Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Candy CSF4570E - błąd za długi czas pobierania wody

mechatronikowiec 21 Sty 2017 21:57 513 6
  • #1 21 Sty 2017 21:57
    mechatronikowiec
    Poziom 3  

    Witam.

    Posiadam zmywarkę Candy CSF4570E. Po rozpoczęciu programu zmywarka realizuje mycie wstępne, po czym jak przechodzi do mycia właściwego wpada w błąd: "za długi czas pobierania wody" (zapalają się 2 pierwsze diody od lewej).
    Sprawdziłem obie pompy - są sprawne. Wymieniłem elektrozawór na przyłączu wody, ponieważ było w nim dużo osadu z kamienia. Przeczyściłem płaszcz wodny, ale nic to nie dało.
    Od startu zanim dojdzie do błędu zmywarka działa w następujący sposób:
    - na chwilę załącza się pompa mycia głównego
    - potem nabiera wody i powinna płukać naczynia, ale spryskiwacze się w ogóle nie obracają
    - potem nabiera tak dużo wody, że dostaje się przez filtr do komory zmywarki
    - po czym jak kończy się cykl płukania druga pompa wypompowuje wodę na zewnątrz
    - i wtedy wchodzi w błąd.
    Co to może być? Co mogę jeszcze sprawdzić?
    Mam wrażenie, że to jest programator i na wstępie wysterowuje pompę myjącą, a później jak się zaczyna płukanie nie podaje do niej sygnału. Jak mogę sprawdzić programator?
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

    ps. przejrzałem na forum inne tematy, ale nic nie znalazłem pomocnego

  • Pomocny post
    #2 21 Sty 2017 22:15
    domis33
    Poziom 13  

    Wyczyść układ hydrostatu i sprawdź sam hydrostat

  • #3 21 Sty 2017 22:23
    nares
    Specjalista AGD

    mechatronikowiec napisał:
    Od startu zanim dojdzie do błędu zmywarka działa w następujący sposób:
    - na chwilę załącza się pompa mycia głównego
    - potem nabiera wody i powinna płukać naczynia, ale spryskiwacze się w ogóle nie obracają
    - potem nabiera tak dużo wody, że dostaje się przez filtr do komory zmywarki
    - po czym jak kończy się cykl płukania druga pompa wypompowuje wodę na zewnątrz
    - i wtedy wchodzi w błąd.

    Trudno cokolwiek zrozumieć z tego opisu, bo jest nie logiczny. Weź pod uwagę, że cykl rozpoczyna się od uruchomienia pompy spustowej, potem pobierana jest woda, a następnie uruchamiana jest pompa myjąca. Opisz jeszcze raz, tylko krótko i logicznie.

  • #4 22 Sty 2017 10:37
    mechatronikowiec
    Poziom 3  

    Może mój opis był nieprawidłowy, ponieważ wykonałem kilka prób i zmywarka mogła nie zresetowała programu, dlatego zaczęła od pompy myjącej, a nie od wypompowania wody. Jeżeli tak jest jak kolega Nares napisał, to:

    1. wypompowywanie wody
    2. nabieranie wody
    3. mycie wstępne, gdzie:
    - pompa myjąca pracuje
    - woda wpływa do wnętrza zmywarki spodem przez filtr (otworzyłem drzwi żeby widzieć, co się dzieje w zmywarce), ale nie obracają się spryskiwacze
    4. wypompowanie wody
    5. przełączenie na mycie główne i wejście w błąd

    Dziękuję również koledze Domis za info i hydrostat również sprawdzę.

  • Pomocny post
    #5 22 Sty 2017 10:41
    peter falk
    Specjalista AGD

    Zasranieczyszczona komora hydrostatu w misie. Duża strzykawka, goraca woda i lewatywa przez zdjętą z hydrostatu rurkę.

  • #6 11 Lut 2017 21:15
    mechatronikowiec
    Poziom 3  

    Dziękuję kolegom Domis i Peterfalk za trafną poradę. Co prawda nie udało mi się odetkać strzykawką i skończyło się na rozebraniu praktycznie całej zmywarki. Wyczyściłem wszystko, m.in. oba zbiorniki (ten z solą i ten od hydrostatu) podłączając je do węża prysznicowego i lejąc gorącą wodę przez kilka minut :) Całkiem sporo brudu wyszło. W każdym bądź razie wszystko działa.

  • #7 22 Kwi 2017 18:49
    mechatronikowiec
    Poziom 3  

    Witam Kolegów ponownie.
    Niestety problem powrócił w trochę zmodyfikowanej formie, tj. błąd ten sam "zbyt długi czas pobierania wody" (2 pierwsze diody od lewej), ale objawy trochę inne.
    Po uruchomieniu programu 2x robi to samo:
    - załącza się pompa odpływowa
    - zmywarka nabiera wody przez kilka minut, ale nie uruchamia się pompa myjąca
    - załącza się pompa odpływowa
    - zmywarka nabiera wody przez kilka minut, ale nie uruchamia się pompa myjąca
    zmywarka wchodzi w błąd
    Sprawdziłem pompę myjącą, jej połączenia, mam wymieniony kondensator i zawór napełniający, przeczyszczone wszystko, presostat wydaje się ok.
    Czy sterownik nie dostaje jakiegoś sygnału, czy może coś w samym sterowniku (sterownik to Candy 5A)?


    Schemat połączeń do sterownika jaki znalazłem na zagranicznym forum. Niestety nie wszystko jest uwzględnione.
    Zmywarka Candy CSF4570E - błąd za długi czas pobierania wody

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME