Witam. Mam problem z Volvo V40 1.9 DCi 115KM. Samochód gaśnie na wolnych obrotach po kilku minutach, czasem po dłuższej pracy silnika. Podczas pracy, silnik zmienia dźwięk, pochodzi tak chwilę i się normuje. Problem jest z tym, że przestaje działać pedał gazu. Może ktoś z Was wie, co jest przyczyną? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Volvo V40 1.9 DCi 115KM. Samochód gaśnie na wolnych obrotach po kilku minutach, czasem po dłuższej pracy silnika. Podczas pracy, silnik zmienia dźwięk, pochodzi tak chwilę i się normuje. Problem jest z tym, że przestaje działać pedał gazu.
Opowiedz więcej nt. silnika. Jaki system wtryskowy w nim rezyduje? Czy to jest BOSCH, DELPHI lub inny? Który rocznik? Czy zapala się jakaś kontrolka ostrzegawcza na pulpicie? Czy silnik zapala zawsze od pierwszego razu nawet w największy mróz? Czy obroty są stabilne, równomierne na wszystkich prędkościach obrotowych, a jeśli nie, to w jakich sytuacjach? Czy silnik emituje jakieś obce, niespotykane przedtem dźwięki? Czy silnik kopci np. podczas przyspieszania? Nie sugerować się własną obserwacją, tylko niech druga osoba stoi na ulicy lub siedzi na tylnym siedzeniu i obserwuje zadymienie spalin. Kolor i intensywność dymienia znacznie ułatwia postawienie trafnej diagnozy.
Volvo V40 1.9 DCi 115KM. Samochód gaśnie na wolnych obrotach po kilku minutach, czasem po dłuższej pracy silnika. Podczas pracy, silnik zmienia dźwięk, pochodzi tak chwilę i się normuje. Problem jest z tym, że przestaje działać pedał gazu.
Opowiedz więcej nt. silnika. Jaki system wtryskowy w nim rezyduje? Czy to jest BOSCH, DELPHI lub inny? Który rocznik? Czy zapala się jakaś kontrolka ostrzegawcza na pulpicie? Czy silnik zapala zawsze od pierwszego razu nawet w największy mróz? Czy obroty są stabilne, równomierne na wszystkich prędkościach obrotowych, a jeśli nie, to w jakich sytuacjach? Czy silnik emituje jakieś obce, niespotykane przedtem dźwięki? Czy silnik kopci np. podczas przyspieszania? Nie sugerować się własną obserwacją, tylko niech druga osoba stoi na ulicy lub siedzi na tylnym siedzeniu i obserwuje zadymienie spalin. Kolor i intensywność dymienia znacznie ułatwia postawienie trafnej diagnozy.
Pzdr KotBury2
Witam
System wtryskowy mam Bosch
rok 2003 1.9 dci 116 KM nie zapala się żadna kontrolka jedynie od poduszki
silnik pali zawsze od pierwszego razu ale np. staje na postoju to nie mogę ruszyć bo nie działa gaz i chce zgasnąć wiec muszę go zgasić i zapalić ponownie i wszystko jest ok do następnych np świateł . na światłach dodaję lekko gazu żeby nie zgasł i nie spadł z obrotów bo jak tego nie robię bo znów pedał gazu nie działa i nie można płynnie ruszyć taka męczarnia a nie jazda.
Na luzie gdy silnik pracuje jakiś czas to zaczyna pracować jak by szybciej głośniej i trochę nie równo ale to trfa kilka sekund i znów pracuje normalnie i za kilka chwil to samo robi tak co ok 2min
Silnik kopci na czarno sprawdzałem na postoju jak dodaje się gazu to kopci ale kolega kiedyś mi mówił że jak ruszam to kopci na czarno więc wydaje mi się ze pod czas przyspieszania kopci na czarno.
obroty nie są stabilne bo jak obserwuję wskaźnik to się chusta. Pozdrawiam i proszę o pomoc[/tex]
Silnik kopci na czarno sprawdzałem na postoju jak dodaje się gazu to kopci ale kolega kiedyś mi mówił że jak ruszam to kopci na czarno więc wydaje mi się ze pod czas przyspieszania kopci na czarno. obroty nie są stabilne bo jak obserwuję wskaźnik to się "huśta".
Podejrzewam obwód wtryskowy paliwa. Niestety, może wchodzić w rachubę najgorszy wariant usterki wtryskiwaczy, tj. lanie paliwa do cylindra.
Najkorzystniejszy wariant to usterki zaworków sterujących wewnątrz wtryskiwaczy, w górnej ich części. Jeżeli są one zużyte, wtryskiwacz może za słabo wtryskiwać, gdyż zbyt dużo paliwa ucieka poprzez nieszczelne zaworki na przelew do zbiornika. Stąd nagłe słabnięcie silnika i brak reakcji na gaz, gdyż pwc nie wyrabia ze sprężaniem paliwa, które ucieka zbyt szybko do zbiornika. W związku z tym w pierwszej kolejności powinien być sprawdzony ów przelew wtryskiwaczy, o czym za chwilę.
Wskazane jest jak najszybsze udanie się do dobrego mechanika, znającego się na Common Railach oraz naprawiającego wtryskiwacze i pompy wysokiego ciśnienia.
Powinien być przeprowadzony test przelewowy wtryskiwaczy na silniku. Jest to zawsze pierwszy krok w kierunku rozwiązania problemu. Podaję link do filmiku YT pokazującego prosty test przelewowy. Jest możliwy do wykonania, jak widać, własnoręcznie. https://www.youtube.com/watch?v=GHqlGaclt3w
Jeżeli mechanik ma możliwości, można wtryskiwacze wymontować i sprawdzić na stole probierczym. Poniżej wklejam fotkę z testu na takim przyrządzie.
Widać wyraźnie, że trzy wtryskiwacze (oprócz drugiego od lewej) bardzo silnie przelewały (nadmiar paliwa ucieka do zbiornika, a nie do końcówek wtryskiwaczy). Objawy: trudności w rozruchu, gaśnięcie silnika po uruchomieniu, słabnięcie w czasie jazdy, niechętne wchodzenie na obroty. Po wymianie wszystkich trzech zaworków na nowe (koszt 370 zł/szt. - system DELPHI) i umyciu wtryskiwaczy w myjce ultradźwiękowej - silnik chodzi jak nowy.
Radzę nie zwlekać z wizytą u mechanika, bo grozi nawet wypalenie tłoka wskutek np. lania paliwa do cylindra bezpośrednio na tłok i być może złomowanie silnika. Świadczy o tym czarne dymienie, czyli niedopalanie paliwa wskutek np. jego małego rozpylenia. Powstaje zakłócenie w spalaniu typu "za dużo paliwa". Na obrazku poniżej pokazane są zniszczenia spowodowane "laniem" wtryskiwacza.
Pzdr KotBury2