Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki op amp do generatora funkcyjnego na bazie komputera.

macgyver96 15 Jan 2017 17:53 501 2
NDN
    macgyver96
    Level 17  
    Potrzebuję zwiększyć napięcie wyjściowe z karty dźwiękowej laptopa.
    Oczywistym rozwiązaniem jest op amp, tylko pytanie jaki?
    Poczciwy lm358 jest rozwiązaniem starym i sam do końca nie wiem czy się nada, nie chciałbym aby przebieg był zniekształcony. Proszę o jakieś propozycję lub wskazanie jakiegoś zbioru czy metodyki wyszukiwania układów scalonych po parametrach z uwzględnieniem ceny.

Kartę przerobiłem usuwając wyjściowe kondensatory filtrujące i chciałbym uzyskać prostokąt o sensownych zboczach oraz sinus oczywiście w paśmie akustycznym.

Drugą kwestią jest zasilanie op ampa, chciałbym regulować amplitudę od powiedzmy 0,5Vpp do 10Vpp i najwygodniej byłoby zasilić układ napięciem asymetrycznym, koszta sporo by wzrosły gdybym musiał dokupić jeszcze trafo z dwoma uzwojeniami wtórnymi. Tutaj rodzi się pytanie, gdybym zastosował sztuczną masę i wykorzystywał ją jako masę wyjścia to przebieg miałby też cześć powiedzmy ujemną, ale sztuczna masa z tego co się orientowałem "pływa", czy da się w prosty sposób wyeliminować to zjawisko?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

//edit: Zapomniałem wspomnieć o wydajności prądowej, myślę, że 100mA w zupełności wystarczy choć miło by było mieć wyższą.
  • NDN
    szymon122
    Level 38  
    macgyver96 wrote:
    Potrzebuję zwiększyć napięcie wyjściowe z karty dźwiękowej laptopa.

macgyver96 wrote:
    nie chciałbym aby przebieg był zniekształcony

Sam laptop wprowadzi zniekształcenia DUŻO większe niż nawet najgorszy op amp.
    macgyver96
    Level 17  
    Więc lepiej nawet na ne555 zbudować prymitywny generator sinusa niż korzystać z bądź co bądź skomplikowanego układu z DAC-em?

Tak po prawdzie czekam, aż mi przyjdzie oscyloskop i w międzyczasie chciałem zrobić wielofunkcyjny generator, jestem bardzo ciekaw jak rzeczywiście wygląda przebieg takiego sinusa z karty, bo prostokąt pewnie wyjdzie kompletną porażką.

Jeśli rzeczywiście będzie taka tragedia to będę zmuszony do wydania na generator jakichś 50zł, na znanym serwisie aukcyjnym jest całkiem w porządku generator na XR2206.

//edit: pozostaje jeszcze pytanie ze sztuczną masą, nawet nie koniecznie w odniesieniu do tego projektu, czy da się zasilić asymetrycznie op amp żeby jego masa nie pływała?