Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fujitsu Siemens Lifebook AH531 - Brak dźwięku z wbudowanych głośników.

paula1536 29 Jan 2017 17:04 1743 10
SterControl
    paula1536
    Level 9  
    Witam.
    Szukałam podobnego tematu lecz nie mogłam znaleźć, więc może ktoś będzie tak inteligentny w tym temacie i mi pomoże :) Bo ja już się poddaje. Myślałam że po formacie to się naprawi lecz nie dalej jest to samo. Ikonka od dźwięku jest normalnie jakby był dźwięk ale w rzeczywistości jest cisza na wszystkim ! Tylko gniazdo pod słuchawki działa normalnie dźwięk z głośników w laptopie niestety nie wydobywa się żaden nawet przy uruchomieniu windows. Nie mam pojęcia co to może być, ale coś mi się przypomina, że kiedyś już tak było w laptopie i nie wie czy wina nie leżała gdzieś w systemie BIOS może się mylę nie wiem. Laptop już nie ma dźwięku od miesiąca :( Cały czas na głośniku przez usb lub słuchawkach ehh... Proszę o pomoc pilnie.
  • SterControl
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Przede wszystkim zainstaluj to urządzenie, które tam masz z wykrzyknikiem.

Czy przypadkiem nie było tak, że dźwięk przestał działać po podłączeniu czegoś do gniazda słuchawkowego?
    paula1536
    Level 9  
    Chciałabym żeby to zniknęło ale już próbowałam to zainstalować i nie mogę chyba odpowiedniego sterownika do tego odnaleźć były dwa żółte wykrzykniki jeden mi się udało zrobić tego niestety nie potrafię. A kiedy zniknął dźwięk dokładnie nie mam pojęcia ale chyba nie podczas wkładania do gniazda bo jak był dźwięk to słuchawki były nieużywane...
  • SterControl
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Podaj identyfikator tego urządzenia.

Co do dźwięku to jeśli jest tak jak przypuszczam to niestety wskazywałoby to na problem sprzętowy, dlatego dość istotne jest ustalenie w jakich okolicznościach przestał działać.
    Chodzi o to, że po włożeniu wtyku do gniazda słuchawek, automatycznie odłączane są głośniki. Czasami zdarza się tak, że albo coś utknie w gnieździe słuchawek, albo blaszka nie wróci na swoje miejsce i "komputer myśli" że ma wetknięte słuchawki, a więc głośniki są odłączone.
    paula1536
    Level 9  
    Identyfikator czego ? Jestem trochę zielona w tym musisz mi pisać jaśniej co mam dokładnie zrobić :D Najlepsze jest to że dźwięk tak jakby był ale nie niestety nie słychać nic zobacz pasek zielony jest w ruchu jak włączam piosenkę.. To jest laptop mojego chłopaka on się kompletnie na tym nie zna, nie używa słuchawek tylko co najwyżej używał głośnika przez usb, ale laptop był w naprawie ponieważ pękła matryca i była wymieniana od tego czasu jak laptop wrócił chyba nie ma dźwięku :/

Dodano po 3 [minuty]:

Identyfikator tego nieznanego sterownika
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Jak sobie klikniesz prawym przyciskiem w menedżerze urządzeń na to urządzenie z wykrzyknikiem i weźmiesz "właściwości", a następnie zakładkę "szczegóły" to tam masz potem taką listę wyboru o nazwie "właściwość" - rozwiń ją i wybierz "identyfikator sprzętu", w polu "wartość" pojawią się identyfikatory sprzętu. Wklej je tutaj.

paula1536 wrote:
    laptop był w naprawie ponieważ pękła matryca i była wymieniana od tego czasu jak laptop wrócił chyba nie ma dźwięku

Ech... pewnie jak składali to zapomnieli podłączyć przewody od głośników. Ja bym do nich poszedł i zgłosił problem.

Dodano po 3 [minuty]:

Dla ACPI/FUJI02E3 zobacz tu:
    http://www.fujitsu-pc-asia.com/driversupport/archiveddriver/Notebook/drv_lb_s7110.html
    Na dole strony masz dla Vista 64 bit:
    ACPI Device Driver (FUJ02E3)
    paula1536
    Level 9  
    A dasz radę mi pomóc z tym żółtym wykrzyknikiem? Może jak to naprawimy to głos powróci jesli nie to może to będzie mechaniczna usterka tak jak mówisz może coś nie podłączone jest gdzieś...
    paula1536
    Level 9  
    Mam windows 7 SP1 32 bit to od Visty 64 będzie pasować ?

Dodano po 3 [minuty]:

Nie pasuje wersja mam 32 bit :/
    paula1536
    Level 9  
    Wykrzyknika żółtego już nie mam :) Pójdę odniosę laptop tam gdzie był naprawiany niech się upewni czy dobrze wszystko jest podpięte odezwę się jak będzie dalej dźwięk nie działał bo wciąż nie działa :(