Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV do 2500 zł pod PC do filmów i seriali

Klopsiki 11 Jan 2017 22:24 2055 37
    Klopsiki
    Level 10  
    Witam, poszukuje TV około 40 calowego, alternatywy dla monitora, na którym będę mógł oglądać filmy i seriale.

Na chwile obecną zdecydowany jestem na Panasonic TX-40DS630E.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 17 m2
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 1,8m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? wprost
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać
    6. Jak słońce świeci w pokoju? roleta zewnętrzna
    7. Jaki masz obecnie telewizor? nie mam
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Dobry obraz i czerń.
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
    10 .Jakie urządzenia? PC
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-3
    12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? nie oglądam TV
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Nie
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
    16. Preferencje co do marki? Brak
    17. Preferencje co do wielkości? Nie mniejszy jak 40 cali
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Połyskujący plastik
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Tylko w nocy, lub z opuszczona roleta. Bez dodatkowego światła.
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2500 zł
    21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Pierwszy zakup.
    22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Nie
    Anonymous
    Level 1  
    Klopsiki
    Level 10  
    - Philips 49PUS6561 za 2850 zł - 4K , 100Hz, HDR, VP9, Andorid, Kodi, MxPlayer, Ambiligt

IPS, do oglądania w nocy odpada.

- LG42LF652 - fullhd, 100Hz

Lepszy obraz, niż w Panasonic ?

- Sony 43W755 - fullhd, 100Hz

Dostępnym jest tylko 50 cali za 3000 zł z tego co znalazłem, ciekawym model jest 809c, ale tego to już w ogóle nie ma, tylko 55 cali.

- Philips 43PUS6501 - 4K, 100 Hz, HDR, VP9, Andorid, Kodi, MxPlayer, Ambiligt

IPS, więc nie.

- TCl 50S7806 za 2599 zł

Wolałbym sprawdzonego full hd, na 4k za wcześnie.

Zastanawiałem się też nad monitorem, ASUS PB328Q, bardziej uniwersalny wybór, bo miałbym 1 ekran do wszystkiego. Przesiadka z 21,5' PVA 1600x1200 więc różnice bym odczul.
    Anonymous
    Level 1  
    Klopsiki
    Level 10  
    Monitor jest urządzeniem uniwersalnym z regulacją wysokości. Przed monitorem w jeden dzień spędzę więcej godzin niż przez tydzień na TV, który chce kupić.

IPS to najgorsza matryca jaka jest masowo produkowana, brak czarnego koloru, srebrzenie, nierówne podświetlenie matrycy, ręce opadają jak ta matryca prezentuje się w monitorach.

Dobre monitory powoli zaczynają się pojawiać 144 Hz VA, lecz zanim ujrzę 27-32 WQHD 144 HZ VA z G-SYNC w cenie 3000/3500 zł. To sporo wody w Wiśle upłynie. .

Najbliżej mi ku Panasonic TX-40DS630E, znalazłem jeszcze Sony KDL-43W756C za 2335 zł, wart uwagi ?
    Rognor
    Level 22  
    Klopsiki wrote:
    IPS to najgorsza matryca jaka jest masowo produkowana, brak czarnego koloru, srebrzenie, nierówne podświetlenie matrycy, ręce opadają jak ta matryca prezentuje się w monitorach.
    Mam stały dostęp do 3 TV IPS i podświetlenie mają równe (nie to co monitor który zwróciłem). W IPS wkurzasz się brakiem czerni, a dla VA smużeniem (w tych samych ciemnych scenach).

Klopsiki wrote:
    Dobre monitory powoli zaczynają się pojawiać 144 Hz VA
    Aha, na tftcentral jest tylko 1: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/acer_predator_z271.htm

Klopsiki wrote:
    Najbliżej mi ku Panasonic TX-40DS630E
    Input lag 80 ms :) Marny pomysł do komputera (no chyba, że zero myszy): http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/panasonic-tx-40ds630e-test.html

Tu masz testy PRO: http://www.rtings.com/tv/reviews/by-type/led-lcd/best - najlepsze testy, pełne szczegółów, pokazujące jaką nędzą jest LCD, a szczególnie VA. Co zabawne przeciętniak Sony WD600 "720p" spisuje się świetnie w wielu kategoriach (najlepsze kąty widzenia ponad OLED, czas reakcji max 12.3 ms, flicker free). Za to najlepszy KS8000 - fatalne kąty, smużenie, duże migotanie przy normalnej jasności. Technologie mają swoje zalety i wady, LCD głównie wady i trzeba wybierać co cenimy najbardziej bez przesadzania w stronę jednej zalety.
    Klopsiki
    Level 10  
    Rognor wrote:
    Mam stały dostęp do 3 TV IPS i podświetlenie mają równe (nie to co monitor który zwróciłem). W IPS wkurzasz się brakiem czerni, a dla VA smużeniem (w tych samych ciemnych scenach).

