Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Saunier Duval Thema Classic F2 - Duże spalanie i dziwna praca

Stefan3miasto 25 Jan 2017 23:10 3978 6
    Stefan3miasto
    Level 7  
    Szanowni forumowicze.
    Na wstępie chciałbym się przywitać jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum oraz życzyć wszystkim najlepszego w nowym roku😀
    Mam do was pytanie odnośnie kotła jak w temacie.
    24 stycznia po długich bojach PGNiG wreszcie puściła mi gaz i wreszcie nie muszę machać łopatą z węglem.
    Przyjechał pan który robił mi instalację i uruchomił kocioł, "odciął" zaworami kocioł węglowy, dopuścił wody do instalacji, ustawił temperatury co i cwu i pojechał. CO ustawił na 58st i kocioł załączał się na 6 min pracy i 6 min odpoczynku. Przy takim ustawieniu kocioł spalił 19 m3 gazu pierwszej doby przy temp. zew. 0 st. a domowej 21 st.
    Dziś przestawiłem temp. Co na 64 st. i kocioł zaczął pracować 19 min. pracy 3 min. odpoczynku . Przez 5 godzin wychlał 7 m3 gazu przy temp. zew. +3st a domowej 21 st. więc ok. godziny 17 przestawiłem go na 58 st. ale tym razem kocioł mimo nastawionej temperatury wyłącza się dopiero kiedy na wyświetlaczu pojawia się 61 st.
    Martwi mnie to wysokie zużycie gazu i dziwna praca kotła.
    Nie posiadam regulatora pokojowego.
    Bardzo proszę o wszelkie informacje, które pozwolą mi zmniejszyć zużycie gazu i możliwie rozsądną eksploatację mojego kotła.
    Pozdrawiam.
    Stefan3miasto
    Level 7  
    Witajcie.
    Wczoraj zmniejszyłem temp CO do 55 st. Praca kotła to 6min grzania i 3,5 min odpoczynku. Temperatury zewnętrzna i w domu się nie zmieniły. Spalanie gazu ostatniej doby to 20 m3
    Pomóżcie proszę zmniejszyć zużycie gazu. Odpowiem na wszelkie pytania.
    Pozdrawiam
    palala
    Level 24  
    Za dużo nie zdziałasz bez regulatora pokojowego. U mnie zanim zainstalowałem sterownik to temperatura zasilania 45 była za wysoka po rozgrzaniu domu, jednakże palił mi nie więcej niż 13m3/dobę (awaryjna wymiana pieca z miałówki i częsciowo instalacji). Niestety ale nic nie wiemy o powierzchni użytkowej. Patrząc na parametry, to pewnie przewymiarowany i ciężko będzie zlikwidować taktowanie. Dla przykładu podam moje dane - powierzchnia około 280 m3 , wys. 2,75, grzane dwie kondygnacje o takiej samej powierzchni. Parter nieużywany - minimum 18, góra - 23-24 w zależnosci od upodobań rodziny.
    Do dnia dzisiejszego srednie spalanie na CO około 12 m3/dobę pomimo nocnych i dziennych mrozów.

Pozdrawiam
    Stefan3miasto
    Level 7  
    Witam
    Wpiąłem się w istniejącą instalację poprzednio zasilaną z kotła węglowego, zamknąłem instalację zaworami odcinając Zębca. Mam dwie linie. Na jednej 7 grzejników na drugiej 3. Aktualnie ok. 100 m2.
    Jestem w trakcie przebudowy i docelowo będą jeszcze dwie linie po 3 grzejniki w sumie na 60 m2. Czyli razem będzie ok. 160 m2. Cały parterowy.
    Dodam że teraz ściana północna i zach. ma 5 cm styropianu natomiast płd. jest nieocieplona. Podłoga 5 cm styropianu , nad sufitem 10 cm wełny.
    Na 5 grzejnikach termostaty, w łazienkach i kuchni bez.
    Czy ten kocioł ma modulację palnika?
    Czy można ustawić go żeby pracował non stop z najmniejszą mocą ? Bo to chyba lepsze ekonomicznie niż tak jak teraz 5 minut pracy , 3 min odpoczynku. A może się mylę.
    Jeśli mam podać dodatkowe informacje mogące rozwiązać mój problem to proszę pytać ☺
    palala
    Level 24  
    Nie jestem specjalistą w tym temacie.
    Przed zakupem kotła byłem w kilku miejscach i zdecydowałem się na zakup kondensata, czego nie żałuję. Nie wiem, jakie powody Tobą kierowały przy zakupie atmosferyka bez możliwości sterowania nim poza włącz/wyłącz - tak działa typowy sterownik pokojowy lub temperatura zasilania w kotle bez rozbudowanego sterowania. Nie wiem jak ze sterowaniem pompy (biegi) czy posiada oraz jak jest ustawiona. Miałeś kocioł węglowy więc masz porównanie względem kosztów (pomijam izolację termiczną). Po zmianie koszt przy zwiększeniu komfortu cieplnego nie powinien się zmienić, bo zapotrzebowanie energetyczne jest takie samo. Moje stwierdzenie wynika stąd, że przez naście lat paliłem miałem/groszkiem. Faktem jest, że wymieniłem tylko część grzejników na nawiewówki nie zmienia tego, że (jak już w którymś temacie pisałem) w salonie dalej mam żeliwo. Najprawdopodobniej duże zużycie gazu wynika z tego, że z atmosferyka sporo energii idzie w komin zamiast w obieg. Niestety, ale mogę niewiele więcej powiedzieć na ten temat bo nie jestem specem z tej dziedziny, jedyne co to powtarzam za tym, co się dowiedziałem przed zmianą pieca.

