Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odbiór kanałów DVBT z Niemiec

M.Mikolajski 19 Jan 2017 22:04 6951 22
    M.Mikolajski
    Level 15  
    W wyszukiwarce forum znalazłem interesujący mnie wątek który jest zamknięty a dotyczy on problemu z którym chciałem się podzielić- mam pytanie do użytkowników forum ze Szczecina lub okolic - zauważyłem w okresie ostatniego miesiąca wyrażne pogorszenie odbioru sygnału na kanałach 22 i 23 szczególnie paczka ZDF wypada bardzo słabo - do niedawna odbiór był stabilny bez wzgl na warunki atmosferyczne na antenie Dipol Tri Digit Mini - ARD zawsze miało nieco lepsze parametry niż ZDF w ostatnim okresie sygnał się pikselował i zanikał a jakość pływała w zakresie 60-70% i pojawiała się zmieniająca się bitowa stopa błędów - postanowiłem wymienić antenę na silniejszą z większym zyskiem Televes Zenit - nastąpiła poprawa j100/s45 ale dziś od godz 16 na ZDF parametry"siadają" coraz bardziej - jakość faluje 80-90% sygnał spadł do 32% -wiekszy zysk nowej anteny daje margines na stabilny odbiór ale niewątpliwie coś się zmieniło na gorsze - czy koledzy z mojej okolicy zauważyli te zmiany i czy ewentualnie znają przyczyny tego zjawiska - podczas rozmowy w specjalistycznym sklepie antenowym padła sugestia że MUX8 uruchomiony ostatnio może być tego powodem - ale wtedy jak mi się zdaje zakłócenia były by ciągłe a nie okresowo zmieniające się
    irekr
    Moderator
    Podstawowe pytanie: gdzie to jest w Szczecinie. To w końcu dość duże miasto i z ciekawym ukształtowaniem powierzchni.

Oprócz uruchomienia z Kołowa MUX8 niedawno w Szczecinie i okolicach kilkadziesiąt BTS-ów LTE w paśmie 800 MHz, bardzo skutecznie utrudniających odbiór na wszystkich kanałach telewizyjnych, nawet całkowicie uniemożliwiających odbiór w kanałach od 50 w górę. Paczka ZDF i ARD to co prawda kanały w okolicach 500 MHz ale przy bezpośredniej bliskości BTS-a nie ma szans na jakikolwiek odbiór słabszych sygnałów.
    M.Mikolajski
    Level 15  
    Dzięki za zainteresowanie - 3 piętro blok 4 piętrowy -ekspozycja wprost na zachód w oddali ok 350-400 blok 11 piętrowy lekko z lewej oraz lekko po prawej bloki 4 piętrowe równolegle do kierunku anteny, pomiędzy nimi wolna przestrzeń na kierunek Heptelberg - warunki środowiskowe od dawna bez zmian- w rejonie nic nowego w LTE się nie zmieniło- dzielnica Osiedle Ks.Pomorskich górne Niebuszewo w rejonie ul Warcisława - sprawa o tyle ciekawa że poprzednio odbierałem Niemcy z małego M-Loga ze wzmacniaczem do momentu gdy w antenie padł przedwzmacniacz - po przeniesieniu talerza satelitarnego w inne miejsce pozostał mi stojak na którym zainstalowałem antenę pasywną Dipola j/w i od pażdziernika 2015 do ostatniego okresu wszystko działało bez zarzutu -dodanie filtra LTE nic nie zmieniło- ostatnio zainstalowana antena ma wbudowany filtr LTE - mam hipotezę że parametry ulegają zmianie w zw. z tym że od 29 marca za granicą kończy się nadawanie w DVBT a zaczyna DVBT2 i być może już coś przy nadajnikach majstrują - obiło mi się gdzieś o uszy że przy granicy ma być jakieś "lustro" antypropagacyjne czy coś podobnego ale nie mogę dotrzeć do tych informacji
    ps
    dodanie dwustopniowego wzmacniacza jeszcze pogarszało sprawę
  • Helpful post
    irekr
    Moderator
    Masz nowe BTS-y na 800 MHz przy Bandurskiego - 2 szt - Sferia i Play oraz przy Starej Cegielni - Play. W odległości do kilometra od tych BTS-ów stoją kolejne....

