Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Indesit XWA 71251 - Padł moduł oraz blokada drzwi

BigCock 14 Jan 2017 00:07 4698 17
    BigCock
    Level 8  
    Witam,

W mojej pralce Indesit XWA 71251 padł rygiel drzwi, a następnie moduł sterujący. Wcześniej szwankowały kontrolki, pralka zatrzymywała się podczas prania. Rygiel się zawiesił i nie można było otworzyć drzwi, musiałem zdjąć górną pokrywę i ręcznie odblokować rygiel. Po wyjęciu go zauważyłem, że był ciepły, a po demontażu w środku był nadpalony i przegrzany.

Przy kolejnym zamknięciu drzwi i podłączeniu do gniazdka przepalił się triak na module. Wiem, że napewno muszę kupić nowy rygiel, poza tym czy mógłbym kupić używany moduł od innego modelu pralki Indesit i czy będzie on działał?

Zdjęcie mojego modułu.
  • Helpful post
    tod.1977
    Level 23  
    Witam.
    Można kupić używany sterownik, ale dobrze by był identyczny, a przynajmniej z wyższego modelu jeśli innego nie będzie. Warto by kolega zdjął tą osłonę ze swojego sterownika i zamieścił kilka jego zdjęć na forum, a nóź się uda go uratować co na pewno będzie dużo tańszym rozwiązaniem niż zakup innego.
    Pozdrawiam.
    Poprawiłem TONI_2003
    BigCock
    Level 8  
    Ale ten moduł był już lutowany, wcześniej gdy wariowały kontrolki przepaliła się ścieżka w okolicy jednej ze złączek po zlutowaniu było chwilę ok, ale to właśnie szwankująca blokada drzwi to spowodowała. Jeszcze wcześniej padła też grzałka, nie ona była powodem uszkodzenia modułu, ale została wymieniona i jest ok. Teraz to spalił się ten triak na module, myślę, że również przez blokadę drzwi. Mój błąd jest taki, że od razu mogłem wymienić blokadę drzwi i pewnie bym oszczędził moduł, tak to podłączyłem do sieci myśląc, że jakoś zrobię pranie i odblokuję drzwi ręcznie, a tu bum, szybko odłączyłem, ale co z tego.
    Pralka Indesit XWA 71251 - Padł moduł oraz blokada drzwi Pralka Indesit XWA 71251 - Padł moduł oraz blokada drzwi
    tod.1977
    Level 23  
    Może koledze odpisze ktoś kto będzie miał taki sterownik. Triak to koszt paru złotych i może warto wstawić nowy. Blokadę i tak kolega musi wymienić.
    BigCock
    Level 8  
    Najbardziej interesuje mnie to czy mógłbym przeszczepić moduł z innego modelu np IWD 71251, czy będzie on działał?
  • Helpful post
    sp4olh
    Level 23  
    Witam. Możesz wziąć z innej pralki ale program wgrany do pamięci musi być identyczny i te same złącza z płytki muszą być obsługiwane przez moduł.
    BigCock
    Level 8  
    Rozumiem. A czy czasem to te numery na obudowie informują o wersji oprogramowania?
    Pytam, ponieważ znalazłem moduł z identycznymi numerami, jednak od innego modelu pralki indesit
    sp4olh
    Level 23  
    Porównaj jeszcze czy układ ścieżek jest taki sam i wlutowane elementy, mostki i tą mała płytkę z procesorem jeśli będą idęntyczne to podłączaj najwyżej nie zadziała .
    tod.1977
    Level 23  
    Co ma kolega na myśli pisząc że najwyżej nie zadziała? W grę wchodzi zakup używanej części więc jeśli sterownik nie zadziała to kolega BigCok straci pieniądze.
    sp4olh
    Level 23  
    Tak to jest z używanymi rzeczami mogą być ukryte różnice. Najpierw trzeba sprawdzić, a potem płacić.
    BigCock
    Level 8  
    No i wtedy to dopiero będzie Big Cock. Kolega @tod.1977 napisał mi na pw, żebym porównał kostkę silnika, czy jest taka sama. W mojej pralce ma ona 6 pin, wygląda tak
    Pralka Indesit XWA 71251 - Padł moduł oraz blokada drzwi Pralka Indesit XWA 71251 - Padł moduł oraz blokada drzwi
    Doradza również bym wziął całą wiązkę przewodów.
    BigCock
    Level 8  
    Raczej zdobywam informacje, co niby mogę zrobić teraz w weekend? Robota też kosztuje a mój moduł był już lutowany a jak znowu coś na nim padnie? Przecież nie będę go naprawiał w nieskończoność, już teraz wygląda jak poligon. Gdyby udało mi się zdobyć moduł i blokadę do drzwi, powiedzmy do 100zł to jest to jeszcze kwota do przełknięcia. A tak to nie ma co się bawić tylko lepiej kupić nową pralkę.
  • Helpful post
    falo22
    Level 25  
    W tych pieniądzach moduł i blokada, to kolega może zacznie się rozglądać za nową pralką . A wtedy kwota kilkuset złotych będzie musiał dać się przełknąć .
    BigCock
    Level 8  
    I tak właśnie zrobiłem. Podjechałem dzisiaj do Media Expert i mam nową, na Indesity nawet nie zwróciłem uwagi, chciałem Siemens wm12n06bpla bo to już lepsza jakość i składane w u nas w kraju, ale musiałem się liczyć z pieniędzmi. Nie chciałem też dotykowych przycisków, dlatego wziąłem BEKO MWTV 7533 XB.
    Nie chciałem ponownie bawić się w naprawy. Oprogramowanie od innego używanego modelu pralki może nie pasować bo to jedanak inny model, nowy moduł z oprogramowaniem to koszt kilkuset zł. Beko to chyba nie taka zła marka? Z tego co wiem to turecka, ale to chyba nie znaczy, że kiepskie?
    W każdym bądź razie już po pierwszym praniu i jest ok.
    sp4olh
    Level 23  
    I jeśli zbiornik masz w niej klejony to po uszkodzeniu łożysk (a na pewno to sie stanie po gwarancji) sprzęt pójdzie do utylizacji bo naprawa wtedy jest nie opłacalna.
    falo22
    Level 25  
    Każdy dzisiejszy klient po zakupie nowego sprzętu wpada w spiralę planowego postarzania produktu i wymianie go na nowy po upływie kilku lat a czasem po upływie gwarancji.
    BigCock
    Level 8  
    Miałem kiedyś pralkę privileg i to była porządna pralka. Kupiłem używaną dwu letnią w bdb stanie z niemiec za 300zł u mnie działała jeszcze przez 5 lat niemal codziennego prania, potem nie chciała prać, padł moduł. Od tego czasu były jeszcze 2 nowe pralki Candy i Indesit, obie padły przed i po upływie gwarancji. Od Candy zgubiłem papiery i nie było jak reklamować.