398216 Usunięty wrote: nie do końca mogę przyznać rację. Chyba, że chodzi o moc dla kilkunastu procent zniekształceń (dla wzmacniaczy w klasie AB)
To chyba każdy z nas pozostanie przy swoim zdaniu, bo ja mam inne doświadczenia, a dodatkowo "podeprę" się wykresem Figure10
http://www.st.com/content/ccc/resource/techni...df/jcr:content/translations/en.CD00000131.pdf - str.8; - dla Pwy=30W/4Ω, h=0,5% wymagane jest zasilanie ±17,5V. Oczywiście to typowe dane, dla poszczególnych egz. TDA może być inaczej, dużo zależy od Rwewn. transformatora, napięcia sieci, pojemności filtrujących...
_jta_ wrote: przy obciążeniu 35W napięcie zmaleje do 15.7V
A skąd to można wyliczyć? - przecież to zależy od rezystancji wewn. transformatora - a wiec jego konstrukcji - nawoju, magnetowodu..., a także od pojemności filtrującej...mnóstwo niewiadomych, tego się nie tylko nie da policzyć ale nawet oszacować. Np. zasilacz na TS40/xx (rdzeń zwijany) miał Rwewn= ok. 1Ω, co przy I=2A dałoby obniżenie Uwy o ok.2V, ten 60VA powinien mieć mniejsze Rwewn - ale to loteria jest.
aksakal wrote: transformator może zabezpieczyć zasilanie wzmacniacza , moc którego nie przekracza 2х10(15max)
Kolega chyba nie czyta co piszemy.
Transformator 60VA wystarcza tylko do wzmacniacza 10W (15W) ?
Kolego - ten transformator wystarczy do wzmacniacza 2x30W.
Koledzy, unikajcie takich błędów, czytajcie wypowiedzi innych, patrzcie co sami piszecie bo to czytają początkujący i robicie im "wodę z mózgów".