Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Indesit WIN102 - złe obroty silnika po rozpoczęciu prania lub wirowania

23 Sty 2017 22:05 471 2
  • Poziom 15  
    Witam
    Mam problem z pralką jak wyżej
    dokładnie wygląda to tak jakby brak sygnału tacho... wysokie obroty, ale to nie to
    Pralka ma taki problem jak się wystartuje od zera, jadnak jeżeli wyjmę wtyczkę z zasilania i właczę po chwili (full reset sterownika) to jest dobrze. ale jak tylko puści zamek i włącze to znów tak się zachowuje. domyślam się że błąd procesora pojawia się w momencie zapięcia zamka. mam 2 sterowniki tego modelu dół i góra ale podmianka nie dała efektu. z początkowego zamysłu że to tacho to wymieniłem silnik ale zero efektu. w jednym sterowniku wymienione kondensatory zasilania też bez efektu. pozostało wymienić zamek oraz wiązkę choć sprawdzałem ją omomierzem.
    Jeśli ktoś miał coś podobnego to prosze o podpowiedź. może coś przegapiłem. Kusi mnie wymienić stabilizator procesora 3,3V i Tantal obok, ale to potem.

    Drobny problem że praleczka wstawiona tak ze mało miejsca i wyjąc baaaaaaardzo trudno a wrecz nie możliwe bo umywalka przyklejona i nie daje się oderwać a nad pralką bojler (pomysł do naśladowania :))

  • Specjalista AGD
    Podmień triak silnika.
  • Poziom 15  
    Mało prawdopodobne że jego wina, bo sytuacja powtarzalna po wyjęciu wtyczki i autopowrót do programu to pralka pierze poprawnie, problem występuje po otwarciu zamka. Ale dla przekonania trzeba to będzie zrobić.