Na początek posprawdzałbym wszelkie złącza i stan kabla antenowego. Tak na wszelki wypadek by nie szukać igły w stogu. Na wszelki wypadek warto by także do testów postawić druga nową antenę obok i porównać co się dzieje.
    Popatrz także czy przypadkiem któryś z sąsiadów nie ma terminala LTE Cyfrowego Polsatu, potrafią nieźle namieszać.

Sprawdzałem w zezwoleniach i nie masz w pobliżu żadnego BTS-a w pasmie 400 MHz.

Odnośnie tego co leci z Niemiec: nic nie wiem i nie słyszałem o jakichkolwiek "barierach propagacyjnych"... Charakterystykę anten nadawczych można kształtować i zapewne jest to wykonane poprawnie. Jak znam kolegów z Media Broadcast (ich "Emitel") to jest to dobrze zrobione. Ale fale radiowe granic raczej nie znają i tak zapewne pozostanie.

W dość aktualnych wykazach Media Broadcast (z lipca 2016) na terenie Landu Mecklenburg-Vorpommern nie ma jeszcze nadajnika DVB-T2 - najbliższy działający masz chyba w Berlinie i raczej bez szans na odbiór w Szczecinie. I nic mi nie mówili że kończą w DVB-T - raczej zaczynają migrować do DVB-T2 i faktycznie migracja jest planowana na 29 marca. Ta sama data jest także na sporej cześci innych obiektów, nie wszystkich oczywiście.

Ale na terenie Pomorza Przedniego i Meklemburgii adnotacja o planowanym przejściu na DVB-T2 jest tylko dla nadajników w Rostoku i Schwerinie. Popatrz:
    http://tvhelfer.tk/dvbt/de/mv

Identyczna data jest ustalona dla Berlina

Na tej stronie masz także dane innych obiektów i terminów migracji.
    Dzisiaj takich nadajników w DE pracuje kilkadziesiąt, głównie w dużych miastach. Do tego większość kanałów w tym MUX-ie jest kodowana.
    M.Mikolajski
    Level 15  
    Rozumiem że uwagę dot. połączeń i stanu kabla uważasz za swój obowiązek ze wzgl. na dość powszechne występowanie tych usterek u wielu skarżących się na zły odbiór, mnie to akurat nie dotyczy - mam czarny żelowany zewnętrzny kabel i złączki Cabelcon 5.1 - BTS-y są mi znane a ten przy Starej Cegielni jest na parterowym baraku otoczony blokami i praktycznie bez zasięgu (miałem Playa to wiem )co mają sąsiedzi tego sprawdzić nie mogę ale ponad 90% ma kablówki i nie ma żadnych anten oprócz mojej - na dachu obok są anteny jakiegoś krótkofalowca ale to zupełnie inny zakres częstotliwości - mocy nie znam i kto to ma nie można zobaczyć bo żaden kabel od anten nie jest na zewnątrz
    Dzięki za link - przydał się i dużo wyjaśnił- antenę Televes zwróciłem do sklepu bo zupełnie się "gubiła"była zbyt kierunkowa na międzyblokowe warunki - poczciwy Tri Digit daje radę - może to było jakieś "ujemne tropo" ?
    A więc z grubsza biorąc jest perspektywa na odbiór na około rok - doczytałem gdzieś że są silne naciski na skrócenie okresu docelowego na 2018rok ze wzgl. na silne lobby na przejecie częstotliwości 700Mhz dla internetu- będę dalej "czuwał"
    pozdro

przeglądając zamknięty temat do.t tego zagadnienia widziałem wypowiedzi kol B jurek z ul. Obrońców Stalingradu - ciekawe jak obecnie przedstawia się temat "Sukces na linii Szczecin - Berlin"
    irekr
    Moderator
    Z tymi złączami to jest tak, ze nawet mnie się zdarza, że takiego prostego błędu nie zauważam. Za stary jestem i sobie nie wierzę, wole sprawdzić wszystko kilkakrotnie zanim zabiorę się za większe operacje. Bieganie po dachach czy po drabinach w moim wieku bywa szkodliwe dla zdrowia. A czasami taka "drabinka" może być całkiem długa, jeszcze nie tak dawno włażenie na np 380 metrów było sporym wyzwaniem.

