Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z kablem UTP - Brak połączenia z routerem

23 Sty 2017 23:50 1953 40
  • Poziom 8  
    Witam
    Posiadam livebox (najstarszy typ - książka).
    Do niego aktualnie poprzez skrętkę podłączyłem drugi router (tplink) ponieważ miałem potrzebę powiększenia obszaru zasięgu wifi
    Wszystko fajnie pięknie, jednak posiadam również kabel podziemny (wydaje mi się, że nazywa się go "żelowym") którym chciałem połączyć te dwa routery jednak nie jest to możliwe gdyż po podlaczeniu tym kablem drugi router nie działa.
    Tak, kabel podziemny był sprawdzany testerem i wyglądało na to ze jest sprawny.

    Z góry dziękuję za odpowiedź. Jestem średnio zaawansowany w tych dziedzinach i byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 13  
    Witam,

    Jakiej długości jest ta skrętka żelowana? Spóbuj połączyć tą skrętką z jednej strony router, a z drugiej komputer (zamiast tego drugiego routera). W ten sposób jest szansa na wykluczenie ewentualnych uszkodzeń. Daj znać jaki jest rezultat.
  • Specjalista Sieci, Internet
    smarowidlo napisał:
    Posiadam livebox (najstarszy typ - książka).Do niego aktualnie poprzez skrętkę podłączyłem drugi router (tplink)

    Jaki dokładnie TP Link (typ, model) i do jakiego w nim portu podłączyłeś kabel z LB?
  • Specjalista Sieci, Internet
    Rozumiem, że skrętka żelowana ma łączyć tp-linka z liveboxem? Podepnij kabel do liveboxa do czerwonego portu LAN a na drugim końcu kabla podepnij najpierw laptop i sprawdź czy jest połączenie czy jest internet.
    Swoją drogą, Livebox 1 to już przeżytek albo go wymienić na livebox2 lub kupic TP-Linka ADSL we własnym zakresie.
  • Moderator - Sieci, Internet
    smarowidlo napisał:
    również kabel podziemny (wydaje mi się, że nazywa się go "żelowym"

    To rzeczywiście skrętka UTP? Jaka długość przewodu? Pokaż te zaciśnięte wtyczki po obu stronach.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 8  
    -2. Router tplink tlwr1042nd
    -Skretka pod ziemią ok. 30 m na końcu tej skrętki są gniazda na ścienne nie wtyczki .

    Powtórzę że kAbel pod ziemny był sprawdzany testerem I działa a jednak po podlaczeniu routera nie działa . Z lapkiem tez nie działa
  • Specjalista Sieci, Internet
    smarowidlo napisał:
    Powtórzę że kAbel pod ziemny był sprawdzany testerem I działa a jednak po podlaczeniu routera nie działa . Z lapkiem tez nie działa

    Wszystko ok, tylko nic nie działa ;) - to może jednak nie ok?
    W jakim standardzie zaciśnięte te wtyczki?
    smarowidlo napisał:
    Router tplink tlwr1042nd

    I do jakiego portu W nim podłączasz kabel?
  • Specjalista Sieci, Internet
    to może któryś z kabli między liveboxem/routerem a gniazdkiem? trzeba posprawdzać, i sprawdzić liveboxa i tp linka
  • Specjalista Sieci, Internet
    LucekB napisał:
    to może któryś z kabli między liveboxem/routerem a gniazdkiem?

    Gniazdka pewnie z obydwu stron, do tego 2 kable od routerów do tych gniazdek - 6 punktów styku.
    Trzeba wszystko sprawdzić.
  • Poziom 8  
    KOCUREK1970 napisał:

    W jakim standardzie zaciśnięte te wtyczki?

    Tam nie ma wtyczek.
    KOCUREK1970 napisał:

    I do jakiego portu W nim podłączasz kabel?

    Rj45 jednego z 4
  • Poziom 13  
    smarowidlo napisał:
    Powtórzę że kAbel pod ziemny był sprawdzany testerem

    Jakim testerem sprawdzałeś i co on dokładnie wskazywał?

    Jeśli z jednej strony podłączyłeś router, a z drugiej laptopa i komunikacji brak, to może oznaczać że albo przewód jest uszkodzony, albo gniazda są niewłaściwie założone. Możesz odkręcić gniazda sieciowe i sprawdzić, czy wszystkie żyły przewodu (powinno być 8) są prawidłowo podłączone do gniazdka (kolor żyły przewodu zgadza się z oznaczeniem w gniazdkach). Sprawdź obydwa gniazda czy są podłączone tak samo.
  • Poziom 36  
    smarowidlo napisał:
    ...
    -Skretka pod ziemią ok. 30 m na końcu tej skrętki są gniazda na ścienne nie wtyczki .
    ...

    Może zatem warto zobaczyć jak podłączyłeś przewód w gniazdach ?
    Jakim testerem to testowałeś ?
  • Poziom 13  
    @Erbit, przeczytaj wcześniejsze posty. Ta skrętka żelowana jest zakończona z dwóch stron gniazdami.
  • Poziom 36  
    smaboman napisał:
    @Erbit, przeczytaj wcześniejsze posty. Ta skrętka żelowana jest zakończona z dwóch stron gniazdami.

