Taryfa G11, to jest mieszkanie w bloku,
ogrzewanie z elektrociepłowni,
nawet czajnika elektrycznego nie używam bo mam gaz z sieci w kuchni.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereeurotips wrote:Taryfa G11, to jest mieszkanie w bloku,
Bezet-1147 wrote:Podoba mi się przedstawienie twojego zużycia wraz z komentarzem.Podaję poniższe informacje o mojej sytuacji po to, aby osobom analizującym zużycie energii elektrycznej w swoich mieszkaniach dać kolejny punkt odniesienia do porównań.
Bezet-1147 wrote:Pokrętło w lodówce ustawiam nie na oko, tylko na podstawie jednoczesnych pomiarów temperatury w różnych miejscach jej wnętrza (mam kilka termometrów cyfrowych), tak aby nie chłodziła ona nadmiernie. Utrzymywanie temperatury na poziomie +2,+3 stopnie, zamiast na poziomie +5,+6 stopni wpływa bardzo znacząco na zużycie energii
Bezet-1147 wrote:Z kolei, jeżeli chodzi o TV LCD i monitor, to korzystając z domowych mierników zużycia energii (GreenBlue; SilverCrest; DPM-21) dobrałem takie wartości jasności, kontrastu, nasycenia kolorów oraz - przede wszystkim - podświetlenia matrycy, aby zminimalizować pobieraną moc i jednocześnie, aby obraz był w miarę przyzwoity.
Bezet-1147 wrote:Tego nie rozumiem. Kiedy drzwi nie są otwierane to temperatura w lodówce podnosi się wolniej i dłuższe są przerwy pomiędzy kolejnymi włączeniami agregatu a czas pracy agregatu krótszy.Ponadto na noc, kiedy drzwi do lodówki nie są otwierane, zmniejszam pokrętłem poziom chłodzenia i jednocześnie zostawiam w kuchni rozszczelnione/uchylone okno. Natomiast rano przywracam ustawienie "dzienne".
vodiczka wrote:Uchylenie okna pomaga ale z kolei wyziębiasz pomieszczenie. Ktoś za to tracone ciepło płaci. Jeżeli za ogrzewanie płacisz z m2 powierzchni mieszkania to przerzucasz koszty na sąsiadów, jeżeli masz podzielniki ciepła to prawdopodobnie więcej zapłacisz za ciepło niż przyoszczędzisz na prądzie.
Bezet-1147 wrote:
Utrzymywanie temperatury na poziomie +2,+3 stopnie, zamiast na poziomie +5,+6 stopni wpływa bardzo znacząco na zużycie energii.
Bezet-1147 wrote:
Ponadto na noc, kiedy drzwi do lodówki nie są otwierane, zmniejszam pokrętłem poziom chłodzenia i jednocześnie zostawiam w kuchni rozszczelnione/uchylone okno. Natomiast rano przywracam ustawienie "dzienne"
Xantix wrote:A skraplacz odkurzasz regularnie?
Xantix wrote:A wyłączasz z kontaktu jak nie korzystasz z tych urządzeń? Czy w Sty-by sobie czuwają?
vodiczka wrote:Tego nie rozumiem. Kiedy drzwi nie są otwierane to temperatura w lodówce podnosi się wolniej i dłuższe są przerwy pomiędzy kolejnymi włączeniami agregatu a czas pracy agregatu krótszy.
vodiczka wrote:Lodówka zużywa mniej prądu niż przy otwieraniu drzwi co jakiś czas. Kręcenie pokretłem dwa razy na dobę nie ma sensu. Uchylenie okna pomaga ale z kolei wyziębiasz pomieszczenie. Ktoś za to tracone ciepło płaci. Jeżeli za ogrzewanie płacisz z m2 powierzchni mieszkania to przerzucasz koszty na sąsiadów, jeżeli masz podzielniki ciepła to prawdopodobnie więcej zapłacisz za ciepło niż przyoszczędzisz na prądzie.
kris8888 wrote:Bezet-1147 wrote:
Utrzymywanie temperatury na poziomie +2,+3 stopnie, zamiast na poziomie +5,+6 stopni wpływa bardzo znacząco na zużycie energii.
Chyba miało być odwrotnie: +4, +6, zamiast +2,+3 stopnie. Tylko że taka temperatura (+6) jest już nieco za wysoka z punktu widzenia trwałości niektórych produktów. Z tego co wiem to optymalnie powinno być +3, +4 w lodówce.
Bezet-1147 wrote:Rzecz gustu i/lub opisu produktu na opakowaniu. Też uważam, że +6 jako górna granica jest prawidłowa, natomiast nadal nie rozumiem tego:A co do tego, że +6, to za wysoka temperatura,
Bezet-1147 wrote:To by świadczyło, że zaglądasz do lodówki bardzo często lub wkładasz ciepłe produkty i ona nie nadążą z chłodzeniem.W dzień pokrętło musi być ustawione powiedzmy na "4,5" lub "5", aby utrzymywać wewnątrz temperaturę 5-7 stopni (bo są otwierane drzwi lodówki, bo w kuchni jest cieplej - gotowanie). Natomiast w nocy wystarczy "3", aby osiągnąć ten sam efekt (to jest około +6 stopni).
bearq wrote:U mnie wymienili dwa miesiące temu na elektroniczny (nawet o tym nie wiedziałem) i rachunki jakie były takie są nadal.
luksiem wrote:A co powiecie na to? (nie mogę dodawać linków skopiuj do przeglądarki)
**m.money.pl/wiadomosci/artykul/rachunki-energia-elektryczna-liczniki,1,0,2285057.html**
eurotips wrote:Taryfa G11, to jest mieszkanie w bloku,
Quote:
Mój licznik wyprodukował Apator:
CORAX 1
jerzykkk wrote:Wnioski są takie, że przy drugim ktoś majstrowałJeden z liczników talerzowych wykazał 90%, drugi 65% zużycia energii wykazywanej przez licznik elektroniczny. Wnioski nasuwają się same......
Jazawor wrote:Zawyżają maksymalnie o ile?Widzę że nikt nie uwzględnił tego co ujawnili holenderscy naukowcy z Uniwersytetu Twente
Bezet-1147 wrote:For quite some time now, rumours have been rife about electronic energy meters that give excessively high readings in practice. This prompted Prof. Leferink to investigate electronic meters, to see whether they can indeed give false readings. Together with co-workers Cees Keyer and Anton Melentjev from AUAS, he tested nine different electronic meters in this study. The meters in question were manufactured between 2004 and 2014. The meters were connected, via an electric switchboard, to a range of power-consuming appliances, such as energy saving light bulbs, heaters, LED bulbs and dimmers. The researchers then compared the actual consumption of the system with the electronic energy meter’s readings.
In the experiments (which were entirely reproducible), five of the nine meters gave readings that were much higher than the actual amount of power consumed. Indeed, in some setups, these were up to 582 percent higher. Conversely, two of the meters gave readings that were 30 percent lower than the actual amount of power consumed.
The greatest inaccuracies were seen when dimmers combined with energy saving light bulbs and LED bulbs were connected to the system. "