Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Whirlpool ADG789 - Drzwi nie domykają się z jednej strony

lucas13 18 Jan 2017 15:29 7500 8
    lucas13
    Level 13  
    Tak jak w temacie zmywarka Whirlpool ADG789. Z jednej strony drzwi odstają na ok 1cm-1,5cm przez co w pewnym momencie wydobywa się para... Czy istnieje jakiś sposób regulacji (np. zawiasy)? Wymieniałem sprężyny i linki, ale nie było widać nic gdzie można by podregulować drzwi na zawiasie...
    Zmywarka Whirlpool ADG789 - Drzwi nie domykają się z jednej strony Zmywarka Whirlpool ADG789 - Drzwi nie domykają się z jednej strony
    kobra2000
    Level 15  
    Sprawdź rolki górnego kosza, czy przypadkiem się nie rozleciały i jedna nie została w szynie z tyłu.
    lucas13
    Level 13  
    Nic nie blokuje, kosze chowają się prawidłowo. Drzwi nie prężą na zamku ani nie otwierają się samoczynnie.
    kobra2000
    Level 15  
    lucas13 wrote:
    Wymieniałem sprężyny i linki

Podejrzewam, że linki były wymieniane bo się zerwały. Czy przypadkiem drzwi nie opadły bezwładnie w dół. Jeżeli tak to jest wygięte ramię zawiasu z tej strony co się nie domykają. Trzeba wymontować i naprostować lub kupić nowe.
    lucas13
    Level 13  
    Rozebrałem ponownie zmywarkę. Zdjąłem zawias, ale nie widać aby gdziekolwiek był krzywy albo zużyty. Zauważyłem, że ta blacha na, której mocuje się zawias jest o 3 mm za bardzo cofnięta w stosunku do drugiej strony.

Gdyby były na takiej samej odległości to wg mnie było by ok. Tylko blacha z tego co widzę jest nieregulowana. Sa dwie śruby na dole na torx, ale po ich odkręceniu nie da się tego przesuwać.
  • Helpful post
    kobra2000
    Level 15  
    Na początek spróbuj naprostować ogranicznik wychyłu drzwi ( delikatnie młotkiem lub jakimś kluczem z dłuższym ramieniem). Jak nie pomoże to czeka cię rozbieranie drzwi i prostowanie blachy o którą jest zaczepiona linka.

lucas13
    Level 13  
    Tym ogranicznikiem dałeś mi trochę do myslenia.... On odpowiada za to jak głęboko drzwi z danej strony domkną się w kierunku zmywarki? O która blachę ci chodzi? o ta od tego ogranicznika? Ona wyglada na prostą ;/
    kobra2000
    Level 15  
    Ogranicznik odpowiada za to żeby drzwi nie opadły na ziemię jak je otwierasz. Ale jak się zerwały linki to to ramię zawiasu gdzie jest zaczepiona linka o niego uderzyło.
    I wygięty jest ogranicznik albo to ramię. Trzeba naprostować najpierw ogranicznik. A jak nie pomoże to jak pisałem wcześniej, rozbierasz drzwi i doginasz ramię. Bez imadła i młotka się nie obejdzie.
    lucas13
    Level 13  
    Proszę zamknąć temat. Pozbyłem się tego szrotu