Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TP-Link WDR3600 - znaczący spadek prędkości

20 Sty 2017 11:36 1230 47
  • Poziom 7  
    Witam, posiadam w domu sieć internetową opartą o modem dostarczony przez operatora sieci kablowej podłączony do routera TP-LINK WDR3600 z zainstalowanym najnowszym oprogramowaniem dostarczonym przez producenta.
    Sieć Wi-Fi używam tylko do telefonów i tabletów (3 urządzenia), wyłączone mam serwery wydruku, dyski sieciowe i inne rzeczy.
    Od około 2 tygodni zauważyłem, że prędkość internetu się pogorszyła, przeprowadziłem test, odłączając router od modemu i wpinając kabel RJ45 do modemu, a z drugiej strony do komputera PC, transfer jest na poziomie deklarowanym przez operatora tj. 180-182 Mb/s.
    Kiedy wróciłem do pierwotnej konfiguracji (MODEM -> ROUTER -> RJ45 do PC), transfer zmalał o połowę, prędkości jaki uzyskuję są na poziomie od 80-100 Mb/s.
    Żadne restarty nie pomagają, za każdym razem transfer jest ucięty.
    Czy takie objawy są spowodowane uszkodzeniem routera?
    Jeśli router faktycznie jest uszkodzony to czy jesteście w stanie polecić coś innego ?
    Wymagania co do urządzenia to:
    - praca w paśmie WiFi 2,5GHz (ewentualnie 2,5/5GHz),
    - jeden port Lan do podłączenia PC.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Zjaką prędkością podłącza się PC do routera ? 100mbs 1gbs ?
  • Poziom 7  
    Jeśli chodzi o kartę sieciową to jest to układ zintegrowany na płcie MSI H110i-Pro miniITX: Realtek RTL8111H 10/100/1000
  • Specjalista Sieci, Internet
    bogiebog napisał:
    Zjaką prędkością podłącza się PC do routera ? 100mbs 1gbs ?
  • Poziom 7  
    Porty w routerze są Gigabitowe, wcześniej nie było problemu z transferem.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Porty możesz miec yotta-bajtowe, a podłączy się na 10mbs.

    Jeśli nie jesteś w stanie wykonać poleceń pomagających i masz swoją wizję rozwiązania problem to po co zakładasz temat ?
  • Poziom 7  
    Nie rozumiem pytania, w jaki sposób mogę to sprawdzić ?
    Gdybym wiedział w jaki sposób mam rozwiązać swój problem nie zakładałbym tematu.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Jak nie rozumiesz pytania to napisz "nie rozumiem", przewija się trochę na elektrodzie pytających co tak naprawdę wiedzą lepiej albo chcą sobie założyć temat aby prowadzić tylko monolog.

    Coś takiego chcę zobaczyć.
  • Poziom 7  
    Szybkość 100Mb/s
  • Poziom 7  
    Konfiguracje podłączenia:
    Modem -> Router -> RJ45 -> PC = 100Mb/s
    Modem -> Router -> RJ45 -> PC inny kabel = 100Mb/s
    Modem -> RJ45 -> PC = 1,0 Gb/s
    Modem -> RJ45 -> PC inny kabel = 1,0 Gb/s

    Czy to oznacza, że port WAN w routerze ogranicza sygnał do 100Mb/s, dlatego nie jestem w stanie uzyskać wyższych prędkości ?
    Przy podłączeniu bezprzewodowym prędkość internetu w sieci 5GHz transfer na poziomie deklarowanym przez operatora.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Kable fabryczne czy samoróbki ?
    samoróbki, postaraj się o fabryczne lub zaciskane zgodnie ze standardem TIA 568A lub B.
  • Poziom 7  
    Kable są fabrycznie zaciskane, mogę spróbować podłączyć przewodem kategorii 5E.
    Czy nie powinno być tak, że gdyby kabel był nieodpowiedni to prędkość przy podłączeniu MODEM->RJ->PC byłaby taka sama jak przy podłączeniu MODEM->ROUTER->RJ->PC ?
  • Specjalista Sieci, Internet
    wooshu napisał:
    Czy nie powinno być tak, że gdyby kabel był nieodpowiedni to prędkość przy podłączeniu MODEM->RJ->PC byłaby taka sama jak przy podłączeniu MODEM->ROUTER->RJ->PC ?

