Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oscyloskop, który kupić Hantek HANTEK DSO5102BM vs Siglent SDS1102CML+

TOMI 24 Jan 2017 13:34 4317 6
    TOMI
    Service technician RTV
    Wiem, że było sporo tematów o wyborze cyfrówki, ale jak wiadomo pojawiają się nowe urządzenia. Dlatego zwracam się do userów o informacje z użytkowania urządzeń wymienionych w temacie i ewentualnie pomoc w podjęciu decyzji, który zakupić?
    gdkj
    Level 26  
    Witam.
    Hantek ma chyba wyświetlacz o wyższej rozdzielczości. Ja kupiłem kiedyś Siglenta 70MHz z gorszą rozdzielczością wyświetlacza ale jakoś mi to nie przeszkadza.
    Na stronie Siglenta pojawiają się aktualizacje firmware, robiłem upgrade ale zysku też nie zauważyłem. Obsługa pod komputerem też nie zachwyca.
    Ale sam oscyloskop jeszcze mnie nie wprowadził w błąd. Do cyfrówki genialny.
    Pozdrawiam.
    TOMI
    Service technician RTV
    Właśnie ten SDS1102CML+ (w necie jako 2016) z plusem ma wyświetlacz 800x480 choć jakiś ciemny no i ma lan, drugi ma menu boczne i brak jednego zakresu podstawy czasu.
    gdkj
    Level 26  
    Ja swój kupowałem 3 (max 4) lata temu, widać chińczyki zmieniają co się da dla konkurencji.
    Z tego co pamiętam to nie zauważyłem żeby wtedy była inna rozdzielczość ekranu czy lan, różnica była w paśmie i chyba 2ns podstawa czasu dodatkowa w najszybszym z serii 1000cml. Podaje te informacje z pamięci, oscyloskop brałem do domowego warsztatu wiec nie było wymagań a podobał mi się duży bardzo jasny wyświetlacz i osobne gałki od każdego toru. Jednak czasami żałuję że tylko 2 kanały mam.
    x1981
    Level 10  
    Witam , no właśnie który oscyloskop z tej TRÓJCY : Siglent SDS1102CML+, Hantek Rigol DS1054Z? najlepiej by się nadawał do pomiarów w radiówce ? i pomiarach sygnałów analogowych ?.
    TOMI
    Service technician RTV
    W końcu zakupiłem Siglent SDS1102CML+. Wszystkie są funkcjonalnie niemal identyczne a różnice są niewielkie i tylko w wyświetlaniu i samym wyświetlaczu.
    x1981
    Level 10  
    No i mnie się wydaje że to w tej chwili najlepszy wybór , większość zachwala Rigola , ale 4 Kanały i w orginale 50 MHz to trochę mało do pomiarów w radiówce , a jak to jest z tym wyświetlaczem teraz w Siglencie ? czy jest czytelniejszy jaskrawszy ? bo są opinie o kiepskich wyświetlaczach ale chyba w starszych modelach bez +, jak Kolega ocenia wyświetlacz?.