Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Termet TermaQ Electronic 19-02 - Długo zapala za 2 razem

Zbyszek_Tomasz 20 Sty 2017 18:08 693 14
  • #1 20 Sty 2017 18:08
    Zbyszek_Tomasz
    Poziom 3  

    Witam,
    posiadam piecyk Termet Terma Q Electronic 19-02 . Otóż za pierwszym razem zapala bez problemu, ale kiedy po wyłączeniu chcę go zapalić ponownie nie odpala, słychać tylko tykanie iskry- trzeba odczekać chwilę lub kilku - kilkunastokrotnie otworzyć wodę i zamknąć, wtedy zapala. Co może być tego przyczyną ?

  • #2 22 Sty 2017 16:51
    Zbyszek_Tomasz
    Poziom 3  

    Natomiast kiedy woda leci i nie zakręcam jej, mogę przełączać pomiędzy ciepłą i zimną wodą i piecyk nie gaśnie.

  • #3 22 Sty 2017 17:26
    kasprzyk
    Specjalista elektryk

    Może to robić sterownik, cewka, lub coś innego, na odległość trudno doradzić.

  • #4 23 Sty 2017 07:28
    kz61
    Poziom 16  

    Proszę sprawdzić czy przyłącza wody nie zostały zamienione.

  • #5 23 Sty 2017 20:55
    Zbyszek_Tomasz
    Poziom 3  

    Na wejściu wody do piecyka? Piec podłączał hydraulik, czy gdyby zamienił to piec by odpalał i ogrzewał wodę ?

  • #6 23 Sty 2017 21:52
    kopruch69
    Poziom 12  

    Czy bateria jest z termostatem ? Czy na pewno nie ma poduszki powietrznej w rurach z wodą ?

  • #7 23 Sty 2017 22:07
    kz61
    Poziom 16  

    Może nie każdy ale widziałem już kilka "ugotowanych" w ten sposób podgrzewaczy. A jak pracowały to zachowywały się niestabilnie, nie szło ustawić parametrów.

  • #8 24 Sty 2017 06:07
    Zbyszek_Tomasz
    Poziom 3  

    Woda jest podłączona dobrze tzn. zimna do lewego króćca a wyjście ciepłej za nagrzewnicą. Piecyk pracuje już kilka lat od kilku miesięcy się tak dzieje.

  • #9 25 Sty 2017 06:14
    Zbyszek_Tomasz
    Poziom 3  

    Mi to wygląda tak jakby coś wewnątrz zbyt mocno się nagrzewało i musiało ostygnąć. Jest jakiś czujnik który jest za to odpowiedzialny ?

  • #10 25 Sty 2017 07:20
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze

    Czy wymieniłeś baterie?.
    Może stare są już zużyte i po zapłonie muszą nieco ,,odpocząć"?.

    pozdrawiam

  • #11 25 Sty 2017 09:32
    kz61
    Poziom 16  

    A może jest drugi podgrzewacz np elektryczny w kuchni, wpięty równolegle.

  • #12 25 Sty 2017 11:28
    Zbyszek_Tomasz
    Poziom 3  

    Baterie są nowe, drugiego podgrzewacza nie ma. Zresztą przy drugim odkręceniu kranu na przez kilka sekund słychać jak skacze iskra.

  • Pomocny post
    #13 25 Sty 2017 17:19
    kasprzyk
    Specjalista elektryk

    Sonda jonizacyjna wyczyszczona ? kiedy robiłeś przegląd tego urządzenia ?

  • Pomocny post
    #14 25 Sty 2017 22:32
    kz61
    Poziom 16  

    Elektrozawór gazu I st. lub wadliwe wysterowanie z modułu. Cewki elektrozaworów mają mieć 39 i 58 ohm. Ale czasem cewki są ok a zaworek świruje.

  • #15 26 Sty 2017 20:38
    Zbyszek_Tomasz
    Poziom 3  

    Na tą chwilę rozebranie i gruntowne odkurzenie/ czyszczenie pomogło. Nie wiem czy to chwilowe czy faktycznie coś gdzieś nie łączyło.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME