Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ModemRouter LTE Huawei E5573 - Z Tp-linkiem TL-MR3420 rozłącza się po kilku min.

25 Sty 2017 17:39 1659 6

  • Poziom 11  
    Witam wszystkich,

    Mam obecnie taki problem do rozwiązania i już mi się pomysły i możliwości kończą.
    Sytuacja wygląda tak:
    Modem- Router Wi-Fi LTE Huawei E5573 - działa jako modem, łączy się z siecią LTE i jest podłączony do TP-LINK ROUTER TL-MR3420 V2 GSM który robi za router. (musi tak być podłączone bo do Huawei nie podłącze kabla LAN)

    Zachowanie się urządzeń: po uruchomieniu router łączy się z modemem i uzyskuje dostęp do internetu, po krótkim nieokreślonym czasie(1-10 minut) traci połączenie z modemem i nie może uzyskać połączeni. Po restarcie jednego z urządzeń połączenie jest nawiązywane ponownie na chwilę. Router był już wymieniany na nowy, i jest tak samo, modem po podłączeniu do komputera działa bezproblemowo.

    W załączniku dziennik z routera, nie jest on dla mnie zbyt czytelny po za tym że stracił połączenie z modemem. Drugi taki komplet urządzeń działa w innej lokalizacji już kilka miesięcy bez problemu. Czy jakiś pomysł poza tym żeby jeszcze wymienić lub sprawdzić na innym modemie? Czy to kwestia konfiguracji?

    Testowałem już sporo rodzajów ustawień ale nie wiem od czego to zależy.
  • Pomocny post
    Moderator - Sieci, Internet
    Pierwsza sprawa to że Huawei E5573 nie znajduje się na liście kompatybilnych urządzeń z MR3420 a druga sprawa to pewnie kwestia zasilania i wydajności portu USB na TP-Link - 500mA a ten Huawei przy słabszym sygnale potrafi pobierać pewnie o wiele więcej. Przy naładowanej baterii jest taki sam efekt?

  • Poziom 11  
    Przeszło mi to przez myśl ale nie zdążyłem tego jeszcze sprawdzić, może coś być w tym temacie ponieważ Huawei jest zamontowany na zewnątrz budynku w puszce hermetycznej aby zasięg łapał, odległość do routera 50cm tylko przez cienką ścianę z blachy i styropianu. Kable powinny być dobrej jakości. Ze względu iż dopiero za kilka dni będę mógł to sprawdzić, to chętnie wysłucham innych sugestii.
  • Specjalista Sieci, Internet
    A co tu wysłuchiwać, kiepskie zasilanie o USB , na dodatek na przedłużaczu USB.Kiepski sygnał LTE , modem potrzebuje dużego prądu i kłopoty na własne życzenie. Nie od dziś wiadomo że MR-3420v2 nie nadaje się do obsługi modemów/MiFi bez dodatkowego zasilania. Taka prowizorka z reguły tak się kończy. Jak się potrzebuje LAN to się nie bierze MiFi, jak sygnał słaby to stosuje się antenę zewnętrzną na wybrane pasmo.

  • Poziom 11  
    Niestety nie ja wybierałem te urządzenia, a teraz tego żałuję. To czy w takim przypadku jaki już zaistniał jest sens wyjąć np. baterię aby Huawei nie pobierał dodatkowo prądu do jej ładowania? I czy będzie on chciał pracować bez baterii? Lub czy można jakimś sposobem wyłączyć całkowicie WIFI w Huaweiu aby zmniejszyć pobór prądu? bo przeglądałem menu ale nie widziałem za bardzo takiej opcji :( jedynie wyłączenie rozgłaszania nazwy sieci. A może istnieje jakieś rozwiązania aby dodatkowo zasilić taki modem bez uszkodzenia routera?
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    WiFi nie wyłączysz, baterii nie wyjmiesz.Do zasilania routerka MiFi potrzebne dodatkowe zasilanie , np. HUB USB aktywny z zasilaczem 2A. Do tego antena zewnętrzna na wybrane pasmo LTE. Sam pomysł z MR-3420v2 do obsługi E5573 słaby, na dodatek z OFW. Lepiej to działa na Gargoyle 1.6.

  • Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc, faktycznie router był w stanie podać od 100mA do 300mA a jak podłączyłem modem do komputera to pobierał 450mA. Zastosowałem aktywny HUB i wydaje się ten problem rozwiązany, jednak ostatnio na tym routerze jak i na innym spotkałem się z sytuacją że DHCP routera przydziela adresy z "kosmosu" np. 231.121.015.102 lub 192.211.100.222 a maskę 255.255.0.0 czy to oznacza że routera trzeba się pozbyć?