Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hormann Supramatic E - na panelu świeci się tylko kropka.

tadolboss 23 Jan 2017 20:31 7212 23
Relpol
    tadolboss
    Level 7  
    Cześć,
    szukam pomocy ponieważ nie działa mi napęd supramatic. W tej chwili na panelu świeci się tylko czerwona kropka.Oczywiście wyjmowałem kilkakrotnie wtyczkę trzymając wciśnięty przycisk PRG ale nic nie pomaga.Czasami po włożeniu wtyczki "coś załapało" i wtedy świeciły się jednocześnie dwie poziome kreski jednak przy próbie otwarcia bramy wszystko zgasło (nawet kropka) . Po wyjęcie wtyczki i włożeniu zaświeciła się znowu tylko kropka.
    Po włożeniu wtyczki do gniazdka słychać delikatne buczenie (transformatora ?) ale być może to normalny objaw.
    Co to może być ? Śmierć napędu ??
    Z góry dziękuję za pomoc
  • Relpol
  • Relpol
    tadolboss
    Level 7  
    Cześć,
    Dziękuję za zainteresowanie - być może faktycznie pogubiła punkty odniesienia , tylko problem także polega na tym że napedu nie mogę "rozruszać" - cały czas świeci się kropka pomimo kilkakrotnego wkladania i wyjmowania wtyczki.
    Pozdrawiam
    pppooo
    Level 17  
    Witam proponuję zaprogramować napęd od nowa. Ta kropka informuje o wejściu w tryb programowania pilota.
    Instrukcja programowania zaczerpnięta z innego tematu
    1) Brama jest zamknięta. Trzymać wciśnięty przez ok. 2s "PRG" i odłączyć zasilanie,
    2) Włączyć zasilanie wciąż trzymając "PRG",
    3) Po włączeniu zasilania i ciągłym trzymaniu "PRG", na wyświetlaczu wskoczy literka "C",
    4) Po tym, jak wskoczyło "C" puścić "PRG",
    5) Teraz krótko wciśnij "PRG", na wyświetlaczu poprzez "1" powinno zmienić się na "L"
    6) Gdy na wyświetlaczu jest "L" naciśnij strzałkę do góry, brama się otworzy i zostanie w górnej pozycji,
    7) teraz naciśnij strzałkę w dół, brama się zamknie i ponownie otworzy (może to zrobić kilka razy),
    8) gdy zatrzyma się w pozycji górnej naciśnij jeszcze raz strzałkę w dół. Brama się zamknie.
    Po poprawnym zaprogramowaniu napędu na wyświetlaczu podczas otwierania i zamykania bramy będzie można zauważyć jak wyświetlacz wskazuje aktualną pozycję bramy. Gdy brama jest w pełni otwarta na wyświetlaczu świeci się "górna pozioma belka". Podczas cyklu zamykania lub otwierania świeci się "środkowa pozioma belka". Gdy brama jest zamknięta powinna świecić się "dolna pozioma belka".

Instrukcja do napędu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=557644
    tadolboss
    Level 7  
    Dziękuję bardzo za cenne uwagi - zrobiłem jak napisałeś ...... nic cały czas świeci się tylko kropka , czasami nic się nie świeci.....
    pppooo
    Level 17  
    Jeżeli reset centrali nie pomaga to coś trafiło centralę. Czy fotokomórki są zainstalowane w bramie, jak pracuję brama przy ręcznym otwieraniu / zamykaniu.Jedynie rozebranie napędu i oględziny powinny coś wytłumaczyć.
    tadolboss
    Level 7  
    ...fotkomórki nie wiem chyba ich nie ma.Pod napęd jest podpięty także alarm (bramę i alarm otwieram/rozbrajam jednym pilotem .Ostatnio alarm trochę mi szwankował - wyła sama syrena bez mrugania sygnaluzatora ale problem już opanowany.
    Żeby sprawdzić czy przypadkiem podpięty alarm nie jest przyczyną odpiąłem dwa kabelki od napędu - niestety nie pomogło,nadal świeci się tylko kropka więc to chyba nie wina alarmu .....
    tadolboss
    Level 7  
    Cześć,
    Przepraszam za późną odpowiedź - byłem na feriach 😁.
    Dziękuję za film - niestety nie pomógł bo po wykonaniu procedury - nic się nie dzieje,świeci kropka.........
    Rozmawiałem telefonicznie z majstrem który montuje hormanny w mojej okolicy i powiedział krótko " napęd umarł ".W zasadzie pogodzilem się z tą diagnozą i zacząłem szukać nowego napędu.Cena nowego Supramatica E to 1200 pln.brutto z 5-cio letnią gwarancją, jednak mogę kupić nowego Promatica serii 3 ( 650 N) za 700 pln. (Chyba bez gwarancji) jednak nie wiem czy ten Promatic poradzi sobie z moja duża bramą (około 5 metrów szerokości).Cena kusi ale nie chce po roku szukać nowego napędu.....Jaka jest Wasza opinia ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    Marek J.
    Moderator of Property Security
    650N to za mało...
    Rozważ jeszcze zakup samej głowicy Supramatic E jeżeli szyna i wózek z paskiem są ok. Można kupić w sklepach internetowych z częściami Hormann-a , a nawet obecnie (bardzo tanio) są wystawione na najpopularniejszym serwisie aukcyjnym :D
    tadolboss
    Level 7  
    Marek J.Dziękuję za pomoc zadzwoniłem do sklepu internetowego hormana i okazuje się że mają mój model (wiem że starszej generacji) ale nowy i na dwu letniej gwarancji za trochę ponad 700 PLN.
    Marek J.
    A na alle..o sprawdzałeś? W chwili obecnej są za 500zł... tylko nie wiem jak z gwarancją, ale sprzedaje firma, więc nie powinno być problemu. :D
    Chyba, że chodzi o kompatybilność z Twoimi pilotami/radiolinią...
    tadolboss
    Level 7  
    ...ten na alle jest jeszcze starszej generacji niż mój, więc wolę trochę dołożyć i mieć przynajmniej ten sam model...
    Marek J.
    "Głowica super szybkiego napędu SupraMatic E serii 3 BiSecur..."
    Tak jest napisane w opisie aukcji więc nowy typ, a prawie 300zł piechotą nie chodzi. Tylko tak jak pisałem wcześniej "stary typ" pilotów nie będzie współpracował z BiSecur-em...
    lz11980
    Level 18  
    A czy przypadkiem nie padło ci radio ? bo o ile pamiętam w supramaticu "2" kropka oznaczała impuls z radia, czyli tak jakbyś miał cały czas wciśnięty zwarty guzik z pilota lub styk z radia, jak masz radio wpinane to spróbowałbym je wypiąć gorzej jak masz radio na centrali.
    tadolboss
    Level 7  
    ..raczej nie - sprawdzałem z odpietym i też nie działa

