Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Router Pentagram Cerberus P636 - Brak łączności z routerem

matek_cn 19 Jan 2017 01:00 1413 3
  • #1
    matek_cn
    Level 8  
    Witam wszystkich użytkowników serwisu.
    Moja konfiguracja sieci to ;
    Funbox neostrady z podłączonym do niego jednym Pc przez port lan--->router jako acces point rozdzielający na inne urzadzenia podłączony do funboxa przez drugi port internetowy

    Problem mój wygląda następujaco:
    Miałem router Linksys Wag200, jednak po burzy zmuszomy zostałem do jego utylizacji (zgasł na amen) Służył mi on jako acces point. Był podłączony do FunBoxa neostrady i rozdzielał na górnym piętrze internet pomiędzy urządzeniami (konsola, pc, laptop).
    Dostałem od kolegi używany router Pentagram Cerberus P6363. Kolega twierdzi, że działał mu do końca jak go miał, ale już go nie potrzebuje bo ma coś lepszego od T-Mobile.
    Po podłączeniu go w miejsce starego linksysa wszystko (ku mojemu zdziwieniu)zaczęło działać normalnie, bez żadnej konfiguracji. Internet hulał na wszystkich urzadzeniach : PC, który jest podłączone bezpośrednio do neostrady oraz laptop(przez wifi) i Ps4(połączone na kablu). Po kilku godzinach jednak bajka się skończyła i zaczęły się problemy. Urządzenia podłączone na kablu straciły łączność, nawet Pc który jest podłączony bezpośrednio pod Funbox, jak również konsola Ps4. Na urządzeniach wifi (telefony, laptop) zaczęło wymagać hasła do sieci wifi, która po podłączeniu routera pozostała niezabezpieczona.
    Pomyślalem więc, że należy skonfigurować router tak jak poprzedni i wyłączyć w nim DHCP. Podłączyłem więc kabel lan pod laptopa odłączajac wszystkie inne kable od routera. Po uruchomieniu przeglądarki chrome od razu odpaliła mi się stronka konfiguracji routera(adres 192.168.0.1, pomimo ze naklejone jest na nim 192.168.1.100). Nie zdążyłem nic w nim ustawić, ponieważ po chwili połączenie zostało przerwane z komunikatem; połączenie zostało zresetowane. Był to jedyny raz, kiedy udało mi się odpalić konfigurację routera. Po przywróceniu ustawień fabrycznych każda próba połączenia poprzez wpisanie adresu 192.198.0.1 kończy się komunikatem że witryna jest niedostępna. Na stronie konfiguracji, którą chwilę widziałem było również hasło do wifi (12345678).
    W tym momencie sytuacja wygląda, tak że router wymaga haseł od urządzeń wifi. Po wpisaniu hasła 12345678 Internet na nich chodzi normalnie, jak również śmiga na ps4 podłączonym na kablu. Nie działa na kablu na laptopie, mimo że jest automatyczne pobieranie Ip oraz DNS na nim ustawione. Ale przede wszystkim nie działa na PC na dole, podłączonym do funboxa. Na konsoli diagnostyka sieci pokazuje że brama domyślna tej sieci to 192.168.1.1 (czyli funbox neostrady) a na laptopie na kablu po komendzie ipconfig/all pole bramy jest puste.
    Kiedy odłączę od prądu Pentagrama pecet na dole bezpośrednio podłączony do neostrady normalnie łączy się z netem. Kiedy włączę Pentagram z powrotem, to po jakimś czasie pojawiają się wyżej opisane problemy.
    Może ktoś z użytkowników miał podobną sytuację, lub ma pomysł jak to rozwiązać, to bardzo bym prosił o pomoc, za którą z góry dziękuję. Pozdrawiam
  • Helpful post
    #2
    smaboman
    Level 14  
    Czy aktualnie jesteś w stanie dostać się do panelu administratora routera Cerberus?
    Jeśli nie, wykonaj reset do ustawień fabrycznych wg procedury:

    1.Włącz router i odczekaj ok. 2 minuty, aby inicjalizacja urządzenia dobiegła końca
    2.Przytrzymaj wciśnięty przycisk RESET, tak aby wszystkie diody LED wyłączyły się, włączyły i na powrót wyłączyły.

    Następnie podłącz go jedynie do laptopa prze port LAN i spóbuj się zalogować do panelu administratora. Jeśli się uda wyłącz na nim DHCP i ustaw mu na stałe (jako adres IP urządzenia) adres z zakresu sieci routera Funbox, ale spoza jego puli DHCP.
    Np. jeśli pula DHCP na Funbox'ie to 192.168.1.10-192.168.1.100, przypisz Cerberusowi adres 192.168.1.200

    Jeśli powyższe się uda, podłącz router Funbox z Cerberusem skrętką ale poprzez porty LAN w obydwu urządzeniach (w Cerberusie nie używaj portu WAN).
    Podepnij następnie skrętką komputer do wolnego portu LAN w Cerberusie i sprawdź czy otrzymuje adres IP z serwera DHCP Funbox'a.
  • Helpful post
    #3
    antek1cza
    Level 31  
    Witam
    matek_cn wrote:
    Po kilku godzinach jednak bajka się skończyła i zaczęły się problemy. Urządzenia podłączone na kablu straciły łączność, nawet Pc który jest podłączony bezpośrednio pod Funbox,
    uszkodzony router Pentagrama.
    Proponuję :
    1. Sprawdzić zasilacz routera Pentagram czy ma prawidłowe parametry.
    2. Wyłączyć router Pentagrama i jak będzie całkiem zimny włączyć i sprawdzić czy wszystko działa prawidłowo choćby przez kilka minut.
    3. Jeżeli zaczyna działać nie prawidłowo po tym czasie to dla pewności warto jeszcze raz go wyłączyć odczekać aż ostygnie i włączyć.
    4. Jeżeli złe działanie będzie jak w p.3 to na pewno uszkodzony router.
    5. Warto go rozkręcić i dotykiem (lub termometrem) sprawdzić temperaturę podzespołów.
    6. Szczególnie jeden mikroprocesor może nawet parzyć. Jeżeli tak to go schłodzić np.nawiewem zimnego powietrza.
    Oczywiście w.w. podpowiedzi dotyczą osoby która potrafi rozkręcić i to zbadać w innym przypadku tego nie proponuję tylko skierować zimne powietrze na obudowę routera.
    Reasumując : jak chodzi dobrze sam Funbox neostrady a dziwnie po podłączeniu Pentagrama to winny ten drugi.
  • #4
    matek_cn
    Level 8  
    Witam.
    Dziękuję Wam za zainteresowanie tematem.
    Otóż wczoraj w nocy udało mi się jakimś cudem połączyć na chwilę z konfiguracją routera. Zdążyłem wyłączyć dhcp i potwierdzić i połączenie zerwało.
    Jednak chyba się zdążyło zapisać ponieważ od tamtej pory wszystko chodzi bez zarzutu. Karty otrzymują adresy z puli neostrady.
    Jeśli problemy powrócą na pewno skorzystam z Waszych rad.
    Dziękuję za pomoc pozdrawiam.