Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Technics SJ-MD150 - brak reakcji na zasilanie

witorio 26 Jan 2017 14:03 1026 6
    witorio
    Level 14  
    Witam, dostałem nagrywarkę Mini Disc'ów jak w temacie. Problem w tym, że nie reaguje na załączenie zasilania (włącznik mechaniczny). Ściągnąłem ze znanego serwisu instrukcję serwisową dla tego modelu i ... skończyły mi się pomysły. Sprawdziłem (będę stosował oznaczenia z instrukcji serwisowej):
    - sam włącznik i trafo (I - power switch circuit, J - power transformer circuit) - po włączeniu zasilania napięcia przemienne są na stronie wtórnej trafo (złącze CN301-W201) i mniej więcej odpowiadają tym z instrukcji (z dokładnością do mojego miernika);
    - niektóre napięcia na płycie głównej E - main circuit, skupiłem się głównie na napięciach które z tej płyty wychodzą;
    - napięcia na złączu CN711-CN801 (złącze do płyty G - operation Circuit) piny 3,4 (masa), 2, 6 - napięcia są;
    - napięcia na złączu CN401 - CN901 (złącze do płyty C - FL circuit) (sprawdzono tylko od strony wtyczki na płycie E main circuit) - pin 4 masa, 5, 6, 2 - napięcia są;
    - napięcie i masa na złączu W902 (C - FL circuit , D - sensor circuit) - pin 4 masa; pin 3 - napięcie jest (jest to osobna płytka z diodą czerwoną od zasilania oraz z czujnikiem podczerwieni).

Nie sprawdzałem całej wtyczki która idzie do mechanizmu Mini Disc, bo zakładam, że najpierw sprzęt powinien dać się chociaż włączyć. Czy któryś z kolegów ma jakiś pomysł co jeszcze zmierzyć? Jak sprawdzić sam wyświetlacz?
    Z góry dzięki za odpowiedź.
    Gaguspan
    Level 24  
    Jakby kolega zamieścił skan przetwornicy może moglibyśmy pomóc.
  • Helpful post
    Gaguspan
    Level 24  
    Interesują mnie tranzystory Q301 - Q304 czy są na nich napięcia ( myślę, że kolega podstawił C304,C305 C308 oraz sprawdził diodę D308.
    witorio
    Level 14  
    Technics SJ-MD150 - brak reakcji na zasilanie

Pomierzyłem to i owo, a wyniki są w pliku powyżej. Elementów nie wymieniałem, tylko pomierzyłem. Dioda Zenera wygląda na sprawną (mniej więcej zgadza się z napięciem z katalogu), na tranzystorach napięcia jak widać są, na kondensatorach też. Czy masz kolego jakieś dalsze sugestie? Czy jednak wymienić te kondensatory?
  • Helpful post
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Tak receptą na nie działanie zawsze są "wymień kondensatory"

A zasilanie jest na str. 28 i tam trzeba pomierzyć.

IC301/302/303; pin4; jeżeli brak napięć, to co się dzieje na pin1, po włączeniu zasilania.

Dodatkowo "D" (5,6V) i "V" (5V)
    witorio
    Level 14  
    Sprawdzałem dalej napięcia i znalazłem pewną anomalię. Najpierw to co się zgadza: na regulatorach ( na ich wyjściach 4 pin) IC01 - 5.02V ; IC02 - 5.04V ; IC03 5.01V dodatkowo IC01, IC02, IC03 pin 2 - 9.47V (to wejście tych regulatorów); Wyjście regulatora IC04 - 3.33V . Anomalia pojawia się na linii D , mianowicie :
    - jest to linia która (tu napiszę od końca) leci do złącza CN401 piny 5, 6 (napięcie zmierzone 3.9V powinno być 4.9V) ; przez diody (napięcie przed diodami 4.64V (powinno być 5.6V) , przez tranzystor Q307 (napięcie przed tranzystorem 4.64V (powinno być 8.8V) i dalej przez obiekt ICP301 napięcie przed tym elementem 9.46V (napięcie to jest jednocześnie zasilaniem układów IC01, IC02, IC03).
    Czy jak dobrze rozumiem niesprawny może być element ICP301? Czy do tego jeszcze dokłada się tranzystor Q307?
    Czy macie jakieś sugestie? I co to może być za element? I czy to może być przyczyna niedziałania całości (z uwagi na mniejsze napięcie o 1.7V na złączu CN401)?

O już sobie odpowiedziałem, co to za element : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic785190.html
    A tutaj kilka informacji o bezpiecznikach. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic681994.html#3510353
    Czy to oznacza, że potrzebuję bezpiecznika 400mA zwłocznego?

Jak wymienię podzielę się spostrzeżeniami nt uruchomienia sprzętu.

Po wymianie bezpiecznika ICP301 o symbolu SRUN10T na bezpiecznik 400mA sprzęt ożył. Dzięki koledzy za pomoc:)