Ujemne tropo to w potocznym znaczeniu raczej nie występuje, natomiast ujemna propagacja jak najbardziej. Szczególnie w okolicach Szczecina, dość specyficznych propagacyjnie z uwagi na zbiorniki wodne znacznych rozmiarów czy pobliskie morze, oraz - czego nie można lekceważyć - wpływ zanieczyszczeń i innych "dodanych" przez człowieka czynników.

Wszelkimi krótkofalowcami bym się nie przejmował. Po pierwsze nadają sporadycznie, relacje są stosunkowo krótkie i pasmo pracy dość odległe. Natomiast w swojej praktyce wielokrotnie spotykałem się ze śmieceniem terminali ODU Cyfrowego Polsatu. Były one co prawda na pasmo 1,8 GHz ale moce są stosunkowo duże i taka "płetwa" zamocowana na balkonie potrafi skutecznie utrudnić odbiór telewizyjny słabych sygnałów. Niby wszystko jest w normie, bo lokalnych sygnałów nie zakłócają, ale tło szumu zostaje dość znacznie podniesione. A nawet kilka watów mocy potrafi wywołać reemisje np zardzewiałego złącza dwóch metali i mamy kłopot. Praw fizyki nie oszukamy.
    Sukcesów...
    M.Mikolajski
    Level 15  
    Dziękuję za życzliwy odzew - patrząc na aktualną mapkę planowanych uruchomień nowych przekazów, widzę rejon nadajnika Helpterberg jako białą plamę - nie wyobrażam sobie sytuacji aby Niemcy zostawili taką lukę - to na pewno kwestia czasu kiedy ten obszar zostanie pokryty sygnałem - może wkrótce pojawi się plan dalszych uruchomień- jeżeli będziesz posiadał takie informacje liczę że je tu zamieścisz - sam również będę śledził dostępne strony - obejrzę jeszcze raz pobliskie otoczenie i sprawdzę czy nie ma gdzieś "płetwy" przy oknie
    pozdro

temat zostawiamy otwarty tak jak otwarta jest sprawa wdrażania DVBT2 u Sasiadów
  • Helpful post
    irekr
    Moderator
    Niemcy od dawna się przygotowywali do DVB-T2.

Zauważ, że do migracji zostały wyznaczone te obiekty, na których występują kanały od 49go w górę lub są powiązane SFN-ami z takimi obiektami. Zapewne celem jest opuszczenie kanałów 49+ co będzie możliwe po "udwókowieniu" niższych kanałów. Akurat Helpterberg z Waren/Müritz to SFN kanałów 22 i 23 i tutaj "ciśnienia" specjalnie nie ma. Do tego na tym terenie mieszka sporo osób starszych (młodzi uciekli do zachodnich Landów) i wymiana odbiornika/dekodera mogła by być dla nich trudna. Podobnie jest z Wolgast/Heringsdorf (Usedom) - także SFN.
    A Rostock Toitenwinkel to kanały 24 i 26 ale 26ty jest SFN-em ze Schwerinem, gdzie jest także wykorzystywany kanał 53. I zapewne zwartość obecnego kanału 53 zostanie "przemaglowana" na kanał 26ty. DVB-T2 trzeba wprowadzić na obu obiektach.

Zapewne za parę lat ten sam proces będzie miał miejsce u nas. W Twojej okolicy do przestawienia: Świnoujście (MUX1), Trzebiatów, Łobez, Białogard, Koszalin, Szczecinek, Gryfice, Gołogóra i Rusinowo (MUX3). W sumie w Polsce ponad setka nadajników.

To tak OT...
    M.Mikolajski
    Level 15  
    irekr wrote:
    Zauważ, że do migracji zostały wyznaczone te obiekty, na których występują kanały od 49go w górę lub są powiązane SFN-ami z takimi obiektami. Zapewne celem jest opuszczenie kanałów 49+ co będzie możliwe po "udwókowieniu" niższych kanałów

Nie bardzo mogę rozszyfrować wyraz w cudzysłowie- może inaczej napisz to zdanie
    irekr wrote:

Akurat Helpterberg z Waren/Müritz to SFN kanałów 22 i 23 i tutaj "ciśnienia" specjalnie nie ma. Do tego na tym terenie mieszka sporo osób starszych (młodzi uciekli do zachodnich Landów) i wymiana odbiornika/dekodera mogła by być dla nich trudna

Czy to może być wystarczający argument żeby nie było "ciśnienia" - mieliby ten rejon pozostawić pusty?to raczej mało prawdopodobne - pokryli szczelnie cały kraj DVBT - MPEG2 - to pewnie zrobią tak samo teraz tylko najpierw duże aglomeracje tak jak zwykle

irekr wrote:
    Zapewne za parę lat ten sam proces będzie miał miejsce u nas. W Twojej okolicy do przestawienia: Świnoujście (MUX1), Trzebiatów, Łobez, Białogard, Koszalin, Szczecinek, Gryfice, Gołogóra i Rusinowo (MUX3). W sumie w Polsce ponad setka nadajników.

Ja nie sądzę że jeszcze za mojego życia ktoś w naszym kraju zajmie się zmianą standardu NTC bo dopiero co naród wyszedł z analogu i kolejne stresy z nowym sprzętem mogą uwalić słupki w notowaniach wyborczych a po za tym rząd ma inne priorytety

Co masz na myśli mówiąc o przestawieniach w w/w nadajnikach - instalowałem antenę w Breniu i były problemy z MUX3 mimo że to w linii prostej tylko 36km i specjalnych przeszkód terenowych tu nie ma - ekspozycja na Rusinowo jest dobra

pozdro

cieszę się na tą korespondencję lubię dowiadywać się nowych rzeczy do których nie mam dostępu
    irekr
    Moderator
    Jak najbardziej masz dostęp, pozostaje tylko wiedzieć gdzie szukać.

"Udwójkowienie" to nic innego jak przejście z DVB-T do DVB-T2. Taki żargon techniczny. W Wikipedii jest dość dobrze opisana różnica miedzy systemami.

Z tym ciśnieniem to jest tak, że nie sposób porównywać rynku medialnego w Polsce z rynkiem w Niemczech. Po pierwsze ściągalność abonamentu jest na poziomie ponad 90% a zasada jest bardzo prosta: "opłata od drzwi". Masz dom jednorodzinny - płacisz abonament. Masz mieszkanie w budynku wielorodzinnym - masz drzwi i płacisz abonament. Masz dwa domy/dwa mieszkania - płacisz dwa abonamenty. Proste jak drut (w kieszeni). Tak ogólnie:
    http://job-profi.pl/pl/poradniki/niemcy/transport-i-mieszkania-d/1255-abonament-radiowo-telewizyjny-w-niemczech-gez
    W Niemczech opłata audiowizualna jest podatkiem i nikt rozsądny nie będzie kombinował. Niecałe 18 Euro miesięcznie.

Do tego relacje między stacjami "publiczno-prawnymi" (Öffentlich-Rechtlich) czyli landowymi a stacjami komercyjnymi. Tak naprawdę to stacje komercyjne nie są zainteresowane nadawaniem naziemnym z uwagi na koszty. Znacznie tańszym rozwiązaniem jest dosył satelitarny. Jeszcze w miastach jakoś wychodzą na swoje ale w terenie są z tym do tyłu. A ARD i ZDF maja kasę i maja ofertę.

Przestawianie nadajników to czynność stosunkowo prosta - wymienia się moduł modulatora i podaje się na niego odpowiedni sygnał. W najnowszych nadajnikach całą operację można dokonać zdalnie.

Od pewnego czasu nie kupisz w Niemczech odbiornika TV który nie ma DVB-T2, chyba że nie ma w ogóle tunera naziemnego. Pamiętaj że "ukablowienie" w DE jest znaczące i mniej niż 1/5 populacji odbiera tylko z anteny naziemnej. Operacja migracji była planowana już od kilku lat i spokojnie, nic się nie stanie. Ordnung muss sein.
    Jerzy Cieślański
    Level 21  
    Na polskim rynku tunery DVB-T2 (cabletech) można już kupić poniżej 100zł. Więc zmiany w tym temacie nie powinny być problemem dla odbioru programów z Niemiec. Korzystając z www.dvbtmap.eu można łatwo sprawdzić czy z konkretnego miejsca np. w Szczecinie w kierunku na dany nadajnik DVB-T w Niemczech jest "bezpośredni" niczym nie zasłoniony "widok", tak jak to zaprezentowano we wspomnianym zamkniętym temacie szczecińskim.
    Odbiór sygnałów odbitych załamanych i bezpośrednich w na blokowisku
    Przykładowe wyniki dla Szczecina:
    Odbiór kanałów DVBT z Niemiec Odbiór kanałów DVBT z Niemiec

