Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak wykrywania urządzeń USB

21 Sty 2017 15:48 1065 6
  • Poziom 9  
    Witam,
    w pewnym momencie mojego użytkowania Linuxa musiałem ręcznie zlinkować zawartość pendrive'a do wybranego folderu załóżmy na pulpicie.
    W tym celu oczywiście używałem komend mount i umount. Wszystko zadziałało ładnie i miałem zlinkowany folder z zawartością owego pendrive'a.

    Problem pojawił się po ponownym uruchomieniu systemu linux. Otóż od tej pory środowisko graficzne już samo nie wykrywa pamięci przenośnych USB jak również nie są wykrywane żadne urządzenia korzystające ze złącza USB. Korzystam z wersji Ubuntu 14.04.1 LTS trusty.
    Źródło problemu leży właśnie w uprzednim ręcznym podłączeniu pendrive'a czy może jest to spowodowane w ogóle czymś innym i jak to naprawić? Za wszelkie sugestie i pomoc z góry dziękuję.
  • Poziom 9  
    WYNIK KOMENDY LSMOD
    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    WERSJA JĄDRA
    Linux version 3.13.0-106-generic (buildd@lcy01-30) (gcc version 4.8.4 (Ubuntu 4.8.4-2ubuntu1~14.04.3) ) #153-Ubuntu SMP Tue Dec 6 15:44:32 UTC 2016
    WERSJA SYSTEMU
    Linux 3.13.0-106-generic x86_64

    ŚRODOWISKO GRAFICZNE
    Szczerze to nie wiem jak to sprawdzić, mogę powiedzieć tylko, że jest do domyślne środowisko dla systemu linux
  • Poziom 39  
    Critek napisał:
    WERSJA SYSTEMU
    Linux 3.13.0-106-generic x86_64

    To nie jest wersja systemu.
    Z jądra wynika, że jakieś Ubuntu, jakie?
    Poza tym pytałem chyba o środowisko graficzne?

    Rozumiem, że ręcznie idzie dalej montować?

    Code:
    ls -a /media

    Code:
    lsusb -t

    Code:
    dmesg | grep -i usb


    Próba reinstalacji paczki odpowiedzialnej
    Code:
    apt-get install --reinstall usbmount
  • Poziom 9  
    ls -a /media
    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    lsusb -t
    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    dmesg | grep -i usb
    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Rozumiem, że chce pan mi pomóc i bardzo się z tego powodu cieszę, ale proszę w takim razie czytać wszystkie posty ze zrozumieniem. W pierwszym poście napisałem jakiego systemu używam:
    Ubuntu 14.04.1 LTS trusty

    o interfejsie graficznym napisałem w drugim poście, że nie wiem jak to sprawdzić. Mam nadzieję że o to chodzi co wkleiłem poniżej:

    $:~/Pulpit/$ echo $DESKTOP_SESSION
    ubuntu
    $:~/Pulpit/$ echo $XDG_CURRENT_DESKTOP
    Unity

    Sprawdziłem ręczne montowanie dysku i tym razem już mi się nie udało. Problem jest taki, że w katalogu dev nie ma ścieżek sda* odpowiadających za usb więc nie mogę nic zlinkować
  • Poziom 39  
    Critek napisał:
    Rozumiem, że chce pan mi pomóc i bardzo się z tego powodu cieszę, ale proszę w takim razie czytać wszystkie posty ze zrozumieniem. W pierwszym poście napisałem jakiego systemu używam:
    Ubuntu 14.04.1 LTS trusty
    Ok, kajam się. Coś z rozpędu nie doczytałem.
    Proszę spróbować tej reinstalacji usbmount, którą zaproponowałem wcześniej.

    Druga sprawa jeśli te katalogi w /media tzn. usb usb0 usb1 usb2 usb3 usb4 usb5 usb6 usb7, są pozostałościami po próbach montowania, jeśli są puste (powinny) należy je usunąć, mogą być źródłem problemów.
  • Poziom 9  
    Opróżniłem katalog /media oraz podjąłem próbę reinstalacji usbmount. Niestety bez żadnego efektu. Nie wiem czy sprecyzowałem, problem nie polega tylko na odczycie pendrive'a ale w ogóle połączenia usb np. myszka bezprzewodowa albo adapter karty dźwiękowej. Cokolwiek podłączę do USB jest niewykrywalne i nie działa. Mam równolegle zainstalowany system windows i tam porty usb działają poprawnie więc nie jest to kwestia mechaniczna.