Dodano po 1 [minuty]:

....właśnie przysłali info że na alle.... jest błąd i zdejmuja aukcję.
    lz11980
    Level 18  
    Kolego spróbuj jeszcze zdjąć obudowę i postukaj śrubokrętem w przekaźniki na płycie może się zgrzały, ew zobacz czy jak naciskasz przyciski na centrali to zmienia się stan wyświetlacza, poza tym po wykasowaniu pamięci potrzeba jeszcze ustawić typ bramy, 2 kreski oznaczają brak ustawień centrali.
    Hormann Supramatic E - na panelu świeci się tylko kropka. Hormann Supramatic E - na panelu świeci się tylko kropka. Hormann Supramatic E - na panelu świeci się tylko kropka.
    tadolboss
    Level 7  
    ..dziękuję za informację jednak już wysłałem głowicę do sklepu hormanna.Sprzedawca powiedział że zobaczą czy da się naprawić czy będę musiał kupić nowy że zniżką za przejęcie starego (wiem że tutaj mogą rodzić się wątpliwości.....).Przed wysłaniem zdjąlem obudowę - kilka razy wlozylem wtyczkę do prądu , coś zaskoczyło i zamiast kropki pojawiło się mrugajace 0.Zrobiłem kilka prób bez obciążenia (głowica zdjeta z szyny) niby napęd działał.Założyłem na szynę zrobiłem próbę podniesienia bramy i gdy tylko napęd ruszył (dostał obciążenia) znowu wszystko na panelu zgasło .....Sklep sprzedaje ten sam Supramatic E2 z dwu letnią gwarancją za 774 pln.więc wydaje mi się że to dobra cena A jak już pisałem wyżej być może obniża cenę jeśli zostawię u nich swój stary napęd.Dam znać jak dostanę obdukcje.
    Pozdrawiam
    tadolboss
    Level 7  
    Cześć,stary napęd na złom - nawet nie zaproponowali mi odkupienia tylko odesłli wraz z nowym do mnie.Z nowy Supramatic E2 zapłaciłem 774 pln.brutto z 5cio letnią gwarancją.Napęd zamontowałem - wszystko działa.Mam jeszcze jedno pytanie - po zaprogramowaniu z funkcji L - po tym jak brama już kilka razy otwarła się i zamknęła - pojawia się na chwilę cyfra 1.Jeśli dobrze pamiętam to jest to info że napęd ma właściwe obciążenie ( brama lekko chodzi) - czy potwierdzacie ?.
    Dziękuję za zainteresowanie tematem i pomoc.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    Marek J.
    Jeżeli jest tak jak piszesz, że 1 wyskakuje na chwilę zaraz po uczeniu L , to faktycznie dotyczy to siły. Od "0" do "2" jest optymalna, więc wszystko Ok.
    tadolboss
    Level 7  
    ..dziękuję bardzo
    Adi2223
    Level 2  
    Mam podobny problem,
    Po restarcie wyskakuje mi literka J.
    Po przycisnieciu Prog i zmianie na 1,przechodzi w L.
    Strzałka do góry brama zamyka się i otwiera po czy zaczyna mrugać L.
    Co to może być?