    Nie,
    w środku routera robaczki mogą nie mieć tyle mocy przerobowych aby dostatecznie szybko przekładać pakiety między łączem wan/lan routera.
    No może z przekładaniem samym by sobie poradziłmy, ale robaczki muszą jeszcze zmieniać adresy tym pakietom, i to zwykle powoduje wolniejszą prędkość na porcie WAN.
  • Poziom 7  
    Czyli kabel kategorii 5E będzie odpowiedni ?
    Problem jest z routerem, że nie wyrabia przy podłączeniu MODEM->ROUTER->PORT WAN->LAN->PC ? Zgrzyty mogą być przy przenoszeniu sygnału WAN-LAN ?
  • Specjalista Sieci, Internet
    Tak tak tak.
  • Poziom 7  
    Oznaczenie na przewodzie mam TIA/EIA-568-B Cat. 5E.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Sprawdź inny komputer

    (modem) === (router) === (inny komputer)
  • Poziom 7  
    Witam, niestety uszkodzony jest router, zmiana kabli, komputerów nic nie daje.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Sprawdź inny port LAN w routerze, masz 4 porty lan.
  • Poziom 7  
    Sprawdzałem wszystkie porty, na 2 różnych kablach i 2 komputerach. Niestety jest to samo.
  • Specjalista Sieci, Internet
    SPrawdź w komputerze, właściwości karty sieciowej, czy można wymusić 1gbs.
  • Poziom 7  
    W ustawieniach karty Szybkość i dupleks ustawiony na 1.0 Gbps Full Duplex nic nie daje. Po podłączeniu przewodu przez MODEM->ROUTER nadal zmienia szybkość na 100Mb/s. Bezpośrednie połączenie MODEM->PC 1,0Gb/s obojętnie jakim kablem, prędkość taka sama 170-176 Mb/s.
  • Specjalista Sieci, Internet
    - Spróbuj zresetować router do ustawień fabryncznych i ponowna konfiguracja.
  • Poziom 7  
    Zrobiłem backup konfiguracji, przywróciłem router do ustawień fabrycznych. W obecnej formie połączenie wyświetlane jest jako 100Mb/s, sztywne ustawienie na 1,0Gb/s nic nie daje.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Skończyły mi się już Wszystkie brzytwy do łapania jakie miałem, toniemy, gul gul gul.

    Dodano po 1 [minuty]:

    No jeszcze jedna,
    Sprawdź zasilacz,
    - albo weż inny zasilacz o takim samym napięciu i równej lub większej wydajności prądowej
    - albo pomierz napięcie zasilania przy podłączonym routerze i porównaj ze znamionowym jakie winno być.
  • Poziom 7  
    Kwestia zasilacza odpada, mam zasilacz po switchu identyczne napięcie trochę większy prąd. Router odpala się bez problemu działa tak samo jak na swoim zasilaczu. Wystawię go na sprzedaż jako nie w pełni sprawny, nie mam już ochoty się z tym bawić, tym bardziej, że dzięki Twojej pomocy sprawdziłem wszystkie możliwe sposoby na wyjście z problemu.
    Czy byłbyś w stanie polecić jakieś urządzenie zamiast obecnego routera, może jakiś accesspoint ? Nie potrzebuję 4 wyjść LAN, wystarczy mi 1 złącze WAN i 2 lan, najlepiej jakby zajmował mało miejsca, coś jak reapeatery wsadzane do gniazdka.
  • Specjalista Sieci, Internet
    WR1043 v3 ludzie chwalą sobie,
    Ja mam neo 10/1 i mi wystarcza wr841n.

    Jak potrzebujesz 5Ghz WIFI to rąsia
  • Poziom 43  
    wooshu napisał:
    Czy byłbyś w stanie polecić jakieś urządzenie zamiast obecnego routera,

    Szukaj czegoś z Asusa, Cisco.
    Pamiętaj tylko, by porty LAN i WAN były 1 Gb.
  • Poziom 20  
    Asus gigabit i Dual Band najtaniej sensowny chyba RT-N56U jeśli potrzeba standardu AC to RT-AC1200G+