Na wstepie sie przywitam, choc nie jestem nowa osoba na forum. Obserwuje je od dawna i nietstey zgubilem stary login. Ale do rzeczy. Dostalem od tescia dzialke z kupa gratow. Jest tam krajzega z poteznym silnikiem. Nie wiem jaki to silnik, bo tabliczka znamionowa jest zamalowana farba
Krajzega kiedys dziala tak, ze jak sie przelaczylo wylacznik w jedna pozycje, to byl rozruch, a potem w druga i byl tryb pracy. Chodzi oczywiscie o zasilanie jednofazowe. Czy moge w zwiazku z tym wywnioskowac, ze jest to silnik trojfazowy? Posiada on kondensator o pojemnosci 50-60uF. Niestety krajzega kopala po jajkach
Postanowilem rozebrac instalacje i sprawdzic gdzie jest przebicie. Na dziendobry kabelki rozsypaly mi sie w rekach. Tesciu lubi robic wszystko na sztuke. Rozbieram wtyczke, a tam kabel pociagniety od masy silnika, jest podlaczony pod jeden z bolcow wtyczki. Oczywiscie w sprzyjajacych warunkach faza byla na obudowie i kopalo po jajkach. Drugi kabel od tego samego bolca i trzeci od drugiego bolca szedl jako U na schemacie. Link do schematow podam za chwile. Po odkreceniu przykrywki plytki z zaciskami na silniku, znalazlem tam dwa schematy. Sa to pierwsze dwa na rysunku. Nie jestem oblatany w schematach podlaczen silnikow i zaczalem szukac w archiwum. Znalazlem kilka wzmianek na ten temat, ale to co pokazuja schamty z silnika, nijak sie ma do tego co pisaliscie na forum. Wypialem kable idace z silnika do plytki z zaciskami i pomierzylem jak tam ida uzwojenia. Wynika z tego, ze kable sa polaczone zle. Silnik na tym pracowal. Jesli przyjalbym, ze sa zle i podlaczylbym je dobrze to w ogole wychodzi jakis absurd. Np rownolegle z zasilaniem z sieci bylby wylacznik. Dla tego rozrysowalem kilka schematow dla przyspieszenia sprawy i moze ocencie co to jest? Jak to ugryzc, bo czytalem tez o silnikach trojfazowych na sile, a jesli chcemy go podlaczyc pod jedna faze, to napiecia sa zupelnie inne, ale nie bylo tam mowy o takim porabanym podlaczeniu. Gwiazda, trojkat kondensator i to wszystko, a tu jest dziwny trojkat. Nigdy sie z tym nie spotkalem. Na kablach dochodzacych do tabliczki, sa koszulki z literami tak jak na schematach. Jedna koszulka jest naprawiana. Zaznaczylem ja na czerwono. Jesli kiedys byla dluzsza, to ktos mogl ja skrocic i przepiac pod srodkowy styk. Oba kable z dolnego styku maja taka dlugosc, ze jeden moglby tam zostac, a drugi siegnalby wtedy do srodkowego. Tak uzyskaloby sie klasyczne podlaczenie pod 6 zaciskow. Moze ktos grzebal w tym silniku, a moze to jakis stary sposob podlaczenia i znajdzie sie ktos, kto mi to wyjasni?
Po wywaleniu tej ferelnej masy, zostaly tylko kable U. Schemat jak to wygladalo w realu jest jednym z rysunkow. Zasilanie szlo gdzies do wylacznika i silnika. Wylacznik ze schematu jak i dziwna cewka nie istnieja w rzeczywistosci. Jedyne co dochodzilo do silnika to dwa kable. Na schematach U. Krajzega pracuje wolno i jest bardzo slaba. Nie ma mozliwosci wlaczenia jakiegos innego trybu, bo przelacznik ma kable tylko do dwoch stykow. Jednym slowem kable zbutwialy i nie wiem co dalej z tym. Kiedys krajzega podobno na trybie pracy byla tak mocna, ze jak zczopila drewno, to odrzucala z nim czlowieka do tylu. Teraz moglbym zlapac za tarcze i ja zatrzymac.
Dziekuje za ewentualna pomoc i zamieszczam linka do schematow. W razie potrzeby, udziele dodatkowych informacji. Schematy sa rysowane na szybko wiec wybaczcie za jakosc.
www.tonyhalik.neostrada.pl/tymczasowy/schematy.jpg
Pozdrawiam Tony Halik
Po wywaleniu tej ferelnej masy, zostaly tylko kable U. Schemat jak to wygladalo w realu jest jednym z rysunkow. Zasilanie szlo gdzies do wylacznika i silnika. Wylacznik ze schematu jak i dziwna cewka nie istnieja w rzeczywistosci. Jedyne co dochodzilo do silnika to dwa kable. Na schematach U. Krajzega pracuje wolno i jest bardzo slaba. Nie ma mozliwosci wlaczenia jakiegos innego trybu, bo przelacznik ma kable tylko do dwoch stykow. Jednym slowem kable zbutwialy i nie wiem co dalej z tym. Kiedys krajzega podobno na trybie pracy byla tak mocna, ze jak zczopila drewno, to odrzucala z nim czlowieka do tylu. Teraz moglbym zlapac za tarcze i ja zatrzymac.
Dziekuje za ewentualna pomoc i zamieszczam linka do schematow. W razie potrzeby, udziele dodatkowych informacji. Schematy sa rysowane na szybko wiec wybaczcie za jakosc.
www.tonyhalik.neostrada.pl/tymczasowy/schematy.jpg
Pozdrawiam Tony Halik