Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atmega8 uszkodzona poprzez wyjmowanie z podstawki?

lucek8654 25 Sty 2017 20:51 2121 43
  • #1 25 Sty 2017 20:51
    lucek8654
    Poziom 3  

    Witam,
    zrobiłem sobie centralkę alarmową z kontaktronami i gsm pod dowództwem atmegi8 .
    Na początku wszystko działało, potem procesor przestał reagować na otrzymywane instrukcje(sms), wszystko inne działa, sprawdziłem gsm podpinając pod terminal w komputerze i jest ok, wymieniłem procesor na atmegę328 i działa poprawnie, chciałem sprawdzić jeszcze raz ósemkę i zamieniłem z powrotem, niestety nadal nie reaguje, więc wróciłem do atmegi328 i... bum ten sam problem, nie reaguje na smsy, na szczęście po zresetowaniu i dociśnięciu procesora zaczęło działać jak powinno.
    Mogłem jakoś uszkodzić mikroprocesor poprzez wyjmowanie z podstawki, wyginanie nóżek? napięcie na rxd oraz txd jest ok, procesor wykonuje inne działania ale nie odczytuje smsów z gsm.
    Co o tym myślicie?

    0 29
  • Sklep HeluKabel
  • #2 25 Sty 2017 20:58
    sulfur
    Poziom 24  

    Może to zimny lut, może to błąd w schemacie. Jesteś w stanie pokazać schemat w części komunikacji z modułem/telefonem? No właśnie, z czym?

    0
  • #3 25 Sty 2017 21:04
    lucek8654
    Poziom 3  

    Mogę pokazć, zrobię tylko zdięcia, ale skoro na innym mikrokontrolerze mi wszystko działa tak jak chciałem to ma to jakieś znaczenie? Rozchodzi mi się o tą atmegę8 którą prawdopodobnie jakoś uszkodziłem i nie chcę tego powtórzyć z innym procesorem.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #4 25 Sty 2017 21:07
    sulfur
    Poziom 24  

    Jeśli atmega8 jest faktycznie uszkodzona to w grę wchodzi przepięcie na rx lub tx. Jeśli. Chciałbym spróbować ocenić, czy powyższe miało szansę zajść. Komunikujesz się z telefonem czy z jakimś modułem?

    0
  • #5 25 Sty 2017 21:09
    lucek8654
    Poziom 3  

    Komunikuję się z modułem sim900a mini v3.8.2, zaraz dodam jakieś zdjęcia.

    0
  • #6 25 Sty 2017 21:12
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    lucek8654 napisał:
    Rozchodzi mi się o tą atmegę8 którą prawdopodobnie jakoś uszkodziłem i nie chcę tego powtórzyć z innym procesorem.

    Wyjmowałeś pod napięciem?
    Zrobiłeś jakieś zwarcie ... a może przepięcie?

    Na jakim napięciu pracuje ATmega?

    Zdjęcia OK, ale schemat pokaż.

    Zapewne zimny lut lub uszkodzona podstawka.

    0
  • #7 25 Sty 2017 21:39
    lucek8654
    Poziom 3  

    Nie wyjmowałem pod napięciem, zwarcia nie mogę wykluczyć bo bawiłem się miernikiem. Wszystko pracuje na 5V.
    W między czasie drugi mikroprocesor także przestał reagować na smsy :(
    Atmega8 uszkodzona poprzez wyjmowanie z podstawki? Atmega8 uszkodzona poprzez wyjmowanie z podstawki? Atmega8 uszkodzona poprzez wyjmowanie z podstawki? Atmega8 uszkodzona poprzez wyjmowanie z podstawki? Atmega8 uszkodzona poprzez wyjmowanie z podstawki?
    Płytkę mam pokrytą roztworem kalafonii.

    0
  • #8 25 Sty 2017 21:50
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Masz konwerter usb - rs232?
    Jeśli tak to należałoby sprawdzić osbono SIM osobno ATmegę, jeśli nie ma żadnych problemów z zimnymi lutami.

    0
  • #9 25 Sty 2017 21:52
    lucek8654
    Poziom 3  

    Tak, mam taki konwerter, właśnie składam stary projekt z termometrem(komunikacja przez rs-a) i chcę sprawdzić czy te procesory się do czegoś jeszcze nadają.
    Gsm sprawdzałem i wszystko ok, chociaż czasami gubiło mi znaki lub pokazywało krzaki w odpowiedzi(zasilanie miałem z centralki).

    0
  • #10 25 Sty 2017 22:05
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Mikrokontrolery AVR nie jest łatwo uszkodzić, więc nie wyrzucaj ich czasem :)
    Fuse bitów oczywiście nie przestawiałeś?

    0
  • #11 25 Sty 2017 22:08
    lucek8654
    Poziom 3  

    Używam mkAVRCalculator więc o fusebity się nie martwię.