Ogólnie w Szczecinie, jeśli ktoś ma możliwość do zamontowania anteny na kilkunasto-piętrowym bloku, to bardzo interesująca jest oferta z Berlina. Obecnie najsilniejsze anteny do kupienia w Polsce na UHF to ATX-91 i ATX-107. Z anten Hirschmanna w Niemczech pozostała na rynku tylko FESA817N69 za 86 Euro.

Na pewno takie łapanie ARD i ZDF Terresterial zamiast SAT, jest jak łażenie za dzikami w nocy po lesie, zamiast porannego wysyłania żony po wieprzowinkę za rogiem u rzeźnika. No i jeszcze ta pasjonująca walka z LTE800 zabójczo groźnym dla słabych sygnałów DVB-T. :)
    irekr
    Moderator
    Zapewne dla samozadowolenia i dla sztuki.

Są też tacy który np. mieszkają w miejscu gdzie nie widać Astry (drzewo, inny budynek)... ale jest jakaś tam paczka naziemna.
    Podobnie było u mojego niemieckiego kolegi pod Berlinem - na kierunku Astry podrosło mu drzewo. Już planowaliśmy przeniesienie patelni do ogródka a tu nagle w czasie którejś z jesiennych wichur drzewo się złamało i problem przestał istnieć...
    M.Mikolajski
    Level 15  
    Jako rzekłeś dla samozadowolenia i sztuki a do tego mam dość ograniczone warunki propagacyjne ,to co pokazał J Cieślański jest dobre faktycznie na dach 11 piętrowca a tu jest jedynie widoczność na Helpterberg - po za ZDF i ARD są tu inne b interesujące programy jak SAT3 czy ZDF INFO - po drugiej stronie budynku mam satelitę - ale czasami trzeba się rozdzielić gdy jest taniec z gwiazdami a w tym czasie leci transmisja UK championship na Eurosporcie - każdy z nas to przerabia gdy najpiękniejsza ma swój serial - dlatego ważne jest dla mnie to co i na ile jest możliwe otrzymać z tego nadajnika bo przy okazji mam cały komplet muxów krajowych - jeżeli chodzi o dostęp do informacji to na tych stronach gdzie się dostałem nie znalazłem kwestii związanych z dalszymi perspektywami nadajnika Helpterberg - nie sposób znać wszystkie kluczowe adresy gdy nie jest się zawodowo w branży - ale liczę że przy pomocy kolegów z profesjonalną wiedzą j/w też stopniowo się o nich dowiem - co do odbiorników to na miejscu u AXtechnology mam dostęp do tunerów HEVC H.265 w dobrych cenach

będę wdzięczny za informacje zaznaczone podkreśleniem

pozdrawiam
    M.Mikolajski
    Level 15  
    Dziś rano włączyłem kontrolnie programy niemieckie i stwierdziłem wzrost siły sygnału o 10% ARD stało nieruchomo jak lustro a ZDF bujało jakością od 5% do 100% pokazując stopę błędów bez obrazu Odbiór kanałów DVBT z Niemiec Odbiór kanałów DVBT z Niemiec Odbiór kanałów DVBT z Niemiec po chwili telewizor zgłosił że pojawiły się nowe programy - poleciłem wgranie i oto co dostałem

kan.22 Ard,Mdrs -Anhalt,Ndrfs Mvp,Ndr fs sh,Rbb Branderburg - j100/s60
    kan.25 Super RTL,VOX,RTL Telev.RTL2 - j10/s10 stopa błędów1,66E02
    kan.27 RBB Brandenburg,RBB Berlin,Phoenix,Das Erste,Tagesshau -j55/s35 błędy -0
    kan.33 ZDF,3SAT,ZDF Info,Neokika -j72/s25 błędy - 0
    kan.44 Kabel Eins,N24,Prosieben,Sat1 - j30-44/s20 stopa bł 1,77 E03
    kan.47 Arte,HR fernsehen,Mdr Sahsen,Ndr Fernsehen - j21/s18 stopa bł 1,78 E02
    kan.50 WDR Koln,Sudwest BW/RP,HSE24,Tele5 - j29/s17 stopa4,1 E04

jak widać nie wgrał sie kanał 23! po godz 16 wszystko znikło kan,23 znów się pokazał j98-100/s40 - zaś po godz. 22 czarny ekran j5/s40 - bez błędów !!