Ja ogląda filmy w nocy, więc czerń to priorytet.

Rognor wrote:

http://cenowarka.pl/?cat=monlcd19wide&xf=106_3~8670_144&asuch=&bpmax=&v=e&hloc=at&hloc=de&hloc=pl&hloc=uk&hloc=eu&plz=&dist=&mail=&sort=t&togglecountry=set a jeszcze sporo jest zaprezentowanych monitorów, które jeszcze nie weszły do sprzedaży.

Rognor wrote:
    Input lag 80 ms Marny pomysł do komputera (no chyba, że zero myszy): http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/panasonic-tx-40ds630e-test.html

Przeszkadza to w oglądaniu filmów i seriali ?

Testy na benchmark traktowałby z przymrożeniem oka. ;)

Rognor wrote:
    Tu masz testy PRO: http://www.rtings.com/tv/reviews/by-type/led-lcd/best - najlepsze testy, pełne szczegółów, pokazujące jaką nędzą jest LCD, a szczególnie VA. Co zabawne przeciętniak Sony WD600 "720p" spisuje się świetnie w wielu kategoriach (najlepsze kąty widzenia ponad OLED, czas reakcji max 12.3 ms, flicker free). Za to najlepszy KS8000 - fatalne kąty, smużenie, duże migotanie przy normalnej jasności. Technologie mają swoje zalety i wady, LCD głównie wady i trzeba wybierać co cenimy najbardziej bez przesadzania w stronę jednej zalety.

Miałem MVA, mam PVA, więc do wyboru zostaje VA, OLED raczkuje i są z nim problemy, więc nie ma co się rzucać na nowości. Ostatnio była informacja, że Dell UP3017Q nie trafi do sprzedaży.

Jak miałbym kupować IPS to tylko do gier, lecz nie widzi mi się na chwile obecną dawać 2000/3000 zł za GPU, przesadzili z marżą.
    Rognor
    Level 22  
    Klopsiki wrote:
    http://cenowarka.pl/?cat=monlcd19wide&xf=106_3~8670_144&asuch=&bpmax=&v=e&hloc=at&hloc=de&hloc=pl&hloc=uk&hloc=eu&plz=&dist=&mail=&sort=t&togglecountry=set
    W tym skompromitowany Acer Z35 :) Czas reakcji 55 ms, nieco przesadzam, ale mniej niż producenci podający 4 ms. Bo Max jest milion razy ważniejszy niż Min (bardzo widoczny, choć dla VA to nie sensacja - tu 40-50 ms to norma, ale tak słaby overdrive już nie).

Klopsiki wrote:
    Przeszkadza to w oglądaniu filmów i seriali ?
    Nie, ale lepiej mieć zapas na zmianę zainteresowań. Dlatego np. nie kupiłem najlepszego monitora jaki istnieje czyli 1280 x 1024 19 cali i abonamentu 20 GB. Nagle zacząłem grać na PC (na 5:4 niemożliwe), jak też przez rok oglądać online (50-100 GB), teraz znów tego nie robię. Ale lepiej nie mieć blokady.

A co do tego Panasonica to chyba rzeczywiście najlepszy wybór do celów z tematu. Ma znakomite recenzje i płynność ruchu lepszą niż inne z upłynniaczami. Jednak podejrzewam, że ma pewnie coś włączone na stałe i dlatego tak duży input lag (podobnie Sony WD750 nie ma wyróżniania szczegółów i krawędzi, a realnie pewnie ma je na stałe i dzięki temu większy IL +10 ms).
    Klopsiki
    Level 10  
    Ale do czego mi zapas, jak to TV tylko do filmów i seriali. Do gier tylko monitor, lecz od kwietnia nie gram, a cena za GTX 1070 nie jest zachęcająca.
    Anonymous
    Level 1  
    Klopsiki
    Level 10  
    Wczoraj kupiłem Panasonic TX-40DS630E, telewizor zrobił na mnie spore wrażenie, czerń jak i podświetlenie wyglądają bardzo dobrze. Chyba zrezygnuje z podpinana TV do PC i będę korzystał z Pendrive 64 lub 128GB wygodniejsza forma. Sprawdzę, czy SSD przez USB odczyta. Możliwości w ustawienia obrazu bardzo duże, aplikacje jak i internet działają płynnie.

Zastanawiam się nad kalibracją, lecz nie wiem czy warto się w to bawić.
    Anonymous
    Level 1  
    Klopsiki
    Level 10  
    43 calowe TV to tylko 50Hz były.