    0
  • #12 25 Sty 2017 22:11
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    To nie ma nic do rzeczy - także tym zbędnym programem można źle fusebity ustawić. Pytałem, czy zmieniałeś i na to odpowiedz.

    0
  • #13 25 Sty 2017 22:40
    lucek8654
    Poziom 3  

    Nie zmieniałem ręcznie, jedynie w tym programie opcją uproszczoną. Co więcej w 2 mikrokontolerze który teraz też nie działa prawidłowo wcale nie zmieniałem.
    Atmega8 działa:
    Atmega8 uszkodzona poprzez wyjmowanie z podstawki?
    Z modułem gsm są problemy:
    Atmega8 uszkodzona poprzez wyjmowanie z podstawki?
    Wysłałem do niego "Dziala". Może to wszystko zbieg okoliczności że akurat w momencie zamiany procesora gms działał prawidłowo a potem znów gubi, zmienia litery przez co procesor nie może odczytać instrukcji zawartej w smsie.
    Ale co mogę zrobić z tym modułem gsm, zasilam go jak najkrótszym przewodem, zasilaczem 5V 2A i w zamian daje mi krzaki w smsach :(

    0
  • #15 25 Sty 2017 22:54
    lucek8654
    Poziom 3  

    Oscyloskopu nie mam, wykorzystam twój artykuł, ale chciałbym wiedzieć na czym stoję, zimnych lutów nie mam, wszystko łączy, oba mikroprocesory są sprawne czyli wychodzi na to że wszystkiemu winny jest moduł gsm?

    0
  • #16 25 Sty 2017 22:59
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Tego nie wiem. Skoro część komunikatu dochodzi, to zacząłbym od sprawdzenia sygnału na liniach danych - stąd ten oscyloskop.

    Możesz także dodać duży elektrolit/tantal np. 100uF-220uF na zasilaniu SIMa. Możesz dodać dwa równolegle, by zmniejszyć ich wypadkowy ESR.

    0
  • #17 25 Sty 2017 23:24
    lucek8654
    Poziom 3  

    Z kondensatorami bawiłem się jak układ był jeszcze na płytce stykowej i miałem problem z zasilaniem(moduł nie chciał łączyć się z siecią), na pcb rejestruje się bez problemów ale coś za coś i mam kłopot z SMS-ami.
    Podłączenie elektrolitu 100uF, 1000uF czy nawet 10000uF nic nie zmieniło, nadal są te "zakłócenia".
    Ciekawi mnie od czego to zależy ze raz działa dobrze(przychodzi kompletny sms) a w większości przypadków gubi znaki.
    Wykonanie analizator stanów logicznych chwile mi zajmie, nie mam czyści, jeśli zamówię jutro to przyjdą najszybciej w następnym tygodniu.

    0
  • #18 25 Sty 2017 23:36
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Nie analizator, tylko oscyloskop :)
    Chcemy sprawdzić jakość sygnału na linii TxD modułu SIM.

    0
  • #19 25 Sty 2017 23:58
    lucek8654
    Poziom 3  

    Mogę bez żadnych przykrych konsekwencji podłączyć pod wejście mikrofonu linię TxD która ma 5V?

    Ciekawa sprawa, wydłużyłem linie TxD około 3 razy(zwykły kabelek do płytki stykowej) i działa tak jak powinno.
    Oscyloskop i dalsze testowanie zostawię sobie na jutro, wykorzystałem limit bramki sms i kasa na telefonie się kończy :-? ale cieszę się ze coś poszło do przodu.
    Wielkie dzięki za pomoc.

    0
  • #20 26 Sty 2017 00:11
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    lucek8654 napisał:
    Mogę bez żadnych przykrych konsekwencji podłączyć pod wejście mikrofonu linię TxD która ma 5V?

    W artykule jest fragment koloru czerwonego :)

    0
  • #21 26 Sty 2017 04:04
    Łukasz.K
    Poziom 21  

    Kiedyś mi się jakiś mikrokontroler sam przeprogramował bez żadnej przyczyny, program zniknął, po powtórnym zaprogramowaniu znów zaczęło działać, więc myślę że i w tym przypadku mogło tak być.

    0
  • #22 26 Sty 2017 12:19
    lucek8654
    Poziom 3  

    @Łukasz.K Też o tym pomyślałem ale ponowne zaprogramowania nic nie zmieniło w tamtym czasie, do tej pory ustaliliśmy że mikrokontroler jest sprawny, problem jest z modułem gsm i linią danych TxD(sms nie dochodzi w całości) ale co ciekawe gdy przewód wydłużyłem to działa tak jak należy. Nie wiem jak to interpretować.

    0
  • Pomocny post
    #23 26 Sty 2017 12:33
    soft.sc
    Poziom 16  

    Przykład elektroniki tworzonej przez programistę. Program działa świetnie, ale elektronika już niekoniecznie.
    Ja widzę tu totalny brak zabezpieczeń a minimum zabezpieczenia to:
    - <ciach>
    - połączenie długich przewodów czujnika bezpośrednio do portu woła o pomstę do kogo tam chcecie (minimum to szeregowy rezystor niskoomowy i równoległa dioda zenera).
    - każdy buzer - nawet ten z własnym generatorem - jest źródłem większych lub mniejszych przepięć. Konieczna dioda zabezpieczająca.

    Do samej idei też można się przyczepić. Kto w XXI wieku stosuje wejścia ON/OFF. Aby wejść do tak zabezpieczonego pomieszczenia wystarczy drucik do zwarcia. Teraz stosuje się wejścia parametryczne.

    Moderowany przez dondu:

    Może, warto by był, ale na pewno nie musi być tantalowy.
    Błędną poradę usunąłem.

    0
  • #24 26 Sty 2017 12:52
    lucek8654
    Poziom 3  

    @soft.sc Szkoda że nikt nie "zdeptał" mojego projektu na etapie sprawdzania zaprojektowanej płytki :(. Teraz już nie poprawię ale w następnym projekcie zastosuję się do twoich wskazówek.
    Co do idei to nie będę przecież tego sprzedawał, zrobiłem dla siebie.
    W jaki sposób ktoś z zewnątrz może zewrzeć kontaktrony lub czego nie rozumiem w tym "bezproblemowym" obejściu?

    0
  • #25 26 Sty 2017 13:38
    soft.sc
    Poziom 16  

    lucek8654 napisał:
    Szkoda że nikt nie "zdeptał" mojego projektu na etapie sprawdzania zaprojektowanej płytki


    Nie o to mi chodziło. Po prostu brak zabezpieczeń z dwóch "nieciachniętych" porad może skutkować uszkodzeniem uC.

    0
  • #26 26 Sty 2017 13:47
    lucek8654
    Poziom 3  

    @soft.sc Rozumiem, dziękuję za pomoc. A co sądzisz na temat modułu GSM i lini TxD, jak wyżej napisałem moduł wysyła i odbiera smsy ale do mikrokontrolera czy na terminal komputera trafiają one zniekształcone(zgubiona litera, krzaki) gdy wydłużyłem przewód TxD 3 krotne smsy dochodzą prawidłowo.

    0
  • #27 26 Sty 2017 14:03
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Pokaż jeszcze ustawienia USART w mikrokontrolerze + z jakiego F_CPU korzystasz.

    Swoją drogą to do takiego projektu powinieneś wykorzystać zewnętrzny kwarc, by USART działał w każdych warunkach, bo to przecież centrala alarmowa. Szkoda że nie zauważyłem Twojego tematu dot. PCB. Ale patrząc na PCB, to spokojnie dasz radę go dodać wraz z kondensatorami.

    0
  • Pomocny post
    #28 26 Sty 2017 14:20
    soft.sc
    Poziom 16  

    lucek8654 napisał:
    @soft.sc Rozumiem, dziękuję za pomoc. A co sądzisz na temat modułu GSM i lini TxD, jak wyżej napisałem moduł wysyła i odbiera smsy ale do mikrokontrolera czy na terminal komputera trafiają one zniekształcone(zgubiona litera, krzaki) gdy wydłużyłem przewód TxD 3 krotne smsy dochodzą prawidłowo.


    Przyczyn oczywiście może być wiele, ale mnie to wygląda na minimalnie złą prędkość transmisji. To częsty przypadek jeśli nie stosujesz zewnętrznego kwarcu. Innymi słowy: co procesor to inna częstotliwość.
    Rada. Zmniejszyć prędkość transmisji do minimum i oczywiście zastosować kalibrację oscylatora RC.

    Ups. Sory dondu, nie przeczytałem Twojego postu.

    0
  • #29 26 Sty 2017 15:41
    lucek8654
    Poziom 3  

    Programuję w arduino(teraz wyjdzie że zemnie żaden programista :(), F_CPU mam ustawiony 8mhz wewnętrzny. Dotychczas miałem prędkość 19200bps.
    Najmniejsza obsługiwana prędkość według specyfikacji modułu gsm to 1200bps, gdy ją ustawiłem odbieranie sms działało ale do mnie zamiast informacji o włamaniu wysyłało pustego smsa, zmieniłem na 4800bps i jak na razie wszystko działa.

    0
  • #30 26 Sty 2017 15:56
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Pytanie o to było tylko dodatkowe, bo to nie tłumaczy problemu odbioru przez terminal.

    Przy 19200bps w warunkach temperatury domowej, jeśli nie ruszałeś kalibracji powinien działać.
    Jednakże kwarc powinieneś dodać - jak już wspomniałem to centrala alarmowa i musisz mieć pewność jej działania.

    Ten moduł spokojnie śmiga na 115200bps choć w wersji gołej bez tego PCB. Tam są jakieś konwertery napięcia i niechybnie trzeba zobaczyć sygnał pinu TxD na oscyloskopie.

    0