Pozdrawiam

P.S.
    Może wypowie się ktoś z serwisantów S-D :)
    piotr_boncza
    Level 29  
    Tu jest możliwość montażu czujnika zewnętrznwgo, pogodowego. Tak czy inaczej montaż tego badziewnego kotła jest niezgodny z obecnymi przepisami i nie powinien być już dostępny na rynku, właśnie z powodów opisanych przez:ofiarę piekielnego instalatora. Niewiele większym kosztem można było zamontować kocioł znacznie oszczędniejszy. Termostat pokojowy to tu pierwszy, podstawowy krok do oszczędności. Byle był prawidłowo zamontowany. Niestety docieplenie budynku nie wygląda optymistycznie, więc może się okazać, że wiele nie zdziałamy.

Dodano po 8 [minuty]:

Stefan3miasto wrote:

Martwi mnie to wysokie zużycie gazu i dziwna praca kotła.
    Nie posiadam regulatora pokojowego.
    Bardzo proszę o wszelkie informacje, które pozwolą mi zmniejszyć zużycie gazu i możliwie rozsądną eksploatację mojego kotła.
    Pozdrawiam.

To zjawisko, które Cię martwi nazywamy taktowaniem. Jest wynikiem za dużej mocy kotła w stosunku do mocy odbiorników i na pewno sprzyja zwiększeniu zużycia gazu i kotła. Tak, kotła, bo w ten sposób dużo szybciej się zużyje.
    Instalator, albo lepiej serwisant powinien ustawić tę moc stosownie do zapotrzebowania.
    Być może automatyka pogodowa w tym kotle też mogłaby wpłynąć na zmniejszenie zużycia, ale musiałbyś dokupić czujnik zewnętrzny. Z jakiej części 3miasta jesteś?
    Stefan3miasto
    Level 7  
    Witajcie.
    Dzięki za Wasze opinie.
    Zużycie gazu za ostatnią dobę 19m3 przy temperaturze zew. -4st . Na piecu ustawione jest CO 50st .Wewnątrz w pokojach jest 21st , natomiast w kuchni 18st i to jest za mało, dlatego podniosłem temp na kotle na 59st. Zobaczymy jutro jakie będzie zużycie.
    Z wielu opinii z tego forum wywnioskowalem że w kotle z zamkniętą komorą spalania i modulujacym palnikiem lepiej jest utrzymywać pracę ciągłą na niższych parametrach . Czy to prawda?
    Tak jak pisałem wcześniej, jestem w trakcie przebudowy więc odbiorników ciepła będzie więcej i ocieplenie domu też jest w planach 😀
    Moc tego kotła jest od 8,9 do 21 kW, więc mam nadzieję że po zakończeniu prac moc tego kotła będzie optymalna.
    Piotrze , jestem z Olszynki. Czyżbyś chciał mnie odwiedzić?😁
    Czy uważasz że moc minimalna tego kotła jest i tak za duża do powierzchni mojej chałupy ( aktualnie prawie 100 mkw) .?
    Teraz część domu której nie używam (30mkw ) jest " skręcona" na minimum. Docelowo po remoncie ten kocioł ma ogrzewać ok. 160 mkw. Stąd decyzja o zakupie tego kotła.
    Chętnie poczytam kolejne opinie, tym bardziej, że sprzecznych ze sobą na tym forum jest bardzo dużo i wynika z nich że na działanie ogrzewania składa się mnóstwo elementów i każdy przypadek jest inny. Wydaje mi się że każdy z nas musi sam ustawić pracę kotła tak żeby mieć komfort a rady które dają inni forumowicze traktować bardziej jako wskazówki niż pewnik. Zgadzacie się ze mną?
    Twierdzę tak ponieważ czytam opinie że u jednego sterownik pokojowy podniósł spalanie u innego wręcz przeciwnie , obniżył. Jednemu kocioł na niskiej temperaturze zasilania CO powoduje mniejsze spalanie a kolejnemu obniżenie spalania zapewniło podniesie temperatury CO.
    Czekam na polemikę z Wami i " bitwę " na argumenty 😁
    Pozdrawiam