Wibracje są w normie. Problemem są stuki. Powód? Luźne/urwane mocowanie amortyzatorów, poluzowana przeciwwaga, pęknięty krzyżak bębna. Prawdopodobnie szumią też łożyska.
Łożyska jakiś rok temu wymieniane.Tak się dzieje kiedy pralka jest załadowana, na pusto nie ma takich wibracji.Podejrzewam,że krzyżak może być uszkodzony,nie wiem czy jest sens to naprawiać bo koszt to pewnie 50% ceny nowej pralki.
Stan krzyżaka można sprawdzić trzymając jedna ręką koło pasowe, a druga próbować ruszyć bębnem. Oba elementy nie mogą nawet drgnąć. A stuki może powodować przeciwwaga obijająca się o obudowę pralki z powodu słabych amortyzatorów.
Sprawdziłem krzyżak metodą podaną wyżej i nie wyczuwam luzów. Stan amortyzatorów wygląda tak: https://youtu.be/_9TEP5yAlhY wnioskuje, że tak to nie powinno działać. Ma ktoś pomysł jak ten amortyzator zdemontować z drugiej strony?
Witam. Nie otwiera mi się film o metodzie sprawdzania amortyzatorów, ale jeśli nie mają oporu przy ściskaniu to padły. A co do demontażu to raczej trzeba rozwiercić tą tulejkę wewnętrzną dopasowanym wiertłem. Zamiennik amortyzatora będzie już na śrubę lub kołek z tworzywa.