Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fabia 1.4 com i 2003r. - Synchronizacja kluczyka A czujnik otwartych drzwi.

cheep 15 Jan 2017 09:07 1434 5
    cheep
    Level 2  
    Witam. Tak jak w temacie mam problem z synchronizacją kluczyka. Pewnego ranka nie mogłem otworzyć drzwi do mojej skody . Zauważyłem że nie miga dioda na pilocie gdy wciskam przycisk otwierania. Świeciła natomiast gdy zamykam samochód i centralny też działał. Więc rozebrałem kluczyk w celu naprawienia go. Udało się, to kółeczko na styku się zacislo. Dioda świeci zarówno przy wciśnięciu otwierania jak i zamykania. No to dawaj sprawdzić. a tu zonk. Nie działa. Poczytałem i próbowałem co najmniej w 3 sposoby synchronizować kluczyk ale nie wychodzi. Wiem natomiast że mam padnięty czujnik otwartych drzwi. Nie dzwoni bzyczek świateł, nie świeci światło po otwarciu drzwi i centralny zamek domyka się sam po kilku sekundach.
    Podpowiedzcie czy uszkodzony czujnik otwartych drzwi może wpływać na synchronizację kluczyka?
    Jeśli tak to czy jest jakiś sposób żeby ominąć to bez podpisania komputera?
  • Helpful post
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    cheep wrote:
    Nie dzwoni bzyczek świateł, nie świeci światło po otwarciu drzwi i centralny zamek domyka się sam po kilku sekundach

Sprawdź przewody w gumowym przepuście drzwi.
    Sprawdź elementy "płetwy" kluczyka w chodzącej do zamka drzwi .
    Zdarza się czasami, że uszkodzone elementy sprzęgiełka cały czas są w pozycji np. "zamknij".
    Jeżeli tam wszystko dobrze - napraw (wymień) zamek drzwi (prawdopodobnie kierowcy)
  • Helpful post
    szeryfff
    Level 24  
    Kluczyk bez problemu zakodujesz przy pomocy VAGa/VCDSa, jeśli oczywiście masz do niego dostęp :)
    szeryfff
    Level 24  
    Może dlatego że to VCDS Lite?
    cheep
    Level 2  
    Jednak to nie wina zamka. Wczoraj wymieniłem mikrostyk i zamek działa. Lampka święci, bzyczek bzyczy. Vcds w wersji lite tam gdzie nie może to daje info że potrzebna jest Full wersja. Da rady zmienić wszystko w module komfortu oprócz właśnie sprawy z kluczykiem... nie wiem o co chodzi...