logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna II - Różnica w budowie prawej i lewej tulei tylnej belki. Dlaczego?

kryst16 27 Sty 2017 19:12 10770 8
REKLAMA
  • #1 16232923
    kryst16
    Poziom 22  
    Ocena: 261
    Witam...

Mam pytanie.
    Dlaczego prawa i lewa tuleja w samochodzie Laguna II różni się od siebie?

Tak wygląda prawa:

A tak lewa:

Różnią się otworem na śrubę, jeden okrągły a drugi jajowaty.
    Przypadkiem (nie były opisane) zamontowałem te tuleje odwrotnie czyli prawą w miejsce lewej a lewą w miejsce prawej, czy to ma jakieś znacznie?
    Nie mogę znaleźć czy odwrotny montaż tulei wpłynie na ich trwałość czy tylko zrobiono je w ten sposób żeby ułatwić montaż belki.

Proszę o rady.
    Dziękuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16233063
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1289
    różnica wynika z tego że dwa pasowne otwory mogły by powodować Naprężenia po skręceniu tego do kupy.
    To jest margines błędu, każda belka i każda laguna różnią się od siebie o jakieś minimalne wymiary dlatego jedna tuleja jest owalna żeby nie była naprężeń :)
  • REKLAMA
  • #3 16233136
    kryst16
    Poziom 22  
    szymitsu21 napisał:
    różnica wynika z tego że dwa pasowne otwory mogły by powodować Naprężenia po skręceniu tego do kupy.
    To jest margines błędu, każda belka i każda laguna różnią się od siebie o jakieś minimalne wymiary dlatego jedna tuleja jest owalna żeby nie była naprężeń :)

Tak właśnie myślałem że z tego to wynika.
    Czyli nie ma różnicy czy ta z jajowatym otworem znajduje się po prawej czy po lewej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16233634
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3471
    Dodam tylko że montować tanie zamienniki tych tulei to szkoda roboty, bo zaraz się posypią. Ja zamawiam zawsze oryginały.
  • Pomocny post
    #5 16233727
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5038
    Myślę że tym też można wyregulować kąt znoszenia.
  • REKLAMA
  • #6 16233836
    kryst16
    Poziom 22  
    ociz napisał:
    Dodam tylko że montować tanie zamienniki tych tulei to szkoda roboty, bo zaraz się posypią. Ja zamawiam zawsze oryginały.

Zostały zamontowane tuleje poliuretanowe czerwone.

grala1 napisał:
    Myślę że tym też można wyregulować kąt znoszenia.

A myślisz że ma to znaczenie która tuleja znajduje się z której strony?
    Nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie a z tego co widzę po zdjęciach w sieci to ludzie mają to zamontowane całkowicie różnie.
  • #7 16234476
    Daro122
    Poziom 31  
    Ocena: 747
    Przyznam że trochę nie rozumie w czym problem , prawą zakładam na prawą , lewą zakładam na lewą , tak jak ma być . Wszelkie inne kombinacje alpejskie tylko i wyłącznie na życzenie klienta , zaczniesz kombinować będzie coś nie tak , tuleja nie przeżyje ponownego montażu a zwłaszcza zgrzane elementy płaskownika wymagają troski aby nie odpadły .
  • #8 16234543
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5038
    Powinieneś jechać na sprawdzenie geometrii. Jak uda się poprawnie ustawić to zapominasz o temacie.
    Nie wiem czy poliuretan do dobry wybór. Jest trwały ale nie komfortowy.
    Jakiś czas temu montowałem klientowi poduszkę pod silnik z poliuretanu i kazał wymieniać na inna bo wszystko przenosiło się na karoserię.
  • #9 16241897
    kryst16
    Poziom 22  
    grala1 napisał:
    Powinieneś jechać na sprawdzenie geometrii. Jak uda się poprawnie ustawić to zapominasz o temacie.
    Nie wiem czy poliuretan do dobry wybór. Jest trwały ale nie komfortowy.
    Jakiś czas temu montowałem klientowi poduszkę pod silnik z poliuretanu i kazał wymieniać na inna bo wszystko przenosiło się na karoserię.

Rozumiem, dziękuje.
    Czerwone nie są aż tak twarde, żółte to masakra ponoć...

Daro122 napisał:
    Przyznam że trochę nie rozumie w czym problem , prawą zakładam na prawą , lewą zakładam na lewą , tak jak ma być . Wszelkie inne kombinacje alpejskie tylko i wyłącznie na życzenie klienta , zaczniesz kombinować będzie coś nie tak , tuleja nie przeżyje ponownego montażu a zwłaszcza zgrzane elementy płaskownika wymagają troski aby nie odpadły .

W tym problem, że każdy twierdzi że te tuleje powinny być odwrotnie, w jednej z książek sam naprawiam znalazłem że prawa z okrągłym otworem, a niektórzy producenci piszą że lewa z okrągłym itp.
    Na zdjęcia nie ma co patrzeć bo każdy mógł je założyć odwrotnie.
    W sumie to i tak nie ma żadnej różnicy z tego co się dowiedziałem także temat zakończony.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różnice w budowie tulei tylnej belki w samochodzie Renault Laguna II, gdzie prawa tuleja ma otwór okrągły, a lewa jajowaty. Użytkownicy zauważają, że różnice te mają na celu zminimalizowanie naprężeń podczas montażu, co jest istotne ze względu na tolerancje wymiarowe poszczególnych elementów. Wymiana tulei na zamienniki może prowadzić do ich szybkiego zużycia, dlatego zaleca się stosowanie oryginalnych części. Użytkownicy podkreślają, że montaż tulei w odwrotnej konfiguracji nie powinien wpływać na ich trwałość, a także sugerują sprawdzenie geometrii pojazdu po wymianie. W kontekście materiałów, omawiano również tuleje poliuretanowe, które są bardziej trwałe, ale mogą wpływać na komfort jazdy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA