W wyszukiwarce forum znalazłem interesujący mnie wątek który jest zamknięty a dotyczy on problemu z którym chciałem się podzielić- mam pytanie do użytkowników forum ze Szczecina lub okolic - zauważyłem w okresie ostatniego miesiąca wyrażne pogorszenie odbioru sygnału na kanałach 22 i 23 szczególnie paczka ZDF wypada bardzo słabo - do niedawna odbiór był stabilny bez wzgl na warunki atmosferyczne na antenie Dipol Tri Digit Mini - ARD zawsze miało nieco lepsze parametry niż ZDF w ostatnim okresie sygnał się pikselował i zanikał a jakość pływała w zakresie 60-70% i pojawiała się zmieniająca się bitowa stopa błędów - postanowiłem wymienić antenę na silniejszą z większym zyskiem Televes Zenit - nastąpiła poprawa j100/s45 ale dziś od godz 16 na ZDF parametry"siadają" coraz bardziej - jakość faluje 80-90% sygnał spadł do 32% -wiekszy zysk nowej anteny daje margines na stabilny odbiór ale niewątpliwie coś się zmieniło na gorsze - czy koledzy z mojej okolicy zauważyli te zmiany i czy ewentualnie znają przyczyny tego zjawiska - podczas rozmowy w specjalistycznym sklepie antenowym padła sugestia że MUX8 uruchomiony ostatnio może być tego powodem - ale wtedy jak mi się zdaje zakłócenia były by ciągłe a nie okresowo zmieniające się