    Tak, doczytałem - narodziły się inne pytania. Co do testera to istotne jest czy sprawdza on zgodność par bo jeśli nie to trzeba zobaczyć jak podłączyłeś to w gniazdach.

    [edyta]
    My "po tej stronie internetu" nie wiemy jaką masz wiedzę w zakresie instalacji sieciowych dlatego błądzimy nie mając rzetelnych informacji od Ciebie. Dlatego musimy najpierw się upewnić, że instalacja jest prawidłowa. Tyczy się to także przewodów od gniazdka do urządzenia. Robiłeś je sam czy kupowałeś gotowe ?
  • Specjalista Sieci, Internet
    smarowidlo napisał:
    Tam nie ma wtyczek.

    W kablu głównym nie - ale przecież od gniazdka musisz podłączyć to do sprzętu - więc potrzebujesz co najmniej 2 kable przyłączeniowe, i tu też by było dobrze pokazać zaciśnięte wtyczki.
    smarowidlo napisał:
    KOCUREK1970 napisał:



    I do jakiego portu W nim podłączasz kabel?



    Rj45 jednego z 4

    Czyli rozumiem, że do portu LAN (prawidłowo).
  • Poziom 36  
    1) Twój livebox ma tylko JEDNO wyjście LAN (oznaczone ETH-1) natomiast ma dwa porty rj45. Jesteś pewien, że do dobrego podłączyłeś ?

    smarowidlo napisał:
    ...
    KOCUREK1970 napisał:

    I do jakiego portu W nim podłączasz kabel?

    Rj45 jednego z 4


    2) Jeśli ten TPLINK ma włączone DHCP (nie jest ustawiony jako "prześwitujący") to kabel powinieneś podłączyć do ETHERNET a nie do LAN (więc nie do jednego z 4) choć z drugiej strony ponoć podłączałeś komputer i też nie działa więc na ten moment chyba nie ma to znaczenia.
  • Poziom 8  
    smaboman napisał:
    Jakim testerem sprawdzałeś i co on dokładnie wskazywał?

    Jakimś takim najtańszym z allegro za 10 zł "JS-468" jeśli dobrze pamietam
    Problem z kablem UTP - Brak połączenia z routerem
    KOCUREK1970 napisał:
    Czyli rozumiem, że do portu LAN (prawidłowo).

    Tak
    Erbit napisał:
    Robiłeś je sam czy kupowałeś gotowe ?

    Gniazdka zakładałem sam. Wydaje mi się że dobrze. (Po prostu podłączyłem je tak żeby było takie samo ułożenie kabli w obu gniazdach)
    KOCUREK1970 napisał:
    więc potrzebujesz co najmniej 2 kable przyłączeniowe

    Kable wszystkie kupcze.

    Zaznaczę tylko ze cała sieć działa po podłączeniu innego kabla ponieważ aktualnie jest prowizorka i kabel wisi miedzy dwoma budynkami.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Erbit napisał:
    1) Twój livebox ma tylko JEDNO wyjście LAN (oznaczone ETH-1) natomiast ma dwa porty rj45. Jesteś pewien, że do dobrego podłączyłeś ?

    smarowidlo napisał:
    ...
    KOCUREK1970 napisał:

    I do jakiego portu W nim podłączasz kabel?

    Rj45 jednego z 4


    2) Jeśli ten TPLINK ma włączone DHCP (nie jest ustawiony jako "prześwitujący") to kabel powinieneś podłączyć do ETHERNET a nie do LAN (więc nie do jednego z 4) choć z drugiej strony ponoć podłączałeś komputer i też nie działa więc na ten moment chyba nie ma to znaczenia.


    Wszystko działa przy użyciu innego kabla. Jednak wiem ze wszyscy powiedzą ze zły kabel ale chodzi o to ze tester pokazuje ze kabel okej jest. Nie pomyliłem gniazd ani w LB ani w TPLINKU
  • Poziom 36  
    smarowidlo napisał:
    ...


    Podsumowanie:
    - net działa na innym kablu, wniosek: nie ma błędów w konfiguracji urządzeń
    - kabel w ziemi testowany testerem, wniosek: kabel w ziemi jest sprawny, podłączenia wykonane poprawnie

    To się nie trzyma kupy. Skoro działa to na innym kablu to ten w ziemi MUSI być źle podłączony. Odcinek 30m jest też byt krótki by zakłócenia mogły zagłuszyć sygnał.

    Dla testów przełącz kartę sieciową w komputerze na 10Mbps half duplex i zobacz czy to coś dało.

    Jak dla mnie to kabel w ziemi jest uszkodzony (przebity) a taki miernik tego nie wyłapie bądź jest źle podłączony w gniazdach.

    Czy miernik pokazuje wszystkie pary zielone i pary świecą się po kolei ?