czy ktoś może wytłumaczyć tajemnicę paczki ZDF na 23 kanale gdy obok kan.22 wręcz wzorcowo z tego samego nadajnika?!
    M.Mikolajski
    Level 15  
    Sytuacja po opisywanych anomaliach ustabilizowała się i parametry zawierają się J 80-100/S 35-40 stopa błedów 0 --przeszukując internet w celu wyjaśnienia takiej sytuacji doczytałem gdzieś że m-c styczeń jest jednym z głównych okresów słabej propagacji i zjawisk typu tropo które mogą zakłócać nawet bliskie stacje lokalne o dużej mocy - taka sytuacja wystapila zapewne w okresie ktory przedstawiałem - zakłócenia od BTSów miały by raczej charakter stały bo skoro są i działają to "siały" by nieustannie tym bardziej ze mam wpięte filtry, w niedługim czasie planuję modernizację instalacji antenowej - ciekawe jak to wplynie na odbiór - gdy to zrobię podzielę sie rezultatami
    159Jakub
    Level 10  
    Witajcie, odkopię trochę ten temat.
    Obecnie posiadam antenę Opticum AX1000+ Combo, która jest zamontowana na balkonie, na górze drewnianej pergoli. Mieszkam przy ul. Różowej na przeciwko kościoła na ul. Kolorowych Domów. Warunki terenowe nie są zbyt dobre nawet do odbioru z Kołowa, gdyż zaraz po prawej stronie stoi prostopadle sąsiedni blok. Mimo to odbiór multipleksów ze wspomnianego nadajnika jest bardzo dobry - wszystkie cztery multipleksy z siłą sygnału 90% i jakością 100%. Nawet dociera do mnie kodowany MUX 4, lecz jego odbiór zależy od tego, w którym miejscu znajduje się antena. Tam, gdzie jest obecnie, mam odbiór z siłą sygnału ok. 50% i jakością przeważnie 60%, choć czasem skacze do 100%. Ogólnie odbiór jest dość kłopotliwy, może nie tyle z powodu mocy 10 kW, a polaryzacji pionowej. Jednak MUX 4 nie jest dla mnie istotny, gdyż nie posiadam dekodera DVB-T Cyfrowego Polsatu i raczej nigdy nie będę go miał.
    Wracając do kanałów niemieckich, próbowałem różnych rzeczy, m.in. skierowanie anteny na północ/północny zachód (Warszewo), oraz zastosowanie wzmacniaczy dedykowanego do anteny (20 dB) i WE24A1 z inną puszką i dipolem. Niestety multipleksy z Niemiec nadal do mnie nie dolatywały. Próbowałem także łapać kanały po wystawieniu anteny przez okno mojego pokoju, w kierunku zachodnim. Bez skutku.
    Zacząłem dochodzić do smutnego wniosku, że w moich warunkach odbiór programów niemieckich jest możliwy tylko przez satelitę. 26 km od granicy kraju z pewnością robi swoje. Na niektórych blokach zostały instalacje zbiorcze z antenami kierunkowymi UHF o dużym zasięgu skierowanymi na zachód. Być może w czasach analogu kanały niemieckie docierały tu bez problemu, ale chyba nie teraz...
    Szukając na tym forum tematów o odbiorze niemieckiej DVB-T w Szczecinie, zwykle trafiałem na tematy osób mieszkających w Śródmieściu, północnej, czy zachodniej części miasta, ale nie z Prawobrzeża.

