Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Scenic 2.0 B 2001r - Nie odpala , jak sprwdzić sterownik sirius32n ?

26 Sty 2017 17:33 1170 33
  • Poziom 17  
    Auto przejechało na lawecie, nie odpala , rozrusznik kręci. Nie uruchamia się pompa paliwa i brak sterowania wtryskami. Kontrolka od immo zgaszona (tester ja uruchamia), Flash ze sterownika podmieniony i nadal nie odpala . W załaczniku wsady orginalny i przerobiony. Zasilania na sterownik są wszystkie. Pilot od centralnego dział , klima automatyczna też. W tescie UCH wykonuje wszystkie polecenia , ECU nie pomimo połączenia i braku błędów. Może ktoś podpowie co jeszcze sprawdzić , dziękuje.
  • Poziom 43  
    Ecu widzi obroty silnika?

  • Poziom 34  
    zablokowane immo nie powoduje zapisania defektu - sprawdź dopuszczenie rozruchu.
  • Poziom 17  
    obrotów nie widzi ,czujnik położenia wału sprawny , połaczenie czujnika z ECU jest. Komputer pokazuje immo actywne. Dziwi mnie , ze kontrolka immo wogóle sie nie zaświeca, tylko w teście immo lub UCH się zapala. Może ten wsad który jest we flashu ECU jest skopany, ktoś wcześniej juz wylotowywał go a pin 58 jest odciety.
  • Specjalista grupy V.A.G.
    Jeżeli pokazuje że immo aktywne to nie odpali bo go trzyma immo.
    Kontrolka w liczniku wyłączona poprzez zmianę konfiguracji przez to nie miga.
    Wywalisz immo i będzie po problemie.
  • Poziom 17  
    to może jakiś sprawdzony wsad bez immo do 29f200 , silnik 2.0 16v sirius32n S110130334 klima automatyczna, ten faktycznie może być uszkodzony.
  • Poziom 28  
    slevy70 napisał:
    Dziwi mnie , ze kontrolka immo wogóle sie nie zaświeca, tylko w teście immo lub UCH się zapala.

    No to zobacz w UCHa ile masz zapisanych kluczy i ci się wyjaśni dlaczego kontrolka
    w ogóle nie pali tylko w teście.
    Nie potrzebnie ruszałeś to ECU.
    Pozdr.
  • Poziom 17  
    0 :) , mogę przywrócić sterownik do początkowego stanu ,zaprogramować immo , tylko potrzebuję 8 cyfr do zakodowania , których nie mam.
    Skoro sterownik był juz robiony to dlaczego immo go znowu zablokowało skoro zostało wprogramowane ?
  • Poziom 28  
    Nie wiem co tam czyniłeś,ale wiem że zabrałeś się od tyłu do tej pracy,nie spojrzałeś na paremetry i niepotrzebnie błądzisz.
    Przywróć to w ori,zdemontuj UHa i odczytaj motkę HC05 (maska 3G96A)
    wtedy policzysz pin i dopiszesz ośmiocyfrowym pinem klucz i będziesz miał po temacie.
    Myślę że odpowiednie narzędzia posiadasz i podołasz tematowi.
    Pozdr.
  • Poziom 32  
    Cała twoja robota była psu w buty. Wystarczyło zrobić konfigurację blokady zapłonu. Jak sądzę Scenic ofiara mrozów i słabego akumulatora.
    A jak dłubiesz już w Siriusie to żaden nie idzie bez emulatora. Nie licz na jakieś cudowne wsady. Jak zrobisz bez immo to albo masz problem z klima bądź z problemem z wolnymi obrotami.
  • Poziom 11  
    Konfiguracja blokady zapłonu to chyba tylko w dieslu się przestawiała ( ale mogę być w błędzie )
    Fakt że większość 32 z emulatorem ( 5 min roboty ) choć mam i wsady bez emu i autka śmigają ale to do 1,6 16v ( i wtedy 2 min :) )
  • Poziom 32  
    Blokada zapłonu typ 1 bądź 2
    Tam robisz. Ale wpierw patrzysz czy nie masz błędu "zasilanie pierścienia"; kontrolka DF na żółto.
    Poza tym odczyt stanów i:
    -ilość kluczy
    -klucz odebrany
    -klucz rozpoznany
    -klucz nowy
  • Poziom 43  
    SanchosX napisał:
    Konfiguracja blokady zapłonu to chyba tylko w dieslu się przestawiała


    Ale co to ma do rzeczy , kopiesz na oślep, nie dziwię się że nic nie wychodzi.
    Bo w sumie nie napisałeś co jest przyczyną.
  • Specjalista grupy V.A.G.
    Nie wiem czy ja nie rozumiem tego tematu czy Wy.
    Moim zdaniem w tym aucie było wyłączone immo o czym świadczy brak działającej kontrolki, odcięty pin 58 oraz ruszany flash.
    Ktoś wyłączył kontrolne w liczniku poprzez zmianę konfiguracji, wywalił immo z ECU. Posypał się teraz wsad w ECU i żadne zmiany konfiguracji tu nie pomogą i nie ma nad czym debatować.
    Postawić w oryginale lub dać emulator.
    Emulator będzie dużo szybszym rozwiązaniem i prostszym.
  • Poziom 17  
    jutro jeszcze raz przeprogramuję flasha , złączyłem odcięty 58 , próbowalem uruchomić, teraz mam odczytana pamięć i przed wgraniem może ktoś mi potwierdzi prawidłowość przerobionego na immo off pliku. Nie chcę na darmo lutować 20 razy siriusa.

