logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozłączanie internetu - Rozłączanie internetu podczas gdy dzwoni telefon

onTHEbeach 28 Sty 2017 12:07 3219 7
REKLAMA
  • #1 16234311
    onTHEbeach
    Poziom 10  
    Witam.

W firmie mam puszczony internet oraz telefon z Netii. Do tej pory wszystko było okej, jednak padł router(przestał działać moduł wifi, często trzeba go było restartować). Wymieniliśmy go na model ASUS DSL-N14U. Ma on nawet uproszczoną konfigurację pod Netię, więc wszystko przeszło bez problemów.

Niestety, jak się później okazało, powstał dość popularny problem rozłączania internetu w momencie, gdy dzwoni telefon, tak więc jest jakieś przeciążenie linii. W gniazdku jest filterek, który przy starym routerze(D-Link DSL-2641B) wciąż działa, nie chce tylko spełniać swojej roli przy użyciu ASUSa.
    Myślałem, że może być to wina mikrofiltra, jednak po zakupie nowego i wymianie go problem wciąż występuje.
    Szczerze mówiąc to jestem zielony w kwestiach sieciowych, więc nie wiem co mogę więcej zrobić.
    Może chodzi o coś w konfiguracji routera?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16234349
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    Stawiał bym na filtr, ale jak był wymieniany ...
    Co się dokładnie dzieje i w którym momencie?
    Zrywa już jak ktoś dzwoni, czy po podniesieniu słuchawki?
    Router gubi synchronizacje? Jak się zachowują diody w routerze?
    Pokaż statystyki ADSL z routera, Tłumienie, SNR Margines
  • REKLAMA
  • #3 16234350
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    U mnie to samo, neostrada, testowałem na 4 różnych routerach, filtr wymieniony
    naprawiacze byle 3 razy
    nadal rozłącza, ale czasami, nie na tyle często żeby taki błąd można było wymusić jak naprawiacze byli w domu.

Jak to się dzieje za każdym razem u ciebie to prosta sprawa, wzywasz naprawiaczy, pokazujesz im rozłączenie i mają to naprawić.
  • #4 16234436
    onTHEbeach
    Poziom 10  
    LucekB napisał:
    Stawiał bym na filtr, ale jak był wymieniany ...
    Co się dokładnie dzieje i w którym momencie?
    Zrywa już jak ktoś dzwoni, czy po podniesieniu słuchawki?

W momencie, gdy już ktoś dzwoni, internet przestaje działać. A w przeglądarce pokazuje mi się taka stronka:

LucekB napisał:
    Router gubi synchronizacje?

Co to znaczy?

LucekB napisał:
    Jak się zachowują diody w routerze?

W momencie, gdy ktoś dzwoni, znikają lampki ADSL i Internet.

LucekB napisał:
    Pokaż statystyki ADSL z routera, Tłumienie, SNR Margines

Jesteś w stanie mi powiedzieć, gdzie dokładnie jestem w stanie to sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #5 16234447
    LucekB
    Czyli rozłącza nawet jak ktoś dzwoni, a ty nie odbierzesz-nie podniesiesz słuchawki?

Statystyki ADSL
    To jest to w asus
  • #6 16234472
    onTHEbeach
    Poziom 10  
    LucekB napisał:
    Czyli rozłącza nawet jak ktoś dzwoni, a ty nie odbierzesz-nie podniesiesz słuchawki?
    Tak, dokładnie tak.

Proszę bardzo:

• REKLAMA
  • #7 16234804
    LucekB
    Jaką prędkość DOWN i UP osiągasz na speedtest?

Coś się dzieje z linią, bo mając tłumienie 16 powinieneś mieć wiecej DOWN koło 20, jest zapas SNR,
    ale na UP osiągasz tylko 0.616 gdzie snr 6 (na granicy -niski), gdzie powinno iść full czyli 1 Mb.

Zgłaszaj problem do dostawcy. Przy takiej lini, możesz pomyśleć nad VDSL.
    Tylko wiedz że albo router od dostawcy albo inny obsługujący VDSL.

Brak filtra lub jego uszkodzenie to rozłączenie internetu po podniesieniu słuchawki przy odbieraniu i nawiązywaniu połączeń.
    Załóżmy, że masz sygnał stacjonarny +ADSL i linię podłączoną tylko do modemu/routera (bez żadnych filtrów) to nawet jak ktoś zadzwoni nie może nic rozłączać.
  • #8 16238991
    onTHEbeach
    Poziom 10  
    LucekB napisał:
    Jaką prędkość DOWN i UP osiągasz na speedtest?

Proszę, oto wyniki. Wcześniej niestety nie odpowiedziałem zamykaliśmy już lokal.

///EDIT

W piątek dzwoniłem do Netii i jak powiedziała konsultantka, serwisant odezwie się w niedługim czasie do mnie. Tak się jednak nie stało. Po ponownym zadzwonieniu do nich okazało się, że zgłoszenie serwisowe jest uznane za zamknięte, a winny jest temu inny annex działania routera. Oczywiście według Pani nie dało się go zmienić w routerze, więc zaproponowała mi nowy od nich, z nową umową itd, wiadomo.

Na szczęście ten model ASUSa zaopatrzony jest w obsługę zarówno Annexu A, jak i Annexu B.
    Po zmianie na ten drugi wszystko działa jak należy.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z rozłączaniem internetu podczas dzwonienia na telefon w firmie, po wymianie routera na model ASUS DSL-N14U. Problem występuje mimo wymiany mikrofiltra, a objawia się znikaniem diod ADSL i Internetu w momencie dzwonienia. Użytkownicy sugerują sprawdzenie statystyk ADSL oraz zgłoszenie problemu do dostawcy usług. Po konsultacji z Netią, okazało się, że zmiana annexu w routerze na Annex B rozwiązała problem, co potwierdziło, że wcześniejsza konfiguracja była nieprawidłowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA