Zróbcie sobie test jeden panel PV do zabawy i dokonajcie pomiarów ,wcale ten k±t nie musi być tak idealnie ustawiony do słońca jest pewna tolerancja .
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereZwieZak90 wrote:Proszę wybaczyć dług± nieobecno¶ć...
Ja cały czas piszę o pionowym odwiercie ok150m wgł±b ziemi a nie o kolektorze poziomym przede wszystkim z tego względu że kolektor poziomy zmienia temperaturę w ci±gu roku a to Ľle i nie nadaje się na jakikolwiek akumulator ciepła bo ma zbyt duży "kontakt" z powietrzem.
Gdy w takim pionowym odwiercie napotkamy na poziom wodono¶ny to dobrze w normalnym przypadku gdy pobieramy ciepło z ziemi ale Ľle gdy chcemy zagrzać trochę ziemię bo nasze ciepło zamiast zostać przy rurach rozejdzie się po dużym obszarze i przez to prędko wychłodzi lub popłynie gdzie¶ z wod±.
Studiowałem temat akumulatorów ciepła w gruncie "borehole thermal energy storage" i jest to całkiem obiecuj±ca technologia, znalazłem dwie firmy w Polsce które mog± zrobić co¶ takiego(również ostrzegaj± przed wod± gruntow±),
jednak uważam to za zbyt drog± rzecz dla przeci±tnych ludzi ponieważ trzeba by wywiercić sporo dziur w ziemi i ciężko przewidzieć jakie będ± efekty.
Dowiedziałem się że dla mnie akumulacja ciepła może być kompletnie nie opłacalna gdyż cały teren jest wodnisty a wody gruntowe mam na głęboko¶ci ok 12m więc dużo energii uciekało by, JEDNAK......
gdy podł±czymy solary za odwiertem a przed pomp± ciepła to podniesiemy chwilowo COP pompy....
Pisałem do serwisu firmy ENSOL na temat podł±czenia ich paneli hybrydowych jako dolnego Ľródła pompy ciepła i moje obawy zwi±zane ze skraplaniem i szokiem termicznym itd. Nie odpisali mi konkretnie ale podesłali wytyczne montażu w których znajduje się wła¶nie podł±czenie ich pod pompę ciepła.
Skoro w instrukcji jest taki schemat to pewnie podł±czenie do pompy ciepła nie spowoduje uszkodzeń paneli....
Dla informacji od dwóch tygodni moje panale(12szt) stoj± w garażu i czekaj± na montaż. Stwierdziłem że dobrym rozwi±zaniem będzie zamontować je na solar trakerze ale że te s± za drogie to chcę zbudować sam (rękami mojego taty).
Wacham się pomiędzy dwiema konstrukcjami:![]()
![]()
Pierwszy jest prosty ale zajmuje dużo miejsca i nie jest taki doskonały ale tani (ok1500-2000zł) natomiast drugi żeby miał ręce i nogi wymaga specjalistycznej przekładni pier¶cieniowej.znalazłem tak± za 1000zł więc cały taki tracker wyniusł by mnie jakie¶ 2000-2300zł
ZwieZak90 wrote:Zastosuj inhibitor korozji
Kiedy¶ może uda mi się przekonać że to lepsze albo jak zaczn± się rozpuszczać bo instalacje mam z miedziwtedy nie wiedzieli¶my o korozji galwanicznej.
Dobromir pomysłowy wrote:ZwieZak90 wrote:Zastosuj inhibitor korozji
Kiedy¶ może uda mi się przekonać że to lepsze albo jak zaczn± się rozpuszczać bo instalacje mam z miedziwtedy nie wiedzieli¶my o korozji galwanicznej.
Kupiłem pompę ciepła -możesz podać namiary ?I co to za zbiornik z wężownic± -a Ty w nim?
walus1980 wrote:
ZwieZak90 wrote:Wy¶lę wszystkie informacje jak będę miał czas się do nich dokonać na moim komputerze![]()
Ludziska jestem w rozdrożu... Nie wiem jak będzie najlepiej dokończyć moj± instalacje![]()
Je¶li do pompy ciepła jako dolne Ľródło zastosuje: