Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Scania r 420 - Błędy scania

maxtor1234 29 Jan 2017 16:54 11310 11
    maxtor1234
    Level 12  
    Proszę o odczytanie błędów w Scanii. Z góry dzięki.

BMS 2794
    EMS 5635
    GMS 11050
    iCL 1280
    Cobrat
    Level 22  
    EMS 5635 - błąd wentylatora chłodnicy
    Usterka:Prędkość wentylatora chłodnicy odbiega od prędkości ustalonej przez jednostkę sterującą.

Przyczyna:
    -Błąd w sprzęgle wentylatora.
    - Zbyt mało lub brak oleju w sprzęgle wentylatora.
    - Lepkość oleju w sprzęgle wentylatora uległa zmianie.

Uwagi: Sprzęgło wentylatora nie działa prawidłowo, co ogranicza wydajność chłodzenia. Jazda z dużą mocą przez dłuższy czas jest niemożliwa.

Czynności zaradcze:
    Sprawdź sprzęgło wentylatora.Przy ręcznym obracaniu wentylatora powinien być odczuwalny nieznaczny opór. Jeśli wentylatorem można obracać bez oporu, sprzęgło jest uszkodzone.Sprawdź także, czy ze sprzęgła wentylatora nie wycieka olej. Wyciek oleju oznacza uszkodzenie sprzęgła.
    maxtor1234
    Level 12  
    Jest możliwość że olej zmienił lepkości przez mróz.

Dodano po 5 [godziny] 32 [minuty]:

A reszta błędów od czego jest?
    maxtor1234
    Level 12  
    Nikt nie da rady odczytać tego?.
    TomasAGC
    Level 16  
    Witam
    Mam problem ze Scania R 2010r opticruse auto wyrzucało parzyste biegi podczas jazdy, skrzynia przejrzana półbiegi cały kpl. nowy, uszczelnienia. Teraz auto czasami gubi biegi to znaczy chcę przełączyć np z 3 na 4 na postoju pojawia się ze czeka na włożenie biegu skrzynia przełącza słychać ale z powrotem wróci do 3 lub wyrzuci na luz błędy to gms14081, gms14061.
    darfur5
    Level 34  
    Z błędu EMS 5635 (jak opisał ci Cobrat) wynika , że jest problem z wentylatorem.Jest w nim zbyt mało lub w ogóle nie ma oleju lub lepkość oleju uległa zmianie. Przekręć wentylatorem ( ręcznie) jeśli będzie wyczuwalny opór to jest OK. jeśli nie ma oporu to sprzęgło do wymiany.
    maxtor1234
    Level 12  
    Wentylator ma opór.
    Nie chce zaśmiecać forum następnymi tematami a mam parę błędów więc napisze je tutaj
    Ems 11176 11182 4106 4108 5635.

Z góry dzięki
    mariomalinie
    Level 19  
    maxtor1234 wrote:
    Wentylator ma opór.

Ems 11176 11182 4106 4108 5635.

Z góry dzięki

Podaj kolego nr sterownika EMS
    darfur5
    Level 34  
    EMS 11176 to kod informacyjny sterowania NOx i nie można go usunąć, ale zniknie sam jeśli przez 400 dni nie będzie aktywny.A tak dokładniej to wskazuje kody usterek dotyczące emisji spalin , jednostka sterująca wygenerowała usterki w systemie SCR. EMS 11182; ten kod wskazuje , że jednostka sterująca wykryła kody usterek związane z monitorowaniem poziomu NOx.
    Rafal19840111
    Level 2  
    Czyli jak mam ten sam problem to musze czekac 400 dni kontrolka zniknie i komunikat o wysokiej emisji spalin
    darfur5
    Level 34  
    Nie czekaj tylko szukaj przyczyny, podepnij komputer i sprawdź system.
    Wojtek21ols
    Level 4  
    Wszystkie błędy , które podajesz wynikają z uszkodzenia sterownika silnika. 1200 zł naprawa i wszystkie błędy zniknęły . Męczyłem się ponad 3 miesiące wymieniając wszystko na co były błędy a one i tak nie znikały