    Dodano po 4 [minuty]:

    oto te pliki

    Dodano po 10 [minuty]:

    oto te pliki
  • Poziom 32  
    Kolego, tam miałeś roboty na 3 godziny. W pierwszą próbujesz to zgrać. Jak ci nic nie wychodzi to masz dwie godziny na wyjęcie sterownika silnika, rozebranie go ( śruby przeważnie puszczają), wyczyszczenie flasha i zrobienie emu.
    Co ty się tak z tym dupcysz, na godziny bierzesz czy od zrobionej roboty? Bo u mnie odpalenie takiej renówy to góra 2 i pół stówy.
    Na chleb ze solą nie zarobisz.
  • Poziom 6  
    A co robisz jak wina nie w sterowniku?
  • Poziom 32  
    A w czym innym? Jak sądzę inne sprawy wykluczyłeś.
    Przyślesz blok wtrysku, zrobię ci na gotowo, do rozruchu.
  • Poziom 17  
    Wszytko rozumiem , tylko wytłumacz mi jeszcze dlaczego w rzadnym momencie ie zaświeciła kontrolka immo , próbowałem pod clear , bez immo, z trzema różnymi wsadami.
  • Admin grupy Samochody
    slevy70 napisał:
    dlaczego w rzadnym momencie ie zaświeciła kontrolka immo
    slevy70 napisał:
    pin 58 jest odciety.


    Pomyśl.
  • Poziom 17  
    pisałem też , że go podłączałem przy wsadzie na clear , do przyuczenia klucza i też się nie zapaliła.
    zamówiłem drugi sterownik , przyjdzie wtedy będę pewny., no tak na 90%
  • Specjalista grupy V.A.G.
    Sterownik nie zapala kontrolki immo tylko UCH.
    Pin 58 to linia kodowa między UCH a ECU.
    Nowy sterownik też nic nie da.
    Powtarzam po raz kolejny. Kontrolka wyłączona przez zmianę konfiguracji.
    Kontrolka ma się palić nawet bez sterownika.
    Kup emulator i będzie po problemie.
    Nie wiem po co robisz sobie dodatkowe koszty.
  • Poziom 17  
    szu
    grala1 napisał:
    Powtarzam po raz kolejny. Kontrolka wyłączona przez zmianę konfiguracji.


    Jak mam to rozumieć ? sama sie wyłączyła ? o jaka konfigurację chodzi ? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej opcji - czy chodzi o zmianę ustawień UCH ? dzisiaj zamówiłem emulator , jak przyjdzie powiadomię o efektach, jednak brak tej kontrolki bardzo mnie irytuje. Proszę o wyrozumiałość , uczę się.
  • Poziom 43  
    slevy70 napisał:
    Jak mam to rozumieć ? sama sie wyłączyła ?


    Kolego masz problem z kojarzeniem?
    Po prostu już wcześniej immo było zdeaktywowane.
  • Poziom 17  
    Wcześniej połączyłem ten odcięty przewód , wsad wgrałem na Clear do przyuczenia i też nie migała , motki z UCH na razie nie ruszałem (pin do immo), tryb immo jest 2 , czy Ecu pokaże obroty dopiero przy odblokowanym immo , czy przy zablokowanym podczas kręcenia powinny być widoczne ?
  • Poziom 43  
    slevy70 napisał:
    czy Ecu pokaże obroty dopiero przy odblokowanym immo , czy przy zablokowanym podczas kręcenia powinny być widoczne ?


    A mierzyłeś czujnik?
  • Poziom 6  
    slevy70 napisał:
    przy zablokowanym podczas kręcenia powinny być widoczne ?
    tak
  • Poziom 17  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    slevy70 napisał:
    czy Ecu pokaże obroty dopiero przy odblokowanym immo , czy przy zablokowanym podczas kręcenia powinny być widoczne ?


    A mierzyłeś czujnik?

    tak na stole wszystko ok , wzbudza się prawidłowo. Poczekam na emulator i przetestuję na drugim sterowniku.
  • Poziom 43  
    slevy70 napisał:
    tak na stole wszystko ok , wzbudza się prawidłowo.


    Co się wzbudza?
  • Poziom 17  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    slevy70 napisał:
    tak na stole wszystko ok , wzbudza się prawidłowo.


    Co się wzbudza?

    cewka w czujniku ! a co ma się wzbudzać ?