Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 508 - Nie działa rozkładanie lusterek

Asdzronk 21 Jan 2017 14:01 23829 12
    Asdzronk
    Level 10  
    Witam,

mam problem z Peugeotem 508. Nie rozkładają się lusterka (prawe i lewe).
    Dysponuje ktoś schematem elektrycznym?
    Bezpieczniki za schowkiem sprawdzone. Wg auto-daty tam znajdują się bezpieczniki odpowiedzialne za podgrzewanie, sterowanie lusterkami.
    markovip
    Level 34  
    W takich automatycznych lusterkach lubią się łamać przewody w przegubach. Zacząłbym od sprawdzenia tego.

Pozdrawiam
    wqq
    Level 22  
    Na początek podłącz go odpowiednim interfejsem (PP2000) i sprawdź co go boli...
    Asdzronk
    Level 10  
    A w przypadku uszkodzenia przewodów w jednym lusterku drugie też przestanie działać?
    W autocomie oraz texie brak błędów. Nic dedykowanego tylko do francuza nie mam. Podzwonię po okolicy za tym PP2000.
    Tego schematu ele. nikt nie podrzuci?
    Dodam, że kierunkowskazy w lusterku oraz ele. ustawianie lusterek pracują OK.
    Przemek2011
    Level 17  
    Czy lusterka wcześniej rozkładały się automatycznie ?
    Asdzronk
    Level 10  
    Tak- lusterka rozkładały i składały się wcześniej.
    markovip
    Level 34  
    Asdzronk wrote:
    A w przypadku uszkodzenia przewodów w jednym lusterku drugie też przestanie działać?

Jeżeli przetarł się przewód plusa y zrobił zwarcie to przepali się bezpiecznik dla obu lusterek.

Asdzronk wrote:
    Dodam, że kierunkowskazy w lusterku oraz ele. ustawianie lusterek pracują OK

To akurat normalne.

Asdzronk wrote:
    Tego schematu ele. nikt nie podrzuci?

Przetartego przewodu tam Kolega nie zobaczy. Trzeba rozebrać lusterka...
    Asdzronk
    Level 10  
    pod schowkiem oraz w komorze silnika wszystkie bezpieczniki sprawdzone. jutro sprawdzę bezpieczniki pod kierownicą. czy wychodziły 508 bez ele. składanych lusterek?
    Przemek2011
    Level 17  
    Asdzronk wrote:
    czy wychodziły 508 bez ele. składanych lusterek?

Czemu kolega o to pyta? Czyżby lusterka nigdy wcześniej się nie składały i kolega próbuje je teraz uruchomić ?

Jeżeli lusterka nigdy wcześniej nie działały to należy je aktywować interfejsem diagnostycznym PP2000 lub poprzez DIAGBOX.
    Asdzronk
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedź. Chyba znalazłem przyczynę.
    Wymieniałem przyciski sterujące szybami i lusterkami, ale teraz widzę, że kupiłem chyba nie te, bo brakuje na suwaku od wyboru lusterek strzałki w dół odpowiedzialnej za składanie i rozkładanie lusterek.
    Zamówiłem już na allegro przyciski ze strzałką z dół.
    wqq
    Level 22  
    I było tak od razu wtedy byśmy się nie głowili co tam u Ciebie mogło wysiąść...
    Asdzronk
    Level 10  
    Założę właściwe przełączniki i dam znać czy sprawa załatwiona
    Asdzronk
    Level 10  
    Temat do zamknięcia!
    Po wymianie panelu sterującego szybami i lusterkami lusterka składają się i rozkładają.