    [edyta]
    Dasz radę pokazać film z pracy testera ?
  • Poziom 43  
    [quote="smarowidlo"]
    smaboman napisał:

    Gniazdka zakładałem sam. Wydaje mi się że dobrze. (Po prostu podłączyłem je tak żeby było takie samo ułożenie kabli w obu gniazdach)


    Tu może być jakiś babol - ze standardem.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Erbit napisał:
    Czy miernik pokazuje wszystkie pary zielone i pary świecą się po kolei ?

    Tu raczej będzie musiał to nagrać, albo online się z kimś z drugiej strony przewodu kontaktować - przewód ma w końcu 30m.

    smarowidlo napisał:
    Gniazdka zakładałem sam. Wydaje mi się że dobrze. (Po prostu podłączyłem je tak żeby było takie samo ułożenie kabli w obu gniazdach)

    Na pewno dobrze, zgodnie z tym co na tym zdjęciu?

    Problem z kablem UTP - Brak połączenia z routerem
  • Moderator Samochody
    Styki 1-2 i 3-6 w gniazdach to muszą być dwie oddzielne, skręcone pary, jak zarobiłeś inaczej kabel to sieć nie będzie działać, pomimo, że taki prosty tester pokaże prawidłowe połączenie
  • Poziom 43  
    W gniazdach sieciowych nie wystarczy podłączyć dwie strony identyczne - czasem same oznaczenia mogą nawet doświadczone instalatora zmylić - warto mieć multmetr i sprawdzić zgodność kolorów kabli z pinami na wyjściu gniazda i jak się ma to do standardu sieciowego.
  • Poziom 8  
    Erbit napisał:
    Czy miernik pokazuje wszystkie pary zielone i pary świecą się po kolei ?

    Tak
    Erbit napisał:
    Dasz radę pokazać film z pracy testera ?

    Tak ale nie dziś
    hermes-80 napisał:
    Tu może być jakiś babol - ze standardem.

    Zaraz wstawie zdjęcia wtyczek
    KOCUREK1970 napisał:
    Na pewno dobrze, zgodnie z tym co na tym zdjęciu?

    Nie
    hermes-80 napisał:
    W gniazdach sieciowych nie wystarczy podłączyć dwie strony identyczne - czasem same oznaczenia mogą nawet doświadczone instalatora zmylić - warto mieć multmetr i sprawdzić zgodność kolorów kabli z pinami na wyjściu gniazda i jak się ma to do standardu sieciowego.

    Zaraz wrzuce fotki, moze mi powiecie jak powinno wygladać podłaczenie gniazda
    Dodano po 10 [minuty]:
    Problem z kablem UTP - Brak połączenia z routerem
    Dodano po 56 [sekundy]:
    Problem z kablem UTP - Brak połączenia z routerem

    Moderowany przez tzok:

    Zarówno kabel jak i gniazdo są telefoniczne (ISDN), a nie Ethernetowe. Nawet jeśli zadziała to na niewielką odległość i może być problem z przepustowością - będzie dużo błędów transmisji. O GigabitEthernet (1Gbps) można zapomnieć.

  • Poziom 43  
    To nawet nie jest standardowe gniazdko sieciowe - tam używa się połączeń LSA - a to jest jakieś telekomunikacyjne.
    Ale to nie oznacza że nie będzie działać - nic z niego nie da się odczytać oprócz tego co już napisałem.

    Zero oznaczeń - należy wziąć multimetr, przyporządkować piny z gniazda do wyprowadzeń kablowych i odpowiednio ze standardem podłączyć skrętkę nie sugerując się kolorami.
  • Poziom 36  
    smarowidlo napisał:
    ...

    Widzę, że para styków 1-2 (w gnieździe przewód niebieski i pomarańczowy) podłączone są do dwóch pierwszych od góry zacisków po lewej stronie. Z przewodu podłączyłeś tam biało-niebieski i biało-pomarańczowy. Te dwie żyły na pewno nie są jedną parą.

    Poza tym wydaje mnie się, że ten przewód to nie skrętka tylko zwykły przewód telekomunikacyjny ale mogę się mylić.
  • Poziom 43  
    W każdym razie na tych gniazdach masz problem - niezgodność połączeń ze standardem.
  • Poziom 36  
    Styki w tym gnieździe podłączone są po kolei jak na rys. poniżej.

    Problem z kablem UTP - Brak połączenia z routerem

    Zestaw te numery styków z jednym ze standardów, które powyżej podał kolega KOCUREK1970 i tak podłącz przewody. Oby zadziałało.

    Filmu z miernikiem nie musisz już pokazywać - widać co jest źle.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Na fotce widać, że w tym gniazdku jest podłączonych 16 przewodów (albo ja już mam omamy).
    Jak piszą, zrobić 4 pary (po 2 przewody - resztę pominąć!) i tak samo z drugiej strony (zrobić sobie fotkę tych połączeń dla pewności).
  • Poziom 43  
    No jest 16 po 2 na śrubę - jeden ze skrętki drugi z pina gniazda.
  • Moderator Samochody
    Przecież na takiej straszliwej drucianie powstanie fala stojąca !, standard przewiduje max dopuszczalne "rozkręcenie" pary na dł. 1,5cm
    Kup normalne gniazda cat.5e i nie kombinuj, bo będziesz miał wieczny problem z tą siecią