To niech ci się nie wydaję, bo zarówno AWS306 i 307 ma wycisz załączony na stałe, bo dotychczasowy przełącznik znany z AWS303 jako załączanie/wyłączanie wyciszania został użyty do przełączania górny/dolny ukf i zabrakło wolnych przycisków - stąd też zrezygnowano z wyciszania, które można sobie włączać/wyłączać przyciskiem.
Co do zestrojenia mam nadal wątpliwości, że względu na to, że stacje nie wychylają u ciebie więcej na 13 nóżce niż 2,24V. Jeżeli nie jest to kwestia zestrojenia (obwód wejścia antenowego, wzmacniacz w.cz.) to może być wina rozstrojonych filtrów wyjściowych LC 7x7 10,7MHz, kiepskiego tranzystora w mieszaczu, lipny MOSFET na wejściu, uszkodzona któraś pojemność sprzęgająca, itp. 2,24V - napięcie podobne to u mnie ma stacja na 13 nóżce (na kawałku przewodu wiszącego na oknie), której nadajnik 5kW jest 50km ode mnie z zasięgiem optycznym. To, że w innym modelu masz szum przy braku stacji (zakładamy, że nikt w amoku, na płycie tunera nie rozlutował zwory zamykającej obwód nóżek 5-12 UL1200) to oznacza, że z dużym prawdopodobieństwem jest źle dobrany poziom sygnału jaki dostaje na wejście UL1200 - ciężko jednoznacznie stwierdzić na odległość przyczynę, bez pomiaru sygnału p.cz. w kilku charakterystycznych punktach UL1200. Wycisz tego typu też ma problemy gdy pracuje w dużym mieście w pobliżu mocnych nadajników, gdzie między stacjami w teoretycznie pustych miejscach pasma, w danej okolicy, jest pełno miksów-mutantów stacji, które produkuje przesterowana głowica - w takich okolicznościach wycisz z automatu przestaje działać - reaguje tylko na krótkim odcinku przy odstrajaniu się od stacji, a powyżej ~200-300kHz odstrojenia od stacji słyszymy znów szum (na wycisz pracują dwa połączone bloki w UL1200, jeden reaguje na odstrojenie od użytecznego sygnału, powyżej tego odstrojenia przekazuje zadanie drugiemu blokowi, który reaguje na amplitudę szumu ukf, który w wyniku braku dostatecznego ograniczenia w ograniczniku (szum ma mniejszy poziom niż nośna stacji) modulacji AM w kolejnych stopniach wzmacniacza-ogranicznika, staje się informacją by załączyć wyciszanie automatycznie).
Zawsze można sobie przerobić wycisz i sterować go odwróconym sygnałem z nóżki 13, gdzie będziemy sobie mogli dokładnie ustalić podkówką próg łapania wyciszania.