Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ustawione haslo na dysku HDD - Brak hasła do dysku hdd

arojda 28 Jan 2017 21:36 7695 14
    arojda
    Level 8  
    Witam.
    Mam problem z dyskiem HDD 500 GB WDC WD500BPVT. Przy zmianie hasła z poprzedniego ustawiłem hasło "1" aby za kazdym razem mozolnie nie pisać arcydlugiego hasła ktory mialem ustawiony poprzednio. Ku mojemu zdziwieniu przy ponownym uruchamianiu komputera okazało się, że hasło jest nie poprawne. Czy jest jakaś możliwość ustalenia jakie jest obecne hasło? W grę wchodzi formatowanie dysku twardego ponieważ nie mam tam żadnych waznych danych. Wiem, że twmat był omawiany wieloktrotnie lecz nie znalazłem odpowiedzi. Dodam, ze mój password key to 74189076. Pozdrawiam i liczę na pomoc.
    arojda
    Level 8  
    Poprzednie hasło nie jest aktualne. Sprawdzałem
    arojda
    Level 8  
    Musze ten dysk podłączyć usb do drugiego? Czytałem, że przez adapter sa problemy z wykryciem dysku.
    arojda
    Level 8  
    Niestety posiadam tylko jeszcze jeden laptop. Oba laptopy mają tylko jedne złącze sata. Próbowałem podmienić dysk w drugim laptopie niestety występuje ten sam problem. Czy dobrym rozwiązaniem byłoby zainstalować windowsa na dysku zewnętrznym uruchomienie systemu operacyjnego z tego dysku i wtedy uruchomić powyższy program?
  • Helpful post
    dzimen11
    Level 11  
    arojda wrote:
    Niestety posiadam tylko jeszcze jeden laptop. Oba laptopy mają tylko jedne złącze sata. Próbowałem podmienić dysk w drugim laptopie niestety występuje ten sam problem. Czy dobrym rozwiązaniem byłoby zainstalować windowsa na dysku zewnętrznym uruchomienie systemu operacyjnego z tego dysku i wtedy uruchomić powyższy program?

Możesz tak zrobić, ale to jest trochę roboty. A masz może przejściówkę z sata na usb? Wtedy jak podłączysz dysk przez usb będzie wykryty jako nośnik danych i wtedy program też powinien go wykryć
    arojda
    Level 8  
    Nie mam przejściówki. Po za tym czytałem że nie zawsze wykrywa dysku. Spróbuję zrobić tak jak napisałem wcześniej. Dam znać jak poszło.
    arojda
    Level 8  
    Po wpisaniu 3 razy blednego hasła poprosił o haslo dla klucza.
    https://bios-pw.org
    Na tej stronie wygenerowalem hasło dla swojego klucza . Status hasła w Biosie zostal zmieniony na Frozen. Niestety windows nie wystartował na szczęście intalator mógł z formatować dysk. Ruszam z nową instalacją windowsa. Dam znac czy wszystko działa poprawnie jak skonczy sie instalacja. Dodam że wczesniej instalator pokazywał komunikat, że nie mam uprawniej do formatowania dysku.
    dzimen11
    Level 11  
    arojda wrote:
    Po wpisaniu 3 razy blednego hasła poprosił o haslo dla klucza.
    https://bios-pw.org
    Na tej stronie wygenerowalem hasło dla swojego klucza . Status hasła w Biosie zostal zmieniony na Frozen. Niestety windows nie wystartował na szczęście intalator mógł z formatować dysk. Ruszam z nową instalacją windowsa. Dam znac czy wszystko działa poprawnie jak skonczy sie instalacja. Dodam że wczesniej instalator pokazywał komunikat, że nie mam uprawniej do formatowania dysku.

Dziwne że od razu nie wystartował Windows bo powiem szczerze jeżeli hasło jest zamrożone to powinien się uruchomić system. Teraz na pewno uda ci się sformatować bo jest zamrożone hasło. Z początku nie byłeś w stanie tego ominąć bo przeszkadzało hasło
    arojda
    Level 8  
    Wszystko działa jak należy. Czy jest możliwość aby hasło, które jest zamrożone uaktywniło się bez rringerencjiecznego ustawienia w Bios czy to jest to raczej nie możliwe?
    arojda
    Level 8  
    Dziękuję w takim razie za pomoc. Problem został rozwiązany. Temat do zamknięcia.