Z odległości jakiej oglądam TV, 40 jest idealne, przy większym byłby dyskomfort i utrata jakości obrazu.

Śląsk/Małopolska jaką firmę polecasz do kalibracji ?
    Anonymous
    Level 1  
    Klopsiki
    Level 10  
    Pisze o nowych dostępnych modelach w sklepach, a Sony 100hz dostępne są tylko 55' za ponad 3000 zł.

Nowe modele i ogólne dostępne w sklepach na matrycy VA/MVA to 50Hz FHD.

Budżetowe philipsy mnie nie interesują, a tym bardziej matryca IPS w telewizorach.
    Anonymous
    Level 1  
    Klopsiki
    Level 10  
    Matryca IPS nie ma startu do VA gdy oglądamy film w nocy. Powinieneś o tym wiedzieć.
    Bo Samsung idzie w ilość nie w jakość, dlatego ich budżetowe telewizory są tanie, bo oszczędzają na częściach. Dopiero segment wyższy jest wart uwagi.

Budżetowe IPS są masowo pakowane w monitorach, które nie przechodzą kontroli jakości. Dopiero segment najwyższy tą kontrole ma.

Do czego najlepsze monitory ? Sprecyzuj swoją wypowiedz .

Wiem, że wolisz extra budżetowy IPS w przereklamowanym Philipsie, którego reklamujesz tak nachalnie, jakby ci za to płacili.

Telewizja i tak jest nadawana w 50Hz, do sportu widzę zastosowanie 100/120hz, oraz do niektórych filmów z dysku/pendrive.
    Mariano11
    Level 28  
    Ale 100 hz w Philipsie z ambilightem do filmów będzie jak znalazł ;).
    Klopsiki
    Level 10  
    Zbędny bajer, który by tylko przeszkadzał, przy okazji nie każdy ma telewizor na ścianie.
    Anonymous
    Level 1  
    Klopsiki
    Level 10  
    LOCOLOCO wrote:
    Nie ma startu do czego ?
    Widziałeś 65AX900 na IPS ?
    Nie wiedziałeś - więc proszę nie opowiadaj....
    Jest lepsza od setek matryc VA.

Telewizja jest nadawana w 50Hz - nie opowiadaj bzdur, bo może ktoś jeszcze uwierzy.
    Monitory Eizo - mówi to coś ?

A co ma piernik do wiatraka czy telewizor stoi czy wisi?
    Widać nie wiedziałeś jak to działa.

Osoba z ograniczonym budżetem, ma się interesować IPS z najwyżej półki, który przechodzi kontrole jakości ?
    Rozmowa jest o IPS z segmentu najniższego, który reklamujesz.

No napisz, które kanały z kablówki są nadawane powyżej 50hz.

Monitor Eizo masz jeden ? Sprecyzuj swoją wypowiedź.
    Mariano11
    Level 28  
    A czy wymogiem w ambilighcie jest telewizor na ścianie? Nie! Poza tym nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie ;). Widziałeś go w ogóle?
    Klopsiki
    Level 10  
    Mnie interesuje to co jest na ekranie, nie to co poza nim, dobry chwyt marketingowy, który maskuje wady IPS i Kowalski łyka jak młody pelikan.
    Tego typu obraz jest dla mnie nie do zaakceptowania, od zawsze oglądałem filmy na matrycach MVA, PVA, kolejna za kilka lat będzie OLED.

Materiał dotyczy Philips PUS6561

Będzie człowiek chciał obejrzeć coś w ciemności np horror i ujrzy to.
    https://youtu.be/k7lM20vScFQ?t=3m20s

Bez komentarza. ;)
    Anonymous
    Level 1  
    Mariano11
    Level 28  
    Użytkuję Philipsa z ambilightem i nigdy nie uważałem tego za problem :).
    Klopsiki
    Level 10  
    LOCOLOCO wrote:
    Przecież to nie jest skalibrowany obraz więc nie ma się czym podniecać.

Czerni po kalibracji i tak nie uzyskasz, a kontrast na poziomie 900 to śmiech na sali.

Mariano11 wrote:
    Użytkuję Philipsa z ambilightem i nigdy nie uważałem tego za problem :).

Bo masz niskie wymagania, więc byle co cię zadowoli.
    Anonymous
    Level 1  
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    Klopsiki wrote:
    Na chwile obecną zdecydowany jestem na Panasonic TX-40DS630E.

to najlepszy wybór na dzis w Twoim przedziale cenowym.
    Po prostu dobry TV z dobrym obrazem. Praktycznie bez wad.