W związku z tym mam pytanie - czy ktoś z Prawobrzeża (konkretnie os. Bukowe, Słoneczne, Zdroje, Dąbie) w ogóle odbiera niemiecką DVB-T i może podzielić się doświadczeniami?
    M.Mikolajski
    Level 15  
    Przede wszystkim nie podałeś podstawowej informacji na którym piętrze masz tą antenę i na jaki kierunek masz ekspozycję - dla kanałów z Kołowa ma to małe znaczenie bo jesteś w jego bliskości i z odbicia sygnał będzie silny - ja kierunek na Kołowo mam całkowicie zasłonięty ale uzyskuję silny sygnał z odbicia 90/100 mimo iż jestem na Książąt Pomorskich - ekspozycję na Helpterberg mam dobrą i odbieram na antenie Tri Dgit sygnał na poziomie 30-40/80-90 z balkonu na 3piętrze -Twoja antena ma duży zysk ale na prawobrzeżu masz szansę na odbiór na wyższych piętrach - jeżeli warunki na to pozwalają i masz dobre stosunki z sąsiadami to może ktoś użyczy ci balkonu powyżej Twojego mieszkania - pamiętaj że w zabudowie prawidłowy odbiór można osiągnąć od 10m wzwyż od powierzchni terenu w sytuacji polaryzacji poziomej i każdy metr powyżej to poprawa sygnału -niedługo jak wcześniej wspominałem zmodernizuję układ antenowy bo pogoda stopniowo się poprawia więc podam wtedy co się zmieniło
    159Jakub
    Level 10  
    M.Mikolajski wrote:
    Przede wszystkim nie podałeś podstawowej informacji na którym piętrze masz tą antenę i na jaki kierunek masz ekspozycję

Faktycznie, nie wspomniałem o tym. Jest to blok 4 piętrowy, mieszkam na ostatnim piętrze, obecnie antena jest skierowana na Kołowo. Żebym mógł zamocować antenę wyżej, musiałbym wejść na dach bloku i zamontować ją na maszcie/iglicy pozostałej po instalacji zbiorczej, która jest połączona z piorunochronem. Z kolei żebym mógł to zrobić, musiałbym prosić o pozwolenie administrację, co kiepsko to widzę. Poza tym w kierunku zachodnim, przy ul. Brązowej stoją wieżowce, a na dachu jednego z nich stoją anteny GSM. Jeśli chcesz mnie zapytać o BTSy, to z tego co znalazłem w Internecie, jest nadajnik LTE 800MHz Play'a na kominie EC Kijewo.
    Aktualnie, podobnie jak Ty, myślę o “modernizacji“ - instalacji anteny satelitarnej. Nie wiem jednak kiedy i czy to w ogóle zrobię, gdyż moja mama już się na mnie trochę denerwuje, że siedzę na balkonie i grzebię, a ona marznie. :P Poza tym czekam też na dekoder SAT.
    M.Mikolajski
    Level 15  
    Co takiego wyrabiasz że mama musi marznąć na balkonie i dlaczego czekasz na dekoder - przecież można to załatwić od ręki w kilku miejscach miasta - mówiąc o modernizacji miałem na myśli telewizję naziemną w celu poprawy odbioru z Niemiec bo tv sat mam zainstalowaną tak że nie ma potrzeby niczego poprawiać- co do tv sat to teraz jest bardzo dobry okres na jej dokładne ustawienie bo na pocz. marca słońce świeci przez satelitę powtórzy się to dopiero na pocz. pażdziernika - ja już mam komplet sprzętu do modernizacji anteny naziemnej - jak wykonam w przyszłym tygodniu to zamieszczę zdjęcie - skoro na dachu nie zlikwidowano pozostałości po instalacji AZART to nie ma co z góry przesądzać że administrator odmówi - warto spróbować!, u mnie zlikwidowano całkowicie AZARTY , bo gdyby coś pozostało tak jak u Ciebie to już dawno bym się tam zainstalował - namawiam spróbuj!!
    159Jakub
    Level 10  
    M.Mikolajski wrote:
    Co takiego wyrabiasz że mama musi marznąć na balkonie i dlaczego czekasz na dekoder - przecież można to załatwić od ręki w kilku miejscach miasta - mówiąc o modernizacji miałem na myśli telewizję naziemną w celu poprawy odbioru z Niemiec bo tv sat mam zainstalowaną tak że nie ma potrzeby niczego poprawiać- co do tv sat to teraz jest bardzo dobry okres na jej dokładne ustawienie bo na pocz. marca słońce świeci przez satelitę powtórzy się to dopiero na pocz. pażdziernika - ja już mam komplet sprzętu do modernizacji anteny naziemnej - jak wykonam w przyszłym tygodniu to zamieszczę zdjęcie - skoro na dachu nie zlikwidowano pozostałości po instalacji AZART to nie ma co z góry przesądzać że administrator odmówi - warto spróbować!, u mnie zlikwidowano całkowicie AZARTY , bo gdyby coś pozostało tak jak u Ciebie to już dawno bym się tam zainstalował - namawiam spróbuj!!

Źle mnie zrozumiałeś. Tam gdzie mam balkon jest pokój moich rodziców. Mama zwykle siedzi blisko okien przy laptopie. Kiedy grzebałem przy antenach na balkonie parę miesięcy temu, przez mój pedantyzm zajęło mi to sporo czasu. A że wtedy było zimno, to po jakimś czasie zaczęła marznąć i kazała mi kończyć. Denerwowało ją również to, że co jakiś czas wchodzę i wychodzę z balkonu, żeby sprawdzić odbiór na TV. Napisałem, że czekam na dekoder, bo tata ma w Niemczech taki do odbioru kanałów FTA w DVB-S, i poprosiłem go, żeby wziął go ze sobą kiedy będzie do nas przyjeżdżał. Z drugiej strony, TV w pokoju, gdzie jest balkon, ma zintegrowany tuner DVB-S2, więc mógłbym go wykorzystać do sprawdzenia sygnału. Choć jeśli zeszłoby mi to za długo, to mama znów by się denerwowała, bo to jej TV i jej pokój. :|
    Nie wiedziałem, że teraz jest dobry okres na ustawienie anteny SAT. Może masz rację, że powinienem spróbować pogadać z administracją, żeby mnie puściła na dach celem instalacji swojej anteny do TV naziemnej. Słabo to jednak widzę, żeby zgodzili się na prośbę 22 letniego wyrostka. :| Poza tym oferta DVB-T z Helpterberga nie jest powalająca i chyba lepiej bym wyszedł na antenie satelitarnej. Jest jeszcze parę powodów, dla których mam zamiar pobawić się z satelitą, ale w tym miejscu zszedłbym już za bardzo z tematu.
    M.Mikolajski
    Level 15  
    Kompleks wieku jest tu niepotrzebny - jesteś pełnoletni i masz ustawowe prawo występować do organów i instytucji w swoich sprawach i we własnym imieniu i jako legalnie mieszkający pod tym adresem wystąpić o zgodę na taką instalację, a że jest to możliwe niech przykładem będzie duża instalacja krótkofalowa na dachu w sąsiedniej klatce w tym samym budynku gdzie mieszkam - na zakończenie wzmiankowo bo to inny temat: DVB-S to już praktycznie przeszłość niewiele w tym formacie już zostało na PW mogę Ci podać gdzie za dobrą cenę można dostać dekoder z miejscowym serwisem
    M.Mikolajski
    Level 15  
    Dziś niespodziewanie dzieki dobrej pogodzie przeinstalowałem instalację antenową - dołożyłem pionowy maszt do wysokości nie przekraczającej poziomu balkonu powyżej ze względów praktycznych aby móc w razie potrzeby korygować nie chodząc do sąsiada po prośbie - wydzieliłem MUX 8 oddzielną anteną poprawiając sygnał na obydwu pasmach eliminując stopę błędów - poziom sygnału wzrósł dla ZDF o ok 20% i utrzymuje się w granicach 90% +- 2-3%
    Odbiór kanałów DVBT z Niemiec008.jpg Download (232 kB) Odbiór kanałów DVBT z Niemiec001.jpg Download (221.82 kB) tak wygląda instalacja dziś zmontowana
    potwierdza się stara prawda że każdy metr może mieć duże znaczenie w kwestii jakości sygnału
    Odbiór kanałów DVBT z Niemiec011.jpg Download (179.31 kB)
    - dla Mux 8 poziom wynosi 100/90 założony plan został pomyślnie zrealizowany i udzielam sobie z tego powodu pochwały :D