrzebnych zapasów
- klej CX-80 KWIK - 20zł. - to najdroższy komponent potrzebny do wykonania podestu grzewczego; nie wiem czym można go zastąpić - musi mieć dobre właściwości termiczne i tworzyć dobre połączenie rezystora z ceramiką
- obudowa / podstawa podestu - odpady z listew drewnianych lub inne konstrukcje
- przewód elektryczny z wtyczką - np. odcięty z popsutego starego TV

Cool? Ranking DIY