Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mastercook KGE 3464B - Albo działa zegar, albo działa piec

inforobert 14 Sty 2017 21:43 519 2
  • #1 14 Sty 2017 21:43
    inforobert
    Poziom 10  

    W piecu pierwsze usterki zaczęły się do utraty zaprogramowanej godziny.
    Później piec sam się wyłączał po ~15 minutach, a jeszcze później zaczął iskrzyć w okolicach zegara.

    W module wymieniłem przekaźnik schrack RFH54006WG na nowy, EBERLE 6V 16A 041063012000 i kondensator KNB 1560 0,68uF na nowy .
    Mastercook KGE 3464B - Albo działa zegar, albo działa piecMastercook KGE 3464B - Albo działa zegar, albo działa piec
    Problem jest następujący:
    Jeśli przełącznik multifunkcyjny jest ustawiony na wyłącz, i podłączę kuchnię do prądu, to działa prawidłowo zegar i alarm. Lecz nie działa piec, nie grzeje się i nie świeci się lampka z termostatu, a iskrownik działa.

    Jeśli przełącznik multifunkcyjny jest ustawiony na wybraną funkcję pieca, i podłączę kuchnię do prądu, to działa prawidłowo piec i termo obieg. Lecz nie działa zegar, wyświetla się kontrolka, a iskrownik działa. Po ustawieniu przełącznika na "wyłącz" kontrolka gaśnie, lecz nie działa piec, działa za to zegar.
    Mastercook KGE 3464B - Albo działa zegar, albo działa piec
    Film dla lepszego zobrazowania problemu:Link Moduł sterowania nie otrzymuje sygnału z przełącznika multifunkcyjnego? Wyczyściłem go alkoholem.

    0 2
  • Pomocny post
    #2 14 Sty 2017 22:45
    mark
    Poziom 13  

    Witam.
    Przekaźnik Shrack'a ma styk NC, a wymieniony ma styk NO. Aby działało prawidłowo trzeba wymienić na przekaźnik ze stykiem NC.
    Pozdrawiam.

    0
  • #3 15 Sty 2017 14:01
    inforobert
    Poziom 10  

    Wczoraj coś podejrzewałem że źle dobrałem przekaźnik.
    Ten nowy ma na cewce 80 Ω , a na przełączniku 0 Ω
    Dzięki za odpowiedź.

    Dodano po 4 [godziny] 32 [minuty]:

    Działa po zmianie przekaźnika na stary.

    Dziwna sytuacja bo zanim przylutowałem przekaźnik nowy, to między stykami było 0 Ω , teraz mierzę ponownie po wyluzowaniu nowego, brak przejścia.


    Temat można zamknąć.

    0