Zróbcie sobie test jeden panel PV do zabawy i dokonajcie pomiarów ,wcale ten kąt nie musi być tak idealnie ustawiony do słońca jest pewna tolerancja .
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereZwieZak90 wrote:Proszę wybaczyć długą nieobecność...
Ja cały czas piszę o pionowym odwiercie ok150m wgłąb ziemi a nie o kolektorze poziomym przede wszystkim z tego względu że kolektor poziomy zmienia temperaturę w ciągu roku a to źle i nie nadaje się na jakikolwiek akumulator ciepła bo ma zbyt duży "kontakt" z powietrzem.
Gdy w takim pionowym odwiercie napotkamy na poziom wodonośny to dobrze w normalnym przypadku gdy pobieramy ciepło z ziemi ale źle gdy chcemy zagrzać trochę ziemię bo nasze ciepło zamiast zostać przy rurach rozejdzie się po dużym obszarze i przez to prędko wychłodzi lub popłynie gdzieś z wodą.
Studiowałem temat akumulatorów ciepła w gruncie "borehole thermal energy storage" i jest to całkiem obiecująca technologia, znalazłem dwie firmy w Polsce które mogą zrobić coś takiego(również ostrzegają przed wodą gruntową),
jednak uważam to za zbyt drogą rzecz dla przeciątnych ludzi ponieważ trzeba by wywiercić sporo dziur w ziemi i ciężko przewidzieć jakie będą efekty.
Dowiedziałem się że dla mnie akumulacja ciepła może być kompletnie nie opłacalna gdyż cały teren jest wodnisty a wody gruntowe mam na głębokości ok 12m więc dużo energii uciekało by, JEDNAK......
gdy podłączymy solary za odwiertem a przed pompą ciepła to podniesiemy chwilowo COP pompy....
Pisałem do serwisu firmy ENSOL na temat podłączenia ich paneli hybrydowych jako dolnego źródła pompy ciepła i moje obawy związane ze skraplaniem i szokiem termicznym itd. Nie odpisali mi konkretnie ale podesłali wytyczne montażu w których znajduje się właśnie podłączenie ich pod pompę ciepła.
Skoro w instrukcji jest taki schemat to pewnie podłączenie do pompy ciepła nie spowoduje uszkodzeń paneli....
Dla informacji od dwóch tygodni moje panale(12szt) stoją w garażu i czekają na montaż. Stwierdziłem że dobrym rozwiązaniem będzie zamontować je na solar trakerze ale że te są za drogie to chcę zbudować sam (rękami mojego taty).
Wacham się pomiędzy dwiema konstrukcjami:![]()
![]()
Pierwszy jest prosty ale zajmuje dużo miejsca i nie jest taki doskonały ale tani (ok1500-2000zł) natomiast drugi żeby miał ręce i nogi wymaga specjalistycznej przekładni pierścieniowej.znalazłem taką za 1000zł więc cały taki tracker wyniusł by mnie jakieś 2000-2300zł
ZwieZak90 wrote:Zastosuj inhibitor korozji
Kiedyś może uda mi się przekonać że to lepsze albo jak zaczną się rozpuszczać bo instalacje mam z miedziwtedy nie wiedzieliśmy o korozji galwanicznej.
Dobromir pomysłowy wrote:ZwieZak90 wrote:Zastosuj inhibitor korozji
Kiedyś może uda mi się przekonać że to lepsze albo jak zaczną się rozpuszczać bo instalacje mam z miedziwtedy nie wiedzieliśmy o korozji galwanicznej.
Kupiłem pompę ciepła -możesz podać namiary ?I co to za zbiornik z wężownicą -a Ty w nim?
walus1980 wrote:
ZwieZak90 wrote:Wyślę wszystkie informacje jak będę miał czas się do nich dokonać na moim komputerze![]()
Ludziska jestem w rozdrożu... Nie wiem jak będzie najlepiej dokończyć moją instalacje![]()
Jeśli do pompy ciepła jako dolne źródło zastosuje: