Mam problem z dodaniem Dragona do Atmel Studio. Nie jest widoczny.
Zainstalowałem środowisko w wresji 6. Podłączyłem dragona, jest widoczny, ale tylko w menedżerze urządzeń. Proszę o pomoc w konfiguracji.
Wersja: 6.2, antivir nie blokuje, wyłączyłem go dla sprawdzenia. To ten problem jest opisany, ale mimo tych kroków nie widać dalej Dragona w Atmel Studio. Jak widać na zdjęciu wyżej dodała się tylko kolejna pozycja WinDriver i widać że towarzyszy jej błąd. Taka sama pozycja wyżej bez błędu pojawiła się po zainstalowaniu wraz z Atmel Studio.
Dodano po 7 [minuty]:
Po próbie instalacji WinDriver system zwraca taki błąd:
Spróbuj z wersją AS 7.0. W 6.2 pamiętam, że Atmel wypuścił w pewnym momencie osobny pakiet sterowników USB, który należało pobrać i zainstalować. Niewykluczone, że jest jakiś problem z W10 - w końcu wersja 6.2 była wypuszczona jeszcze zanim W10 się upowszechniło.
nie może się połączyć z Atmegą 16 oczywiście ale napięcie odniesienia dla Dragona nie podaję z Atmegi tylko z Dragona z pinu VCC. Po prostu podaję napięcie odniesienia programatorowi z programatora
Połączyć to się połączył. Nie może się połączyć z MCU - czyli gdzieś masz problem pomiędzy dragonem a MCU. Napięcie odniesienia ma być z płytki docelowej, nie z Dragona. Zresztą jeśli łączysz to 10-pinową taśmą, to inaczej tego napięcia nie podasz.
odinstaluj delivery i zainstaluj od nowa najnowsza wersje ze strony. U mnie to pomogło po jakimś update windy. Ale swoją drogą te drivery to atmel mógł by trochę się postarać
Jedna uwaga. Wcześniej przed wysypaniem się wszystko działało w takim podłączeniu, że w taśmie usunąłem dwie żyły: 4 i 7 i o ile 7 ma być nie podłączona na stałe tzn. że na pin 7 złącza JTAG Dragona nie było podawane żadne napięcie to pin nr 4 w JTAGu Dragona był podłączony do pinu VCC ale właśnie na płytce Dragona a nie z mikrokontrolera. Dlatego teraz pokazuje cały czas ~4,9V bo sobie mierzy sam ze swojej płytki. Gdy teraz podłączyłbym 10 pinowe złącze normalnie to układ(Dragon) zmierzy napięcie z Atmegi 2,6V (po podłączeniu obciążeniu Układu docelowego Dragonem napięcie odniesienia spada do 2,6V z 5V) i zwraca komunikat że minimalne napięcie to 2,7V i się nie łączy w ogóle
Jeśli ci napięcie w docelowym układzie spada po podłączeniu Dragona to masz błąd w tym układzie, ew. masz złe połączenia pomiędzy układem i Dragonem. Innej możliwości nie ma. Napięcie zawsze musi być podawane z układu, bo służy do zasilania translatorów napięć w Dragonie. Pobierają one minimalną ilość prądu i jeśli wszystko w połączeniach byłoby ok, to by ci napięcie nie spadało.
Jeszcze raz - połączenie AS - Dragon masz ok. Gdyby nie było połączenia AS z Dragonem to nie podawałby ci napięcia, narzędzie nie pojawiłoby się w AS. Także szukaj problemu w swoim układzie.